Άραγε πόσες βραδιές ξενυχτήσαμε, σκεπτόμενοι τι θα συνέβαινε αν η ανήλικη κόρη της Μανταλένα στο βισκοντικό «Bellissima» κλωσούσε κάτω από το στρώμα της ένα αυγό, μέσα από το οποίο θα έβγαινε ένα αιμοδιψές ανθρωπόμορφο πτηνό που θα εκπροσωπούσε τα καταπιεσμένα συναισθήματά της και θα επαναστατούσε απέναντι στη μητέρα της, η οποία τη βλέπει ως προέκταση του εαυτού της; Ευτυχώς η Φινλανδή Χάνα Μπέργκχολμ θέλησε να δώσει ένα τέλος στην πηγή της αϋπνίας μας και αποφάσισε να γυρίσει μια σχετική ταινία τρόμου.

 

Στο «Hatching» η Τίνια είναι η δεκατριάχρονη κόρη μιας δημοφιλούς vlogger. Στις αναρτήσεις της μπορούμε να δούμε αποσπάσματα από την τέλεια φινλανδική οικογένεια. Τίποτα τέλειο δεν υπάρχει εκεί που τελειώνoυν οι αναρτήσεις στον θαυμαστό κόσμο των social media και αρχίζει η αληθινή ζωή, όπως διαπιστώνουμε άμεσα στο φιλμ, καθώς η Μητέρα –δεν έχει άλλο όνομα στο φιλμ‒ καταπιέζει την Τίνια, που έχει ταλέντο στη γυμναστική, ώστε να ανταποκριθεί στην ιδανική εικόνα που βλέπουν και περιμένουν οι χρήστες στα social media.

 

Πέρα από μια θεματική συγγένεια, το έργο ελάχιστα μοιράζεται δραματουργικά και τίποτα αισθητικά με την ταινία του Βισκόντι, υπάρχει όμως κάτι ακόμα κοινό και αυτό είναι η κατανόηση του ανθρώπου πίσω από την κάμερα για όλες τις πλευρές σε μια παραβολή που αφορά τόσο τις βλαβερές συνέπειες του κυνηγιού της τελειότητας όσο και τη μητρότητα, τις δεσμεύσεις και τις ευθύνες που τη συνοδεύουν. Και μπορεί το φιλμ να επαναλαμβάνεται προκειμένου να προκύψει μεγάλου μήκους, αλλά τουλάχιστον δεν χάνει ποτέ το ενδιαφέρον του χάρη σε ένα (ως επί το πλείστον) χειροποίητο τέρας που κατατροπώνει εμφατικά τη CGI κακοφωνία των καιρών μας. Προειδοποιούμε ότι κάποιες σκηνές θα δοκιμάσουν την αντοχή πιο ευαίσθητων θεατών.