Το Poor Things έκανε τη θραύση του στις αίθουσες και σάρωσε στις Χρυσές Σφαίρες - συζητιέται σε φροντιστήρια, στην αναμονή για το ΚΕΠ, όπου και να βρεθείς στο ίντερνετ.

 

Από πού ξεκίνησε όμως ο Γιώργος Λάνθιμος; Ποιες ταινίες του μας μάγεψαν πριν την υπερπαραγωγή του Poor Things;

 

«Στην Ελλάδα πριν από μία δεκαετία δεν υπήρχε κινηματογραφική βιομηχανία και παράδοση», είπε ο πλέον παγκοσμίου φήμης Έλληνας σκηνοθέτης στον Βρετανό κριτικό Μαρκ Κερμόντι τον περασμένο Δεκέμβριο. «Δε μπορούσες να βρεις χρηματοδότηση. Αλλά κάποια στιγμή είπα: Γιατί δεν κάνουμε μία ταινία μόνοι μας; Ας πάρουμε μια κάμερα, ας πληρώσουμε για την ταινία, για το lab, ας πληρώσουμε για ηθοποιούς, ας πάμε κάπου κι ας γυρίσουμε κάτι! Δεν είναι μεγάλη υπόθεση».

 

Οι ταινίες που έκανε ο Λάνθιμος πριν από το Poor Things, τώρα online στο Cinobo

 

Έτσι έκανε ο Γιώργος Λάνθιμος τις πρώτες του ταινίες στη χώρα μας, ξεκινώντας με το ακατέργαστο «Κινέττα», τον πολυσυζητημένο «Κυνόδοντα», και τις παγωμένες «Άλπεις». Οι ταινίες αυτές λειτουργούν σε ένα αποστασιοποιημένο σύμπαν και γίνονται γρήγορα κορωνίδες του weird wave.

 

Ο Γιώργος Λάνθιμος συνεχίζει την πορεία του στο Λονδίνο με τον αντισυμβατικό και σουρεαλιστικό «Αστακό», με τον οποίο κερδίζει την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ. Μετά, σκηνοθετεί τον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού»: ένα νοσηρό, κλινικό θρίλερ, που «ξαναδιαβάζει» την Ιφιγένεια εν Αυλίδι με έναν μοναδικά Λανθιμικό τρόπο.

 

Οι ταινίες που έκανε ο Λάνθιμος πριν από το Poor Things, τώρα online στο Cinobo

 

Το σινεμά αυτό δεν έχει το χρώμα του Poor Things αλλά κρύβει το ίδιο ταλέντο, την ίδια αμφισβήτηση της σχέσης ανθρώπου και κοινωνίας, το ίδιο offbeat χιούμορ, την ίδια αγάπη για πειραματισμό.

 

Με αφορμή το Poor Things λοιπόν, την τελευταία ταινία του Έλληνα σκηνοθέτη που βαδίζει προς πολλές ακόμα βραβεύσεις, μπορούμε να ξαναδούμε τη φιλμογραφία του στο Cinobo. Από την τηλεόραση του σπιτιού μας αυτή τη φορά, μπορούμε να μάθουμε πώς ο Γιώργος Λάνθιμος ξεκίνησε το πολύ διαφορετικό, ριζοσπαστικό σινεμά του.

 

*Extra tip: Αν δεν έχετε ήδη Cinobo, μπορείτε να δείτε τις ταινίες αξιοποιώντας τη δωρεάν δοκιμή 14 ημερών.

Οδηγός Σινεμά