Οι Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι (Three Billboards Outside Ebbing, Misouri, 2017) ****

Βlu-Ray, DVD

Σκηνοθεσία: Μάρτιν ΜακΝτόνα

Παίζουν: Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Σαμ Ρόκγουελ, Γούντι Χάρελσον, Άμπι Κόρνις

 

Με όχημα τις παθογένειες της αμερικανικής (και όχι μόνο) κοινωνίας, ο Μάρτιν ΜακΝτόνα, της φήμης της «Αποστολής στην Μπριζ» και του θεατρικού «Πουπουλένιου», επιστρατεύει ιρλανδική ευθύτητα και πικρό χιούμορ για να στήσει ένα έξοχο κινηματογραφικό roller-coaster ανατροπών και συναισθημάτων, όπου πότε ξεκαρδίζεσαι, πότε νιώθεις ένα σφίξιμο στο στομάχι, συχνά, μάλιστα, στην ίδια σκηνή.

 

Δεν την λες ταινία ανθρωπιστή, είναι όμως ταινία κάποιου που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο ως φορέα αντιφάσεων και εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων και παρουσιάζει το Κακό ως προϊόν επιλογών και συγκυριών. Ερμηνευτικός θρίαμβος της Φράνσες ΜακΝτόρμαντ, Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για την ίδια και Β' Ανδρικού για τον άξιο συμπαραστάτη της Σαμ Ρόκγουελ.

 

Τhe Florida Project (2017) **

DVD

Σκηνοθεσία: Σον Μπέικερ

Παίζουν: Μπρούκλιν Πρινς, Γουίλεμ Νταφόε, Βαλέρια Κότο, Μπρία Βινέιτι


Σινεμά στο Σπίτι: Ακόμα 4 προτάσεις για κατ' οίκον κινηματογραφικές προβολές τον Απρίλιο
Σίγουρα έχει ενδιαφέρον η απόπειρα του Σων Μπέικερ να μας παραδώσει μια «φέτα ρεαλισμού» ή μια «άλλη Αμερική», όπως γράφουν οι οπαδοί του φιλμ.

 

Σίγουρα έχει ενδιαφέρον η απόπειρα του Σον Μπέικερ να μας παραδώσει μια «φέτα ρεαλισμού» ή μια «άλλη Αμερική», όπως γράφουν οι οπαδοί του φιλμ, αν υπάρχει όμως κάποια πρωτοτυπία (;) στο εγχείρημα, είναι ότι πρόκειται για νεορεαλισμό απολιτικό –μα πού ακούστηκε απολιτικός νεορεαλισμός;– και αν-ήθικο σε σημείο παρεξηγήσεως.

 

Παρεξήγηση που εντείνεται προς το φινάλε, όταν ο Μπέικερ εγκαταλείπει την ουδέτερη στάση και εντάσσει έξαφνα την πολιτική στην ταινία του με τρόπο που θυμίζει τις χειρότερες στιγμές του Σπάικ Λι: ένα ασφυκτικά «ενοχλητικό» close-up και ένα μεγαλοπρεπές, κατηγορηματικό fuck you, το οποίο, μάλιστα, έρχεται ακριβώς τη στιγμή που η Πολιτεία λειτουργεί.


Δοκιμάστε να παρακολουθήσετε σε double-bill το «Florida Project» και τον «Κλέφτη Ποδηλάτων» και αναλογιστείτε μετά ποια από τις δύο ταινίες νοιάζεται πραγματικά τους ανθρώπους της.

 

Το Δωμάτιο των Θαυμάτων (Wonderstruck,2017) ***

DVD

Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς

Παίζουν: Μίλισεντ Σίμοντς, Τζούλιαν Μουρ, Μισέλ Ουίλιαμς, Τομ Νούναν

Σινεμά στο Σπίτι: Ακόμα 4 προτάσεις για κατ' οίκον κινηματογραφικές προβολές τον Απρίλιο
H ταινία απογειώνεται στο τελευταίο της εικοσάλεπτο, όταν το θέαμα αποκτά μαγικές διαστάσεις, αποκαλύπτοντας, πια, και την βασική θεματική του, την ανάγκη καθενός να ανακαλύψει τις ρίζες του και να βρει εκείνους με τους οποίους ταιριάζει.

