Ικανότατος κινηματογραφιστής, δοκιμασμένος σε illustration διαφημίσεις και άρτια βιντεοκλίπ, ο Ρομέν Γαβράς πειράζει την περιπέτεια με επίκεντρο ένα μεγάλο κόλπο, πηγαίνοντάς την προς την κωμωδία παρά προς το νουάρ.

 

Το Ο κόσμος σού ανήκει κινείται στον μικρόκοσμο των Βορειοαφρικανών κακοποιών των παρισινών προαστείων και ο ήρωας, ο Φρανσουά (ο Καρίμ Νικλού από τον Προφήτη), μπορεί να έχει έναν μπερδεμένο συνεταίρο και δύο τσιράκια με το ίδιο όνομα (Μοχάμεντ), αλλά ανακόπτεται διακαώς από τον έρωτά του για μια νέα γυναίκα και αναστέλλεται συνεχώς από την αδιόρθωτη τζογαδόρισσα, μεγάλη ψεύτρα, ακόμη μεγαλύτερη κλέφτρα και ακατανίκητα επιδειξιομανή μητέρα του, τη Ντανί, η οποία κατασπατάλησε τις οικονομίες του και τώρα επιμένει να τον βοηθήσει σε μια υπερφιλόδοξη ληστεία.

 

Η ταινία είναι ευχάριστη και αφρώδης, φλασάτη και γυαλισμένη, σε πείσμα των ρεαλιστικών, «βρόμικων» αντίστοιχων της γαλλικής παράδοσης στο είδος, αλλά την παράσταση κλέβει η θρυλική Ιζαμπέλ Ατζανί. Για την κάτοχο 5 βραβείων Σεζάρ και δις υποψήφια για Όσκαρ α' γυναικείου ρόλου, για την Αντέλ Ουγκό και την Καμίγ Κλοντέλ, ο Ρότζερ Ίμπερτ είχε επισημάνει πως, πέρα από τα τέλεια χαρακτηριστικά της, υπάρχει η παράξενη αίσθηση πως το πρόσωπό της κινείται σε άλλη διάσταση.

 

Τώρα που στα 63 της χρόνια το πρόσωπό της έχει, εξίσου παράξενα, επανέλθει στα προ 40ετίας χαρακτηριστικά του, δείχνει πόσο έξυπνα μπορεί να αφεθεί στη σάτιρα, διατηρώντας τον αέρα της αιώνιας ντίβας. Έχοντας, μάλιστα, έρθει κοντά στις ρίζες της (παίζει μια Γαλλίδα από το Μαγκρέμπ, και στην πραγματικότητα είναι Αλγερινή από τον πατέρα και Γερμανίδα από τη μητέρα της), ερμηνεύει με γούστο και ελεγχόμενη υπερβολή, αποβάλλοντας φιτίλια υστερίας και υπερδραματικότητας, δίνοντας έξτρα ενέργεια σε όλες τις σκηνές της.