Η ταινία του Philippe Le Guay «Ο άντρας στο υπόγειο» διηγείται την ιστορία ενός ερωτευμένου ζευγαριού (Berenice Bejo από την ταινία «The artist και Jeremie Renier», ενός από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς της γενιάς του) που αποφασίζει να πουλήσει την αποθήκη, στο υπόγειο του, σε έναν άγνωστο, παράξενο άντρα (Francois Cluzet από την ταινία Οι άθικτοι).

 

Στην αρχή ο άγνωστος δεν ενοχλεί κανέναν αλλά αυτό πολύ γρήγορα αλλάζει.

 

Από που όμως προήλθε η ιδέα του σεναρίου για τον σκηνοθέτη επιτυχιών όπως «Οι γυναίκες του τελευταίου ορόφου» (20.000 θεατές στην Ελλάδα) που μας έχει συνηθίσει σε άλλου ύφους θεματολογία;

 

«Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια, ένα ζευγάρι πολύ κοντινών μου φίλων αποφάσισε να πουλήσει το υπόγειο του σε κάποιον που ήθελε να εναποθέσει κάτι αρχεία» λέει ο Philippe Le Guay. «Αυτό που δεν είχαν προβλέψει ήταν ότι ο άντρας αυτός θα κατοικούσε ο ίδιος στο υπόγειο. Αυτή η απλή πώληση μετατράπηκε σε πραγματικό εφιάλτη. Όταν το ζεύγος θέλησε να ματαιώσει την πώληση ήταν πλέον αργά».

 

«Ο άντρας στο υπόγειο»: Ο Francois Cluzet στον πιο θρίλερ ρόλο της καριέρας του
Berenice Bejo - Jérémie Renier

 

Γιατί όμως το θέμα αυτό είναι ενδιαφέρον για μια ταινία; 

 

«Ενδιαφέρθηκα για την ιστορία, όταν πια ο άνθρωπος του υπογείου είχε επιτέλους εκδιωχθεί. Για τους φίλους μου, η ιστορία τους είχε τόσο τραυματίσει που το ζευγάρι διερράγη αν και αγαπιόταν πολύ. Με εξουσιοδότησαν λοιπόν να διηγηθώ την ιστορία τους χωρίς να τους εκθέσω. Μ’ αρέσει να εξερευνώ κάτι και το αντίθετό του. Δέκα χρόνια πριν ήμουνα ευτυχής με τις Γυναίκες του τελευταίου ορόφου. Σήμερα με εντυπωσιάζει αυτό που ζούμε όλοι μας, ο τρόπος που το μίσος εξαπλώνεται ύπουλα. Οι υβριστικές εκστρατείες εναντίων νεαρών κοριτσιών, η μηδενική ανοχή, η άνοδος του σκοταδισμού και ξανά αυτός ο αντισημιτισμός που δε λέει να σταματήσει». Και συνεχίζει ο σκηνοθέτης: «Γιαυτό ήθελα πολύ να το διηγηθώ σ’ αυτή την ιστορία. Ο κινηματογράφος μπορεί, κάποιες φορές, ν’ αδράξει την περίπλοκη πραγματικότητα του δικού μας κόσμου...και σε αυτήν την ταινία το πέτυχαμε αυτό προσθέτοντας στοιχεία θρίλερ».

 

Ο Philippe Le Guay για την ταινία «Ο άντρας στο υπόγειο» συνεργάστηκε με κάποιους από τους καλύτερους και πιο αναγνωρίσιμους γάλλους ηθοποιούς. Ο σκηνοθέτης κατ’ αρχήν επέλεξε τον Francois Cluzet, τον έμπειρο ηθοποιό που το ελληνικό κοινό γνώρισε από ταινίες όπως Οι άθικτοι, όπου υποδύεται τον εκατομμυριούχο παραπληγικό. Στην νέα ταινία του Le Guay, o Cluzet υποδύεται τον άντρα που αγοράζει την αποθήκη του υπογείου.

