Ο Κύριος Όβε επιστρέφει στο Άστορ

Με αφορμή την υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας.

LIFOTEAM 22.2.2017 | 16:00

 

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και έχοντας ήδη κερδίσει το ελληνικό κοινό, ο Κύριος Όβε του Χάνες Χολμ επιστρέφει στο ΑΣΤΟΡ, από την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και για μία μόνο εβδομάδα.

 

Η ιστορία: Ο Όβε είναι ένας 59χρονος γκρινιάρης, εριστικός, καταθλιπτικός τύπος. Έχει αυστηρές αρχές, σιδερένια πειθαρχία και ελάχιστη κατανόηση, πιστεύει ότι περιβάλλεται από ηλίθιους και δεν διστάζει να τους το πει κατάμουτρα. Παλιότερα ήταν ο διαχειριστής ενός οικισμού με όμορφα σπιτάκια και λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά όχι πια: οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες τον καθαίρεσαν – εκείνος όμως δεν το παίρνει απόφαση και φυσικά το θεωρεί ύψιστη προδοσία εκ μέρους τους. Γι’ αυτό και όταν δεν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει, ο Όβε περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του, μαλώνοντας και κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις. Κανείς δεν τον αντέχει και τον αποκαλούν «ο γείτονας από την κόλαση», αλλά αυτό που κανείς δεν γνωρίζει είναι ότι πίσω από τη δύστροπη συμπεριφορά κρύβεται μια συγκινητική ιστορία. Όταν όμως στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια καινούργια και φασαριόζικη οικογένεια με παιδιά, που κατά λάθος χαλάνε το γραμματοκιβώτιο του Όβε, τα πράγματα θα αλλάξουν. Όχι μόνο για τον οικισμό, αλλά και τον ίδιο τον Όβε, που έκπληκτος θα δημιουργήσει μια αναπάντεχη και τρυφερή φιλία.

 

Η ταινία βασίζεται στο best seller του νεαρού Σουηδού συγγραφέα Φρέντρικ Μπάκμαν που εκδόθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες, και ακριβώς όπως στο μυθιστόρημα, στο σενάριο ο Όβε είναι μια αρχετυπική μορφή, που όμως έχει μια δική της, ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί.

 

Σκηνοθετεί ο Χάνες Χολμ και πρωταγωνιστεί ο Ρολφ Λάσγκαρντ («Μετά τον Γάμο», «Η Ιδανική Λύση»), πολύ γνωστός στην Σουηδία τόσο για την κινηματογραφική σειρά 9 ταινιών όπου υποδύεται τον Επιθεωρητή Βαλάντερ (1994 – 2008), όσο και για τη θεατρική του σταδιοδρομία (το 2009 έκανε αίσθηση παίζοντας την μητέρα, Edna Turnblad, στο μιούζικαλ «Hairspray»). Ο Λάσγκαρντ τιμήθηκε για την ευαίσθητη ερμηνεία του στο «Ο Κύριος Όβε» με το κρατικό βραβείο στη Σουηδία.

 

Δείτε το trailer εδώ.

 

ΑΣΤΟΡ | www.astorcinema.gr

Σταδίου 28 – εντός στοάς Κοραή, Μετρό Πανεπιστήμιο

Ώρες προβολής: 17.30 | 19.45

 

Σκηνοθεσία, σενάριο: Χάνες Χολμ

Παραγωγή: Ανίκα Μπελάντερ, Νίκλας Βίλκστρομ Νικάστρο

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γκόραν Χάλμπεργκ

Μοντάζ: Φρέντρικ Μορχέντεν

Μουσική: Γκάουτε Στοράας

Πρωταγωνιστούν: Ρολφ Λάσγκαρντ, Μπαχάρ Παρς,

Φίλιπ Μπεργκ, Ίντα Ένγκβολ

Διάρκεια: 105’

2015 – Σουηδία