Μια βραδιά για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και να ακούσει ηχογραφημένες μαρτυρίες τόσο δικές του, όσο και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, για τη μοναδική διαδρομή του ‘Έλληνα σκηνοθέτη.

The LiFO team, 20.1.2022 | 15:51

Στις 24 Ιανουαρίου 2022 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ημέρα που ο Θόδωρος Αγγελόπουλος πέρασε στην αιωνιότητα, αφήνοντας για πάντα στραμμένους τους προβολείς στην πολυβραβευμένη διαδρομή του στην Έβδομη Τέχνη.

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, που έδωσε το όνομα του Έλληνα σκηνοθέτη στην αίθουσα εκδηλώσεών του (Αuditorium Theo Angelopoulos), διοργανώνει μια ξεχωριστή βραδιά - αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό, μέσα από μια αναδρομή στη ζωή και το έργο του, με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του, στην Ελλάδα και τη Γαλλία.

 

Για τον μεγάλο δημιουργό θα μιλήσουν, η συνθέτις Ελένη ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ, ο διευθυντής φωτογραφίαςΓιώργος ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ο συγγραφέας Πέτρος ΜΑΡΚΑΡΗΣ  και ο Γιώργος ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ, συγγραφέας του «Θόδωρος Αγγελόπουλος, με γυμνή φωνή» (Εκδόσεις Πατάκη) και του «Théo Angelopoulos, le tempssuspendu » (εκδόσεις Actes Sud).

 

Οι κορυφαίοι σολίστ Ναταλία ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, πιάνο, και Βαγγέλης ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, όμποε, θα ερμηνεύσουν μουσικά θέματα της Ελένης Καραΐνδρου για ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει μια εξαιρετική επιλογή ντοκουμέντων και να ακούσει ηχογραφημένες μαρτυρίες τόσο δικές του, όσο και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και τη Γαλλία, για τη μοναδική διαδρομή του ‘Έλληνα σκηνοθέτη που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου.

 

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος σηματοδότησε με τις ταινίες του την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, τιμήθηκε στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς. Ο «ποιητής των εικόνων» που υμνήθηκε από πολύ μεγάλους σκηνοθέτες παγκοσμίως, έκανε σπουδές, δίδαξε και έζησε και στη Γαλλία και τιμήθηκε με το παράσημο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τη γαλλική Δημοκρατία.

 

Ήταν συχνός επισκέπτης του Γαλλικού Ινστιτούτου, σε εκδηλώσεις του οποίου συμμετείχε και είχε ιδιαίτερη προτίμηση στον όμορφο κήπο και το «φιλόξενο και οικείο», όπως το χαρακτήριζε, καφέ του.

 

Παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Eλληνικής Δημοκρατίας

Κατερίνας ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Ομιλητές: 

Ελένη ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ, Γιώργος ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, Πέτρος ΜΑΡΚΑΡΗΣ,  και Γιώργος ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ

 

Συμμετέχουν οι σολίστ:

Ναταλία ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ και Βαγγέλης ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, στις 19.30’

 

Οι πόρτες ανοίγουν από τις 18.00’. Πέρας προσέλευσης 19.00

 

Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

Σίνα 31

 

Είσοδος ελεύθερη υπό όρους και προϋποθέσεις  *

Διαδικτυακή μετάδοση  στο ifg.gr

 

Οδηγός Σινεμά