Ο Γκασπάρ Νοέ είναι ένας από τους σκηνοθέτες που διατηρούν «συνεπές» ραντεβού με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας εδώ και πολλά χρόνια. 

 

Όλες οι μεγάλου μήκους ταινίες του, από το ντεμπούτο του «Μόνος Εναντίον Όλων» του 1998, μέχρι το «Enter the Void» του 2009, το πιο πρόσφατο «Love» του 2015 και φυσικά την πιο γνωστή δημιουργία του, το αξέχαστο «Μη Αναστρέψιμος» του 2002, έχουν προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ ο ίδιος έχει δηλώσει το «παρών» σε κάποιες από αυτές τις προβολές.

 

Η πρώτη του επίσκεψη στο φεστιβάλ έγινε το 1999, μαζί με τη σύζυγό του Λουσίλ Χατζιχαλίλοβιτς, οπότε και είχαν προβληθεί, μεταξύ άλλων, μερικές από τις πρώτες προκλητικές δουλειές τους, όπως τα μεσαίου μήκους «Carne» (1991) του Νοέ και «La Bouche de Jean-Pierre» της Χατζιχαλίλοβιτς.

 

Ήταν λοιπόν μάλλον από τους πιο αναμενόμενους τίτλους του φετινού προγράμματος –για όσους παρακολουθούν φανατικά την πορεία του φεστιβάλ– η νέα του ταινία «Climax», μια «μουσική ταινία τρόμου» με πρωταγωνίστρια τη Sofia Boutella, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας το Art Cinema Award.

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας, σημειώνει: Με τη δράση τοποθετημένη εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό μιας απομονωμένης σχολής χορού, το «Climax» απεικονίζει τι συμβαίνει σε ένα πάρτι μαθητών της σχολής όταν ένα άγνωστο χέρι αναμιγνύει αλκοόλ και πανίσχυρες ψυχοτροπικές ουσίες σε ένα μπολ σανγκρία, οδηγώντας σε ομαδικό freak out υπό τους ήχους του Τζόρτζιο Μόροντερ, του Aphex Twin και των Daft Punk.

 

Στην Αμερική, τη διανομή της ταινίας έχει αναλάβει η –πολύ προσεκτική στις επιλογές της– εταιρεία A24, ενώ στην Ελλάδα θα προβληθεί στους κινηματογράφους από τη Weirdwave.

 

 

Το τρέιλερ του «Climax»

 

Άλλοι τίτλοι που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το 24o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας είναι το πειραματικό «Madeline's Madeline» της Τζόζεφιν Ντέκερ, που έκανε την πρεμιέρα του στην τελευταία Μπερλινάλε, καθώς και η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου με τίτλο «Σ'αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει», μαζί με μια πλήρη ρετροσπεκτίβα στη φιλμογραφία του σκηνοθέτη.

 

Η φετινή έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τον «Ψυχρό Πόλεμο» του Πολωνού Πάβελ Παβλικόφσκι, παρουσία του (βραβευμένου με Όσκαρ για το «Ida») σκηνοθέτη. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, ενώ και γι' αυτόν τον δημιουργό οι «Νύχτες» έχουν ετοιμάσει αφιέρωμα με την πλήρη φιλμογραφία του.

 

Info

Το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Περισσότερες πληροφορίες στο aiff.gr 

 

Οδηγός Σινεμά