Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

Και η είδηση για τη δημιουργία Σχολής & Στούντιο Κινηματογράφου στη Σύρο

 

Για δέκατη χρονιά, για πέντε ολόκληρες μέρες και νύχτες η Σύρος, από την Ερμούπολη στην Ποσειδωνία κι από εκεί στην Άνω Σύρα, φιλοξένησε εκατοντάδες animated χαρακτήρες κι ακόμα περισσότερους φίλους του animation από ολόκληρο τον κόσμο. Με περισσότερες από 200 ταινίες από 30 χώρες, διαγωνιστικά προγράμματα, πανοράματα, τρομερά ενδιαφέροντα εργαστήρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, ειδικές προβολές και μια εξίσου δυναμική Αγορά, το Animasyros10 γιόρτασε ίσως την πιο ενδιαφέρουσα διοργάνωση στην ιστορία του.

 

«10 χρόνια με πολλή εμψύχωση, καλλιτεχνική μέθεξη, δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και ελπίδα για το μέλλον», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης, καλωσορίζοντας το κοινό που γέμισε ασφυκτικά το ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης χθες βράδυ για την πανηγυρική τελετή λήξης και απονομή των βραβείων του Animasyros 10.

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος απονεμήθηκε στην ταινία Το Τέρας (L' Ogre, FR) της Laurène Braibant, «ένα εύστοχο και εμπνευσμένο σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη βουλιμία, απληστία και αυτοκαταστροφή, χωρίς ίχνος διδακτισμού και κοινοτοπίας».

 

Ειδική Μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Νυχτοπούλι (Nocna Ptica, SΙ) της Spela Cadez, «μία ταινία που εντυπωσιάζει με την τεχνική της, αλλά και εγείρει βαθύ προβληματισμό, με την επιλογή του θέματος της».

 

To Βραβείο Ελληνόφωνης Ταινίας, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.500 ευρώ παρουσιάστηκε επί σκηνής από τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, διευθυντή της Hellas Film του ΕΚΚ. Απονεμήθηκε στην ταινία «Αίνιγμα» των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου, «μια ταινία υψηλής εικαστικής ακρίβειας και δεξιοτεχνίας που επαναδιαπραγματεύεται την έννοια του κλασσικού χρησιμοποιώντας ένα νέο μέσο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα εκ νέου τη σημασία δυναμικών καλλιτεχνικών ρευμάτων, όπως αυτό του σουρεαλισμού, στον 21ο αιώνα».

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τηλεοπτικών και Κατά Παραγγελία Ταινιών (TV & Commissioned Films) απονεμήθηκε στην ταινία Η Συνάντηση – Chilly Gonzales & Peaches (The Junction - Chilly Gonzales & Peaches, CA) του Patrick Doyon «για την ευφυή αναπαράσταση μίας συνέντευξης που διεξάγεται μέσω εναλλαγών τεχνικής και συνεχών μεταλλάξεων επιτρέποντας πολλαπλά επίπεδα ερμηνείας», ενώ ειδική μνεία στην ίδια κατηγορία, απονεμήθηκε στην ταινία Μπλε – CNN(Blue – Cnn, UK) του βρετανικού στούντιο Moth, η οποία «εξυμνεί με τον πιο άρτιο τρόπο τα χρώματα της Σύρου, αν και, όπως μας διδάσκει, τελικά, δεν πρόκειται παρά για μία οφθαλμαπάτη».

 

Mέλη της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν οι Γιάγκος Αντίοχος, αρχισυντάκτης του περιοδικού Αθηνόραμα, Tomm Moore, Ιρλανδός σκηνοθέτης, animator και ιδρυτής του πολυβραβευμένου studio animation Cartoon Saloon, υποψήφιος δύο φορές για βραβείο Όσκαρ, η Nancy Denney-Phelps, δημοσιογράφος και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κινουμένων Σχεδίων ASIFA και τέλος ο βραβευμένος με Goya δημιουργός σκηνοθέτης Alberto Vazquez από την Ισπανία.

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Το πρώτο βραβείο του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος, απονεμήθηκε στην ταινία Μητέρα (O Matko!, PL) της Paulina Ziolkowska, ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία Αιδοίο (Cipka, PL) της Renata Gasiorowska.

