Ο Καντ Μεράντ υποδύεται τον Ετιέν, έναν βασικά άνεργο ηθοποιό που δουλεύει ως υπεύθυνος ενός θεατρικού εργαστηρίου σε μια φυλακή. Με τα χίλια ζόρια καταφέρνει να μαζέψει έναν ασυνήθιστο θίασο από απρόθυμους, άσχετους με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα κατάδικους για να ανεβάσουν το διάσημο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό.

 

Όταν του επιτραπεί να πάρει την ομάδα των κρατουμένων σε περιοδεία του έργου σε κανονικά θέατρα έξω από τη φυλακή, ο Ετιέν επιτέλους αισθάνεται ότι αυτή μπορεί να είναι η μεγάλη του ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρό του στη σκηνή και στη ζωή. Η αντίθεση ανάμεσα στο υπαρξιακό αίνιγμα του Μπέκετ και ένα μάτσο ερασιτέχνες που δεν έχουν ιδέα για το «τι θέλει να πει ο ποιητής» είναι από μόνη της μια ιλαρή ιδέα, γόνιμη για ανάπτυξη, με μοχλό έναν απογοητευμένο καλλιτέχνη που εναποθέτει τις ελπίδες σε μια ευκαιρία που μοιάζει τελευταία ‒ κάτι σαν αυτοκτονικό αδιέξοδο με συνεργούς που διακατέχονται από πλήρη άγνοια κινδύνου.

 

Και πάνω που χαίρεται για την πραγμάτωση των ονείρων του με μια ομάδα αρχικά εχθρική και στη συνέχεια εναρμονισμένη σε έναν κοινό σκοπό, συμβαίνει το απρόοπτο που ενδεχομένως μερικοί γνωρίζουν, αν έχουν πληροφορηθεί την πραγματική ιστορία που συνέβη στη Σουηδία πριν από αρκετά χρόνια, πάνω στην οποία βασίστηκε η ταινία του Κουρκόλ, η οποία τιμήθηκε ως καλύτερη κωμωδία από τα ευρωπαϊκά βραβεία και διαγωνίστηκε Φεστιβάλ Καννών το 2020.

 

Ο Γαλλο-αλγερινός ηθοποιός, ικανότατος κωμικός, όπως έχει αποδείξει σε επιτυχίες, όπως το megahit Είναι τρελοί αυτοί οι Βόρειοι και ο αξιαγάπητος Μικρός Νικόλας, ή στο πιο απαιτητικό, καλλιτεχνικό Superstar του Ξαβιέ Τζιανολί, αλλά και άρτιος στις δραματικές συμμετοχές του στο Paris 36 και στη Χορωδία του Κριστόφ Μπαρατιέ, λειτουργεί ως συναισθηματική πυξίδα σε αυτήν τη δραματική κομεντί που προσφέρει γέλιο και συγκίνηση, αν και η σκηνοθεσία απλώς παρακολουθεί και συχνά επιμηκύνει ένα συμπαθές, προβλέψιμο σενάριο.