 

Στην νέα ταινία του Τοντ Χέινς (Carol, Far from Heaven) που, δυστυχώς, πέρασε απαρατήρητη από τις αίθουσες, η αφήγηση εναλλάσσεται μεταξύ δύο διαφορετικών χρονολογικών περιόδων.

 

Από τη μία έχουμε ένα νεαρό κωφάλαλο κορίτσι που ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει την αγαπημένη του σταρ εν έτει 1927 κι από την άλλη ένα νεαρό αγόρι που πράττει το ίδιο πενήντα έτη μετά, αναζητώντας τον χαμένο του πατέρα.

 

Δεν δένουν πάντα αρμονικά μεταξύ τους οι δύο ιστορίες, θαυμάζεις όμως στο μεταξύ την τόλμη του Χέινς να γυρίσει το κομμάτι του '27 βωβό και σε ασπρόμαυρο φιλμ, καθώς και τα παιχνίδια με την εικόνα και τον ήχο.

 

H ταινία απογειώνεται στο τελευταίο της εικοσάλεπτο, όταν το θέαμα αποκτά μαγικές διαστάσεις, αποκαλύπτοντας, πια, και τη βασική θεματική του, την ανάγκη καθενός να ανακαλύψει τις ρίζες του και να βρει εκείνους με τους οποίους ταιριάζει.

 

Κάρι, Έκρηξη Οργής (Carrie,1976) ****

Blu-Ray

Σκηνοθεσία: Μπράιαν Ντε Πάλμα

Παίζουν: Σίσι Σπέισεκ, Πάιπερ Λόρι, Έιμι Ίρβινγκ, Τζoν Τραβόλτα

 

Σινεμά στο Σπίτι: Ακόμα 4 προτάσεις για κατ' οίκον κινηματογραφικές προβολές τον Απρίλιο
Η θαυμάσια ταινία τρόμου, που σκάρωσε ο Μπράιαν Ντε Πάλμα βασισμένος στην ομώνυμη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, την οποία μπορούμε πλέον να απολαύσουμε σε αποκατεστημένη κόπια ποιότητας 4Κ χάρη στην βρετανική εταιρεία Arrow.


«They 're all gonna laugh at you», προειδοποιεί η θρησκόληπτη, καταπιεστική μάνα την έφηβη, τηλεκινητική Κάρι, προτρέποντάς την να αποφύγει τον χορό αποφοίτησης του σχολείου της. Εκείνη θα την αγνοήσει και, για λίγη ώρα, θα νιώσει πως θα μπορούσε να είναι ωραία η ζωή γύρω της, για να διαπιστώσει στη συνέχεια πως όλα ήταν μια καλοστημένη φάρσα.

 

Κι αυτό που θα ακολουθήσει είναι μια βάναυση εκδοχή του Καθαρτηρίου, όπου αθώοι κι ένοχοι, όλοι ανεξαιρέτως θα καταδικαστούν και θα σταλούν σε πυρωμένη τιμωρία, γιατί η Κάρι έχει μάθει μόνο τον τρόπο της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά κι επειδή αυτός ο κόσμος δεν ευνοεί (και μάλλον ούτε και θέλει) άλλον δρόμο.


Όλα αυτά στην θαυμάσια ταινία τρόμου που σκάρωσε ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, βασισμένος στην ομώνυμη νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, την οποία μπορούμε πλέον να απολαύσουμε σε αποκατεστημένη κόπια ποιότητας 4Κ χάρη στη βρετανική εταιρεία Arrow.

 

Η σεκάνς του χορού συνιστά ανεπανάληπτο επίτευγμα εκκρεμότητας και κλιμακούμενης αγωνίας, ενώ το ξάφνιασμα του φινάλε, που θα γνωρίσει εκατοντάδες μιμητές στο κινηματογραφικό μέλλον, φροντίζει να θυμάσαι την Κάρι πού και πού, όταν ξυπνάς ιδρωμένος μέσα στη νύχτα.

 

Οδηγός Σινεμά