 

Την κριτική επιτροπή του Φοιτητικού Διαγωνιστικού Τμήματος αποτέλεσαν φέτος οι Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, Erik van Drunen, σύμβουλος σε θέματα animation στο Κέντρο Κινηματογράφου της Ολλανδίας (Netherland Film Fund), ο Χαράλαμπος Μαργαρίτης από την Κύπρο και ο Carlo Vogele από το Λουξεμβούργο, δημιουργοί animation.

 

Το Βραβείο Κοινού του Διαγωνιστικού Τμήματος Μεγάλου Μήκους, τέλος, απονεμήθηκε στην ταινία Loving Vincent (UK, PL, EU) των Dorota Kobiela, Hugh Welchman, μέρος της οποίας υλοποιήθηκε και στην Ελλάδα.

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής προβλήθηκαν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν στα πολυάριθμα εκπαιδευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στη Σύρο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, για παιδιά, εφήβους, άτομα τρίτης ηλικίας και ΑμΕΑ. Όλες οι ταινίες είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Animasyros στο Vimeo.

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Αμέσως μετά, η εορταστική ατμόσφαιρα μεταφέρθηκε στην Πλατεία Μιαούλη, όπου στήθηκε μια μοναδική συναυλία - οπτικοακουστική εγκατάσταση του Theodore, η οποία «ζωντάνεψε» μέσα από ένα light installation το ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου της Ερμούπολης. Μια ατμοσφαιρική σύλληψη που ανέδειξε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του έργου του Enst Ziller, αλλά και ένας ιδανικός αποχαιρετισμός του Animasyros 10!

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Πράσινο Φως για Δημιουργία Σχολής & Στούντιο Κινηματογράφου στη Σύρο

Η τελευταία ημέρα του Animasyros10 επεφύλασσε μία ακόμη μεγάλη έκπληξη! Σε μία σύντομη παρουσίαση στο Θέατρο Απόλλων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου 2017, το Animasyros υποδέχθηκε μια ομάδα δημιουργών και επαγγελματιών του κινηματογράφου από το Λος Αντζελες, οι οποίοι παρουσίασαν το επενδυτικό σχέδιο που αφορά τη δημιουργία Σχολής Κινηματογράφου και Κινηματογραφικών Στούντιο στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, ο βραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Steven Bernstein, ο δημιουργός animation Martin Meunier, από τους βασικούς συντελεστές της ταινίας animation “Coraline”, ο σκηνογράφος της ταινίας «Τιτανικός» Charles Lee και η παραγωγός Caroline Rodney βρέθηκαν στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, για να παρουσιάσουν το επενδυτικό σχέδιο στους δημοσιογράφους και το κοινό του Φεστιβάλ.

 

Ο Steven Bernstein δήλωσε πως η δημιουργία της Σχολής Κινηματογράφου στη Σύρο έχει ως στόχο να στηρίξει και αναναδείξει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό κινηματογράφο. Εκτός από τμήμα σκηνοθεσίας και διεύθυνσης φωτογραφίας, η Σχολή θα περιλαμβάνει και τμήμα animation. Στη Σχολή θα διδάσκουν διεθνείς επαγγελματίες οι οποίοι θα ενώσουν τη γνώση τους με Έλληνες δημιουργούς. Όσον αφορά τη δημιουργία των κινηματογραφικών στούντιο, στόχος είναι να αποτελέσουν από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Θα είναι ένα ελληνικό στούντιο διεθνούς εμβέλειας, από Έλληνες για Έλληνες, με τον ελληνικό πολιτισμό και την κινηματογραφική ιστορία της χώρας στο επίκεντρο».

 

Οι μεγάλοι νικητές του φετινού Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros

 

Από την πλευρά του, ο Martin Meunier, αναφέρθηκε στη δημιουργική δύναμη του ευρωπαϊκού animation, την ποιότητα, την ευρηματικότητα και το ταλέντο των Ευρωπαίων δημιουργών αλλά και την προοπτική να δημιουργηθεί ένα νέο «είδος», που θα αξιοποιεί παλιές τεχνικές animation, που έχουν ξεχαστεί. Κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά «πολλά φεστιβάλ γίνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, λίγα όμως πραγματοποιούνται σε ένα τόσο ωραίο μέρος όσο η Σύρος».