ADVERTORIAL

Καθώς η εποχή των ψυχιατρικών ασύλων στην Ευρώπη έχει φτάσει στο τέλος της, το Ladies in Waiting ανοίγει ένα παράθυρο στο παρελθόν τους.

 

Μέσα από το μοναδικό πρίσμα των νοσηλευτριών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και τις ζωές των περιθαλπομένων, το Ladies in Waiting ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο της ψυχικής ασθένειας, αποκαλύπτοντας μια πλευρά της που περιέχει διάνοια, χιούμορ, και φαντασία.

 

Ένα ντοκιμαντέρ για τα όρια, τις εμπειρίες ζωής και τις κοινωνικές διακρίσεις, το οποίο επιχειρεί να αποδομήσει και να επαναπροσδιορίσει τον ορισμό της ψυχικής υγείας.

 

Ladies in Waiting: Μια ταινία της Ιωάννας Τσουκαλά

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία & Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ιωάννα Τσουκαλά

Σενάριο Αυρήλιος Καρακώστας & Ιωάννα Τσουκαλά:

Παραγωγοί: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη & Ιωάννα Τσουκαλά

Συμπαραγωγός: Ηλίας Κατσούφης

Μοντάζ: Λίβια Νερουτσοπούλου

Σχεδιασμός Ήχου & Mιξάζ: Λέανδρος Ντούνης

Μουσική: Coti K.

Εργαστήριο Εικόνας: Haos Film

Εργαστήριο Ήχου: I hear voices

Γραφιστικά & Σχεδιασμός Αφίσας: Talc Studio

 

Η Ιωάννα Τσουκαλά προέρχεται από τον χώρο της Φωτογραφίας και των Κοινωνικών Επιστημών.

Το Ladies in Waiting βασίζεται στην προσωπική της εμπειρία και όλα όσα παρατήρησε τα χρόνια που εργάστηκε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, όπως επίσης και στις αναμνήσεις των ανθρώπων που γνώρισε εκεί αλλά και τις σχέσεις που ανέπτυξε με τους ψυχικά ασθενείς.

 

Ladies in Waiting: Μια ταινία της Ιωάννας Τσουκαλά

 

Σχετικά με τον τίτλο της ταινίας – Ladies in Waiting:

«Η μετάφραση στα ελληνικά είναι “Κυρίες της Αυλής”, ή “Κυρίες επί των Τιμών”. Ήταν οι γυναίκες που βρίσκονταν γύρω από τη βασίλισσα για να την υπηρετούν. Στην ταινία μπορείς να πεις ότι ο θεραπευτής είναι μόνιμα σε αναμονή για να βοηθά τον θεραπευόμενο. Μπορείς να πεις και το αντίθετο: ότι ο θεραπευόμενος ενισχύει μονίμως τον θεραπευτή και τον υπηρετεί. Προσωπικά, επειδή η ταινία διαδραματίζεται συμβολικά στην αυλή του ψυχιατρείου, θεωρώ ότι και οι δύο ομάδες υπακούουν στις εντολές της ‘Βασίλισσας Τρέλας’. Εκεί νομίζω ότι υποκλινόμαστε όλοι - και αυτοί που έχουμε δουλέψει και αυτοί που έχουν βρεθεί εκεί υπό από άλλες συνθήκες».

 

Ladies in Waiting: Μια ταινία της Ιωάννας Τσουκαλά

 

Σύντομο Βιογραφικό

Η Ιωάννα Τσουκαλά είναι κινηματογραφίστρια με υπόβαθρό στις Κοινωνικές Επιστήμες και τα Οπτικοακουστικά Μέσα. Ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτογράφος σε εφημερίδες και ειδησεογραφικά πρακτορεία και αργότερα μετέβη στον χώρο του κινηματογράφου. Ως Διευθύντρια Φωτογραφίας έχει συνεργαστεί με εταιρίες παραγωγής και φορείς τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι υπότροφος του πανεπιστημίου USC School of Cinematic Arts. L.A


Η δουλειά της περιλαμβάνει συνεργασίες σε βραβευμένες ταινίες που παρουσιάστηκαν σε φεστιβάλς όπως το Silhouette Film Festival, Paris, Hong Kong Arthouse Film Festival, Athens International Film Festival, Environmnetal Film Festival, Washigton, D.C. USA, Walker Art Center, Contemporary Art Museum, MIneapolis, USA, Festival du Film Francophone de Grèce, το Thessaloniki Documentary Festival.


Ενώ ξεχωρίζουν οι συνεργασίες της με οργανισμούς και ιδρύματα που προάγουν την τέχνη, όπως, ΝΕΟΝ Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης , Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)/ Stavros Niarchos Foundation(SNF), Transcendental Media (TM) Production Film Company Los Angeles, Aerowaves, London, Sigg Art Foundation, France,
Το 2023, το σκηνοθετικό της ντεμπούτο "Ladies in Waiting" απέσπασε Ειδική Μνεία από την κριτική επιτροπή του 25ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

 

Δείτε το τρέιλερ εδώ

Οδηγός Σινεμά