Η «Πόλη και η Πόλη» των Χρήστου Πασσαλή και Σύλλα Τζουμέρκα είναι ένα ντοκιμαντέρ που διατρέχει επτά δεκαετίες της ιστορίας της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης και κινείται ανάμεσα στην ταινία τεκμηρίωσης και τη μυθοπλασία.

 

Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο περασμένο φεστιβάλ Βερολίνου στο τμήμα Encounters και στη συνέχεια προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, σε ένα κατάμεστο Ολύμπιον, με τους θεατές να χειροκροτούν συγκινημένοι μετά το πέρας της προβολής.

 

Στην κριτική του για την ταινία ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος έγραφε μεταξύ άλλων το εξής: «Με τις άγνωστες πληροφορίες που παραθέτει και τη σκληρή συγκίνηση που προκαλεί η Πόλη και η Πόλη, και οι δημιουργοί της, με το καλλιτεχνικό και προσωπικό τους έρεισμα, καταφέρνουν να αποτιμήσουν τις πολλαπλές ευθύνες της συντριβής της εβραϊκής κοινότητας αντί να εστιάσουν στην απλοποιημένη αιτία της συστηματικής εξόντωσής τους από τους ναζί, και να τη μετατρέψουν σε εμπειρία, σαν μια ψυχή που επιτέλους βρίσκει γαλήνη, και μάλιστα εκφρασμένη πολυμορφικά: δοκιμιακά, ελεγειακά, φορτισμένα, ελλειπτικά, ποτέ πολεμικά».

 

Το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία χάρη σε δύο ειδικές προβολές που θα πραγματοποιηθούν στον κινηματογράφο Άστορ τη Δευτέρα 11 Απριλίου και την Δευτέρα 18 Απριλίου. Μετά το τέλος των προβολών θα ακολουθήσει Q & A με τους συντελεστές της ταινίας.

 

Ταυτόχρονα, οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να παρακολουθήσουν την ταινία σε καθημερινή βάση στον κινηματογράφο Ολύμπιον από αυτή την Πέμπτη 7 Απριλίου.

 

Οδηγός Σινεμά