Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος έχει την τιμή να παρουσιάζει ένα πραγματικά μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, στον πιο μοντέρνο σκηνοθέτη που πέρασε ποτέ πίσω από την κάμερα. Πρόκειται για την τρίτη εκδήλωση που οργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στo πλαίσιο της πράξης «Η Κινηματογραφοφιλία στη Νέα Εποχή» του ΕΣΠΑ 2007-2013. Σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ελβετίας.

 

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

 

-Ταινία έναρξης του αφιερώματος θα είναι Η Κινέζα / La Chinoise (1967, 95΄), την Πέμπτη 5 Ιουνίου στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» στις 20:30.

 

-Προβολή 51 ταινιών του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ. Ανάμεσά τους και η ολοκαίνουρια Αποχαιρετισμός στη γλώσσα / Adieu au langage (2014, 70΄) σε 3D, που μόλις έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις Κάννες, αποσπώντας (εξ' ημισείας) το Βραβείο της Επιτροπής, και για την οποία η Ταινιοθήκη, σε συνεργασία με την Weird Wave και την Wild Bunch, εξασφάλισε την πρώτη πανελλαδική προβολή (είσοδος με προσκλήσεις).

 

Πολλές από τις ταινίες θα προλογίσουν σκηνοθέτες, κριτικοί κινηματογράφου, συγγραφείς, διευθυντές φωτογραφίας, δημοσιογράφοι, αρχιτέκτονες, ακαδημαϊκοί κ.ά.

 

Οι προβολές θα γίνουν στην αίθουσα Α της ΤΤΕ (στις 19:00) και στο θερινό κινηματογράφο «Λαΐς» (στις 21:00 και 23:00).

 

-Ειδικό προσκεκλημένο τον Φαμπρίς Αρανιό / Fabrice Aragno* το διάστημα 11 έως 14 Ιουνίου. Ο στενός συνεργάτης του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ στις τελευταίες ταινίες του μεγάλου δημιουργού, Notre Musique (2003), Film Socialisme (2010), Les Trois Désastres (2013), καθώς και στην πιο πρόσφατη σε 3D με τίτλο Αποχαιρετισμός στη γλώσσα / Adieu au langage, έρχεται στην Αθήνα για να συμμετάσχει στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, αλλά και για να παρουσιάσει ταινίες.

 

-Συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Ο Γκοντάρ ως ιστορικός του κινηματογράφου» και «Γκοντάρ: 2 ή 3 πράγματα που έμαθα απ' αυτόν». Κεντρικός ομιλητής στη συζήτηση θα είναι ο προσκεκλημένος του αφιερώματος Fabrice Aragno, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γκοντάρ την τελευταία δεκαετία, ο οποίος θα μας μιλήσει για αυτή την τόσο δημιουργική σχέση και για την απόφαση του Γκοντάρ να γυρίσουν την τελευταία ταινία του, το Αποχαιρετισμός στη γλώσσα / Adieu au langage, σε 3D.
Στις συζητήσεις, που θα γίνουν την Πέμπτη 12 Ιουνίου, θα συμμετάσχουν επίσης σκηνοθέτες, ακαδημαϊκοί και λογοτέχνες. (Αίθουσα Α, διάρκεια 17:00-20:30, Είσοδος ελεύθερη).

 

-SHOOT IT LIKE GODARD: «8 πράγματα που ξέρω γι' αυτήν» (2014, 20΄) 8 σπουδαστές του 3ου έτους της Σχολής Σταυράκου σκηνοθετούν μια ταινία μικρού μήκους εμπνευσμένη από το έργο του Ζαν-Λικ Γκοντάρ.