Παλιάς κοπής βρετανικό κατασκοπικό φιλμ, στηριγμένο σε μια σειρά από flashbacks που έχει η πρωταγωνίστρια (την υποδύεται η Τζούντι Ντεντς) όταν προσπαθεί να εξηγήσει στις Αρχές της χώρας της πώς βρέθηκε μπλεγμένη σε μια ιστορία παράδοσης εθνικών μυστικών, σχετικών με έρευνα πάνω στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας, προς τη Σοβιετική Ένωση.

 

Η Ντεντς, δυστυχώς, κάνει αγγαρεία στον λίγο φιλμικό χρόνο που έχει με ένα μόνιμο βλέμμα «περασμένα-ξεχασμένα» και μόνο προς το τέλος παίρνει τον ρόλο της στα σοβαρά, δίνοντας και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία. Όσο βλέπουμε μια σειρά γεγονότων από τα μέσα της δεκαετίας του '30, το φλερτ μιας ομάδας φοιτητών με τον κομμουνισμό, την έναρξη του πολέμου και την εμπλοκή της ηρωίδας (σε νεαρή ηλικία την υποδύεται η Σόφι Κούκσον, πολύ πιο ταγμένη στον ρόλο της) με τη δημιουργία της βόμβας, αντιλαμβανόμαστε πως οι πράξεις της οφείλονται σε μια ιδεολογία που βάζει πάνω απ' όλα το παγκόσμιο καλό, παρά τη στήριξη σε συγκριμένη πολιτική.

 

Αυτή η απομάκρυνση από το κλασικό προφίλ της «ύπουλης» κατασκόπου δίνει ηθικό βάρος στον χαρακτήρα της και υπενθυμίζει κάτι πολύ σημαντικό για τη μεταπολεμική γενιά. Αλλιώς κρίνεις τα γεγονότα όταν αυτά αποτελούν παρελθόν και αλλιώς όταν βρίσκεσαι στην καρδιά τους.