«Είσαι ο άντρας που τους έδωσε τη δύναμη να αυτοκαταστραφούν και ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος» είναι τα λόγια που κλείνουν το τελευταίο τρέιλερ του «Οπενχάιμερ» και εμείς περιμένουμε πώς και πώς την πρώτη μέρα που θα αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες η νέα, πολυαναμενόμενη ταινία του Christopher Nolan.

 

Μετά το «Dunkirk», o Βρετανός σκηνοθέτης καταπιάνεται ξανά με το θέμα του πολέμου, μεταφέροντας μας στην εποχή του περιβόητου «Manhattan Project» και συγκεκριμένα στη ζωή του διάσημου πυρηνικού φυσικού, Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «πατέρας της ατομικής βόμβας».

 

 

Το blockbuster του καλοκαιριού έχει ήδη δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες στους σινεφίλ λόγω, φυσικά, του εντυπωσιακού cast που έχει μερικά από τα κορυφαία ονόματα του σινεμά, όπως ο Cillian Murphy, ο Matt Damon και ο Robert Downey Jr. και φυσικά εξαιτίας της επιστροφής του Nolan πίσω από τις κάμερες, αλλά και στο σενάριο.

 

Η πλοκή

Το «Οπενχάιμερ», το οποίο είναι προγραμματισμένο να προβληθεί στην Ελλάδα στις 24 Αυγούστου στους κινηματογράφους, φιλοδοξεί να μεταφέρει στους θεατές τη δύσκολη και γεμάτη αγωνία πραγματικότητα που βίωνε ο επιστήμονας Robert Oppenheimer κατά τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ καλούνταν να διαχειριστεί ένα πρότζεκτ που έμελλε να αλλάξει για πάντα την μοίρα της ανθρωπότητας. Το story είναι εμπνευσμένο από το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Kai Bird και Martin Sherwin.

 

Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε το «Oppenheimer» με ανυπομονησία

 

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Οπενχάιμερ είναι το πιο σημαντικό πρόσωπο που έζησε ποτέ. Δημιούργησε τον κόσμο στον οποίο ζούμε, καλώς ή κακώς. Και πρέπει να δούμε την ιστορία του για να τον πιστέψουμε» δηλώνει ο Nolan για τον κεντρικό χαρακτήρα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η ταινία του. 

 

Το All Star Cast

Ένας ακόμα λόγος που περιμένουμε την ταινία πέρα από το ότι αποτελεί μια δημιουργία του Christopher Nolan, είναι το εξαιρετικό cast ηθοποιών της. Ο Cillian Murphy (Peaky Blinders, Tha Dark Knight Trilogy, Inception) θα βρεθεί σε πρωταγωνιστικό ρόλο για πρώτη φορά στην πολυετή συνεργασία του με τον σκηνοθέτη και θα παρουσιάσει έναν άνθρωπο που όπως λέει: «δεν ήταν απλός. Κανείς από τους ανθρώπους της ταινίας δεν ήταν. Μία μεγαλοφυΐα είναι μεγάλο φορτίο. Τέτοιοι άνθρωποι λειτουργούν σε άλλο επίπεδο από εμάς τους κοινούς θνητούς». Στο πλάι του βρίσκεται η Emily Blunt που υποδύεται τη σύζυγο του, Kitty Oppenheimer.

 

Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε το «Oppenheimer» με ανυπομονησία

 

«Η Kitty δεν κάνει ψιλή κουβέντα. Μιλάει μόνο σοβαρά. Είναι σύνθετη, εκρηκτική και σαγηνευτική. Ήταν μία γυναίκα που αρνήθηκε να μπει στα καλούπια της εποχής. Ήταν επιστήμονας η ίδια και είναι ένα παράδειγμα λαμπρού μυαλού που χαραμίστηκε. Αλλά πίστευε στον Ρόμπερτ, τον θαύμαζε και τον υποστήριζε» λέει η ίδια η Blunt για τον ρόλο που ενσαρκώνει.

 

 

Το cast συμπληρώνουν ο βραβευμένος με Όσκαρ, Matt Damon, ο οποίος υποδύεται τον σκληρό επικεφαλής του «Manhattan Project», Leslie Groves, ο Robert Downey Jr. που έχει «μεταμορφωθεί» για χάρη του προέδρου της Αμερικάνικης Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Lewis Strauss και η Florence Pugh που υποδύεται την Jean Tatlock, μια γυναίκα που είχε τη δική της δραματική ερωτική περιπέτεια με τον Οπενχάιμερ.

 

Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε το «Oppenheimer» με ανυπομονησία

 

Η All Star λίστα του cast περιλαμβάνει ακόμα, μεταξύ άλλων, και τους Rami Malek, Casey Affleck, Josh Hartnett, Kenneth Branagh, Gustaf Skarsgård, Jack Quaid, Gary Oldman κ.α.

 

Το «Οπενχάιμερ» είναι γυρισμένο με την τεχνική του IMAX 65mm και του φιλμ 65mm, ενώ για πρώτη φορά ο Christopher Nolan θα συμπεριλάβει πλάνα σε ασπρόμαυρη αναλογική φωτογραφία IMAX.

 

Έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε το «Oppenheimer» με ανυπομονησία

 

Στη διεύθυνση φωτογραφίας βρίσκεται  ο υποψήφιος για Όσκαρ, Hoyte van Hoytema (Dunkirk, Tenet), στο μοντάζ η Jennifer Lame (Black Panther: Wakanda Forever, Tenet), ενώ τη μουσική υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ludwig Göransson (Black Panther, Tenet).

 

Από τα τρέιλερ που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, τους ηθοποιούς που συμμετέχουν και την παρουσία του Christopher Nolan πίσω από τις κάμερες έχουμε, προφανώς, αρκετούς λόγους για να ανυπονομούμε για την πρεμιέρα της ταινίας στους ελληνικούς κινηματογράφους στα τέλη Αυγούστου. Την ίδια ώρα, οι κριτικές από την παγκόσμια πρεμιέρα του «Οπενχάιμερ» στο Παρίσι το χαρακτηρίζουν ως «την πιο εντυπωσιακή δουλειά του Nolan μέχρι σήμερα». Στις 24 Αυγούστου θα ξέρουμε. 

 

Οδηγός Σινεμά