Τα highlights του φετινού Animasyros προβάλει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Τριήμερο με τα καλύτερα animation του φετινού επετειακού φεστιβάλ

The LiFO team, 22.12.2017 | 15:23

Ένα τριήμερο με επιλογές από τα καλύτερα animation που προβλήθηκαν στο φετινό επετειακό Animasyros 10 διοργανώνει η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

 

Από 2 έως 4 Ιανουαρίου θα προβληθούν ταινίες animation για παιδιά, εφήβους και ενήλικες ενώ θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά 8-12 ετών, αλλά και η πολυαναμενόμενη αθηναϊκή πρώτη προβολή του The Ox, παρουσία του σκηνοθέτη Γιώργου Νικόπουλου.

 

Οι μικρότερης ηλικίας κινηματογραφόφιλοι έχουν την τιμητική τους στο Animasyros, χάρη σε δύο ωριαίες συλλογές γεμάτες χρώμα και συναίσθημα, μία για παιδιά από 6 ετών και άνω (χωρίς ή με ελάχιστο διάλογο) και μία για όλη την οικογένεια.

 

Συνδυάζοντας υψηλή τεχνική και εικαστική πληρότητα, βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο δίνουν το παλλόμενο στίγμα της σύγχρονης σκηνής του animation, μέσα από μια δίωρη επιλογή των ταινιών που ξεχώρισαν στο τελευταίο Animasyros.

 

Ανάμεσά τους, είναι οι ταινίες L'Ogre (Το τέρας), O Matka! (Μητέρα!) και Aenigma, που απέσπασαν τα τρία βασικά βραβεία του Φεστιβάλ (στο Διεθνές, το Σπουδαστικό και το Ελληνικό τμήμα, αντίστοιχα), αλλά και το πολυσυζητημένο Min Börda (Το φορτίο μου) της Niki Lindroth von Bahr, που έρχεται «φρέσκο» μετά τη βράβευσή του ως καλύτερο animation του 2017 στα νεοσύστατα Emile Awards.

 

Τέλος, το πρόγραμμα προβολών κορυφώνεται με την προβολή του φιλμ The Ox, της πρώτης μεγάλου μήκους δημιουργίας του Γιώργου Νικόπουλου, η οποία συγχρόνως είναι και η πρώτη ταινία animation που συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Συνδυάζοντας την τεχνική stop-motion με τον σύγχρονο χορό, το θέατρο σκιών και τη ζωντανή κινηματογράφηση, ο σκηνοθέτης χτίζει μια μοντέρνα πολιτική αλληγορία που εμπνέεται από τον αρχαίο μύθο του βασιλιά Μίδα, αλλά αντανακλά τη σημερινή παγκόσμια πολιτικοοικονομική κρίση.

 

Τα παιδιά στη Στέγη, όμως, δεν βλέπουν μόνο ταινίες κινουμένων σχεδίων, αλλά μαθαίνουν να δημιουργούν και τις δικές τους. Μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας για το 2018 ονομάζεται το τριήμερο εργαστήριο κινούμενης εικόνας της Στέγης, που έχει στόχο να εξοικειώσει τα παιδιά με διαφορετικές τεχνικές animation και cut-outs, μέσω της συμμετοχής τους στη διαδικασία δημιουργίας μιας ολοκληρωμένης ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

 

Το εργαστήριο animation πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προγραμματικής υποστήριξης της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση προς το Animasyros Διεθνές Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων.

 

Info

2-4 IAN 2018

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Οι προβολές ξεκινούν στις 18:00

Για παιδιά, εφήβους και ενήλικες

Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας.

Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε προβολή.

http://www.animasyros.gr/

Οδηγός Σινεμά