Ο Λαρς Φον Τρίερ επιστρέφει και αλλάζει και τον τρόπο που βλέπουμε τους serial killers

Το «The House That Jack Built» θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2018 και μας συστήνεται με μια φωτογραφία-αναφορά σε ένα σπουδαίο φιλμ


 

Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το Nymphomaniac, μάλλον πολλά για τους οπαδούς του Δανού σκηνοθέτη, που με χαρά τον βλέπουν να επιστρέφει, μάλλον κεφάτος, σε ένα genre που τον έχει απασχολήσει στο παρελθόν, το αστυνομικό θρίλερ. Με έμφαση στη διαφορετικότητα της ματιάς του σε σχέση με τον λοιπό κινηματογραφικό πλανήτη, όπως αρέσκεται να πιστεύει, ο ίδιος «δώρισε» στο Variety μια φωτογραφία του που παραπέμπει στο ιστορικό «Vampyr» του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, το πιο ιδιαίτερο ίσως φιλμ στην καριέρα του, γυρισμένο το 1932, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω λεπτομέρειες για την σύνδεση των 2 έργων. Για τα υπόλοιπα άφησε την παραγωγό του, Λουίζ Βεσθ, να μιλήσει, η οποία αναφέρθηκε πως όταν δούμε έτοιμο το φιλμ θα πρόκειται για κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σε ό,τι αφορά το προφίλ ενός κατά συρροή δολοφόνο.


Οι ως τώρα πληροφορίες που έχουμε για το «The House That Jack Built», όπως θα τιτλοφορείται το φιλμ, δεν είναι πάρα πολλές, αφού τα μόνα σίγουρα πράγματα που γνωρίζουμε είναι πως ο Ματ Ντίλον θα υποδύεται τον δολοφόνο με τον όνομα Τζακ και ο Μπρούνο Γκανζ θα είναι ένας χαρακτήρας-κλειδί που θα φέρνει τον Τζακ αντιμέτωπο με τις σκέψεις του. Η ταινία θα καλύπτει ένα διάστημα 12 χρόνων από τη δράση του δολοφόνου και θα χωρίζεται σε 5 συγκεκριμένα περιστατικά που τη συνοψίζουν. Το ότι τέτοιου είδους χωρισμένη δομή οφείλεται στο ότι το αρχικό σχέδιο ήταν να κυκλοφορήσει στην τηλεόραση, σε μορφή μίνι-σειράς. Ο Τρίερ φαίνεται να έχει συρρικνώσει κάπως την ιστορία του, με αποτέλεσμα να γυρίσει τελικά στην μεγάλη οθόνη.


Σύντομα θα ανακοινωθούν και γνωστά γυναικεία ονόματα που θα καλύπτουν αντίστοιχους σημαντικούς ρόλους στο φιλμ και οι ακριβείς ημερομηνίες των γυρισμάτων σε Δανία και Σουηδία μέσα στο 2017. Αν και το project βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προ-παραγωγής, η εταιρία παραγωγής του TrustNordisk δεν δυσκολεύεται αυτές τις μέρες να το πουλήσει ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (αγοράστηκε από την Seven Films). Το όνομα του Τρίερ άλλωστε αποτελεί εγγύηση, ίσως όχι πάντα για εισιτήρια, αλλά για μπόλικη κινηματογραφική κουβέντα και διαξιφισμούς – δεν είναι πολλοί που μπορούν να πετύχουν κάτι τέτοιο σήμερα.

 

Ο Λαρς Φον Τρίερ επιστρέφει και αλλάζει και τον τρόπο που βλέπουμε τους serial killers
Η φωτογραφία από το «Vampyr» του Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ
Οδηγός Σινεμά