 

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «Ο άντρας στο υπόγειο»: 

 

 

Γιατί επιλέχθηκε όμως ο Cluzet σε έναν ρόλο για τον οποίο δεν είναι απαραίτητα η αυτονόητη επιλογή;

 

Απαντά ο σκηνοθέτης: «Στην αρχή, δεν τον σκέφτηκα καθόλου! Παρέμενε για εμένα ταυτισμένος με άλλους ρόλους. Για τον ρόλο του Φονζίκ (Ο άντρας στο υπόγειο) είχα κάνει ένα κατάλογο ηθοποιών παράξενων και λίγο τρελών. Μια μέρα βρεθήκαμε με τον Φρανσουά για μεσημεριανό. Έφτασε μ’ έναν όγκο γκρίζων μαλλιών στο κεφάλι. Πολύ μακριά. Η φάτσα του ήταν πραγματικά ανησυχητική. Η παρουσία του παράξενη. Σ’ όλο το γεύμα κρατήθηκα και δεν του μίλησα για τον ρόλο. Στο τέλος έσπασα. Του έστειλα το σενάριο και το διάβασε σε μια μέρα. Τον ρώτησα αν τον προβλημάτιζε να παίξει έναν τύπο τόσο επικίνδυνο και μου απάντησε: «Αν εμείς οι ηθοποιοί δεν παίζουμε τους απαίσιους, ποιος θα το κάνει;»

 

«Ο άντρας στο υπόγειο»: Η ιστορία αγάπης ξεκίνησε από την αποθήκη

 

Τι λέει όμως ο ίδιος ο Francois Cluzet για τον ρόλο του ως παράξενος άντρας στο υπόγειο;

 

«Τα πάντα είναι διαφορετικά εδώ σε σχέση με την προηγούμενη μας συνεργασία με τον Philippe. Δεν είναι η ίδια ιστορία. Τον θαυμάζω σαν δημιουργό, σκηνοθέτη και άνθρωπο. Ένα φιλμ είναι ένα ταξίδι. Χρειάζεται κάτι το ανθρώπινο. Διαβάζοντας το σενάριο εντυπωσιάστηκα. Η ποιότητα του σεναρίου, ο ρόλος, η ανάγκη να υπάρξουν αυτές οι εικόνες ήταν κίνητρο για μένα. Η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτά με ενθουσίασαν. Αφιέρωσα ενέργεια και σκέψη για να μπω στο πετσί αυτού του ανθρώπου. Σύμφωνα με το σενάριο είναι ταυτόχρονα απλός και περίπλοκος. Είναι επικίνδυνος, ύπουλος, διεστραμμένος, δειλός και μπορεί να είναι εξυπηρετικός. Ποτίζει τα φυτά στην αυλή του κτιρίου. Ξέρει τι κάνει και στο κτίριο οι γνώμες γι’ αυτόν διίστανται.»

 

Πώς ήταν όμως η συνεργασία του Francois Cluzet με τους δύο σταρ που υποδύονται το ζευγάρι που πουλάει την αποθήκη;

 

«Θαυμάζω πολύ την Berenice Bejo. Είναι ευαίσθητη και συνάμα διαθέτει μια βιαιότητα που δεν υποψιάζεσαι. Συμπαθώ πολύ τον Jeremie Renier. Η επιλογή της Victoria Eber για το ρόλο της Ζουστίν (κόρης του ζευγαριού) με ενθουσίασε. Αυτή η νεαρή ηθοποιός έχει απίθανο ταλέντο, είναι αυθόρμητη, ειλικρινής. Θα πάει μακριά.»

 

«Ο άντρας στο υπόγειο»: Η ιστορία αγάπης ξεκίνησε από την αποθήκη

 

Γιατί όμως επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι ηθοποιοί για τον ρόλο του ζευγαριού; «Επέλεξα την αφέλεια και την εσωτερικότητα του Jérémie Renier» απαντά ο σκηνοθέτης. «Έχει μια πλευρά χαμαιλέοντα που τον κάνει τόσο εκπληκτικό ως Claude Francois (O Renier έχει υποδυθεί τον διάσημο συνθέτη και τραγουδιστή στην ομώνυμη ταινία) όσο και σε μια ταινία των αδελφών Νταρντέν.

 

Η Bérénice Bejo είναι όμορφη και φωτεινή. Με τον Jeremie  είναι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι χωρίς προβλήματα. Δεν υποψιάζονται τι τους περιμένει. Έχουν την ψευδαίσθηση ότι δεν υπάρχει ρωγμή στον έρωτά τους. Μέσα στην αθωότητά τους είναι ανυπεράσπιστοι. Δεν είναι προετοιμασμένοι να ζήσουν την εμπειρία του κακού. Είναι κάτι που με καταδιώκει : τι θα συνέβαινε αν εγώ είχα ξαφνικά να αντιμετωπίσω ένα τέτοιο άτομο;».

 

Η ταινία του Philippe Le Guay «Ο άντρας στο υπόγειο» θα προβάλλεται από 6 Απριλίου σε κινηματογράφους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οδηγός Σινεμά