Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα Facebook Twitter
Η απουσία της ουσιαστικής αγάπης αποτελεί σταθερά στο έργο του και ο «Μινώταυρος» λειτουργεί ως παραβολή για μια νομοτελειακή παρακμή με διαστάσεις ευρύτερης τραγωδίας.
0

Όλοι αναρωτηθήκαμε γιατί εξαφανίστηκε για περίπου μια δεκαετία ο νικητής του Χρυσού Λέοντα με τη θεσπέσια «Επιστροφή», δημιουργός των βραβευμένων ταινιών «Λεβιάθαν» και «Ελένα», Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ. Η Wikipedia ανέφερε πως μετά το εμβόλιο Σπούτνικ κατέρρευσε, έπεσε σε κώμα και νοσηλεύτηκε στη Γερμανία, μένοντας παράλυτος για μήνες ώσπου να συνέλθει, αλλά στις Κάννες μάθαμε πως μετά από long covid, ο Ρώσος δημιουργός παρέμεινε στη Γαλλία μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του, αποφασίζοντας τελικά να εγκαταλείψει τη χώρα του μετά τον πόλεμο, τουλάχιστον όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση – έτσι εξηγείται το ότι βρίσκεται στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των Καννών, δεδομένου ότι το φεστιβάλ συνεχίζει να μη δέχεται παραγωγές από τη Ρωσία, ή το Netflix!

Ο «Μινώταυρος» στηλιτεύει την ολιγαρχία, όχι με μια προφανή, μοσχοβίτικη ιστορία υπερβολής και ακρότητας αλλά με ένα remake της «Άπιστης Συζύγου» του Κλοντ Σαμπρόλ από το 1969 με τη Στεφάν Οντράν και τον Μισέλ Μπουκέ, με φόντο μια πόλη μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα, στο ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.

Αντί να κουνά το δάχτυλο ή να αναπαράγει πολεμικά κλισέ, ο Ζβιάγκιντσεφ υπαινίσσεται την προειδοποίηση και χρησιμοποιεί την ειρωνεία, με αποκορύφωμα τον αιωρούμενο επίλογο πάνω από τα σύννεφα.

Σχεδόν κανείς από τους φίλους και τους συνεργάτες του Κλεμπ Μορόζοφ δεν συζητά ανοιχτά για τον πόλεμο, μάλιστα ο ίδιος αποθαρρύνει τη γραμματέα του από το να παρακολουθεί τη ζοφερή τηλεοπτική επικαιρότητα. Το πρόβλημά του είναι η καταθλιπτική, κομψή σύζυγός του, Γκαλίνα, και ο εραστής της, ένας φωτογράφος – έχει υποψιαστεί τη «μοιχεία», αν και σε πρώτη φάση συμπεριφέρεται ψύχραιμα. Μαζί με τον μοναχογιό τους ζουν σε μια πολυτελή, σύγχρονη ντάτσα στα περίχωρα της ανώνυμης πόλης, βλέπουν ζευγάρια και κάνουν χοντροκομμένα αστεία σαν να μη συμβαίνει κάτι σοβαρό, αλλά μια αίσθηση βαθιάς ανησυχίας κυριεύει την καθημερινότητα, όσο ο Κλεμπ, δικτυωμένος CEO και παράγοντας με ειδικό βάρος και γνωριμίες σε ανώτατα κλιμάκια, νοιάζεται αποκλειστικά για τον πληγωμένο εγωισμό του, αδυνατώντας να χωνέψει την απιστία. Ο Ζβιάγκιντσεφ διαποτίζει τις λεπτομέρειες ενός άψογα εκτελεσμένου οικογενειακού θρίλερ με την περιρρέουσα μιζέρια μιας κοινωνίας βυθισμένης στη διαφθορά και την άρνηση, υπεροπτικής και άψυχης.

Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα Facebook Twitter
Ο «Μινώταυρος» στηλιτεύει την ολιγαρχία, με ένα remake της «Άπιστης Συζύγου» του Κλοντ Σαμπρόλ από το 1969 με τη Στεφάν Οντράν και τον Μισέλ Μπουκέ, με φόντο μια πόλη μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα, στο ξέσπασμα της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image

Η απουσία της ουσιαστικής αγάπης αποτελεί σταθερά στο έργο του και ο «Μινώταυρος» λειτουργεί ως παραβολή για μια νομοτελειακή παρακμή με διαστάσεις ευρύτερης τραγωδίας: γύρω από το δράμα μιας γυναίκας απελπιστικά μετέωρης και ενός άνανδρου με καλλιεργημένο προσωπείο, ένας ολόκληρος μηχανισμός στηρίζει άκριτα και σιωπηλά ένα δρομολόγιο θανάτου. Σταδιακά, το μιλιταριστικό φόντο έρχεται στο προσκήνιο, όταν οι προπαγανδιστικές αφίσες αναρτώνται, αμοιβές προσφέρονται σε πρόθυμους εθελοντές, ο δήμαρχος δέχεται άνωθεν εντολές και πιέζει για στρατολόγηση και ο Κλεμπ βρίσκει την ευκαιρία να βάλει μέσον για το προσωπικό ζήτημα που τον καίει.

Αντί να κουνά το δάχτυλο ή να αναπαράγει πολεμικά κλισέ, ο Ζβιάγκιντσεφ υπαινίσσεται την προειδοποίηση και χρησιμοποιεί την ειρωνεία, με αποκορύφωμα τον αιωρούμενο επίλογο πάνω από τα σύννεφα, σαν ρέκβιεμ για μια χώρα που έχει αγκαλιάσει την ανθρώπινη απαξίωση. Γι’ αυτό και δήλωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση ο «Μινώταυρος» να προβληθεί στη Ρωσία, εκτός αν κάποιος τον ανεβάσει παράνομα στο YouTube.

Το τρέιλερ της ταινίας

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ο σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης επιστρέφει για 7η φορά στο Φεστιβάλ Καννών με έναν αυτοαναφορικό στοχασμό πάνω στα λανθασμένα κίνητρα και στη δεύτερη ευκαιρία μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Paper Tiger»: Μυστικά και ψέματα στις γειτονιές της Νέας Υόρκης

Μια σειρά από τραύματα κρύβει η ήσυχη καθημερινότητα μιας οικογένειας Αμερικανών εβραϊκής καταγωγής που μέχρι να μετακομίσει από το Κουίνς θα υποχρεωθεί να υποστεί σκληρή δοκιμασία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
PARALLEL TALES

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Παράλληλες Ιστορίες»: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ σε ένα σοφιστικέ ψυχολογικό δράμα

Ο Ασγκάρ Φαραντί εμπνέεται από τον Κισλόφσκι φτιάχνοντας μια διεισδυτική, αν και αργοκίνητη ταινία παράλληλων ιστοριών πάνω στο αγαπημένο του θέμα της δυαδικότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
TEENAGE SEX AND DEATH IN CAMP MIASMA ΟΡΓΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΦΙΛ HORROR ΜΕ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Οργασμός και σινεφίλ horror με την Τζίλιαν Άντερσον

Μετά το «I saw the TV Glow», το Τζέιν Σέμπρουν έρχεται στις Κάννες με το «Teenage sex and death at Camp Miasma», ένα δοκίμιο πάνω στο slasher από τη σκοπιά του fan του είδους και με την προοπτική της queer ανατροπής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τζάκσον, Το “Κακό Γούστο” δικαιώνεται στις Κάννες

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Πίτερ Τζάκσον: Το «Κακό Γούστο» δικαιώνεται στις Κάννες

O Aμερικανός κινηματογραφιστής έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του, μια διάκριση που, όπως είπε ο ίδιος χαριτολογώντας, δεν φανταζόταν ποτέ ότι θα έπαιρνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

The Review / «Τζένη Τζένη»: Σαν να μην πέρασε μια μέρα

Αναμενόμενη και δικαιολογημένη η μεγάλη επιτυχία της παράστασης που ανεβάζει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά ο Νίκος Καραθάνος. Η Βένα Γεωργακοπούλου κουβεντιάζει με τον Χρήστο Παρίδη για το δύσκολο σκηνικό εγχείρημα, θυμούνται το παλιό ελληνικό σινεμά αλλά και το θρυλικό συγγραφικό δίδυμο Γιαλαμά-Πρετεντέρη.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Οθόνες / «Σουέλ»: Το μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη γίνεται ταινία

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του, το βραβευμένο λογοτεχνικό έργο γίνεται ταινία από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη. Η LiFO βρέθηκε στα γυρίσματα και στην κοινή τους συνέντευξη, μητέρα και γιος, μιλούν για τη συνεργασία τους και τη μεταφορά του στον κινηματογράφο.
M. HULOT
«Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

The Review / «Μην πυροβολείτε τα ελληνικά blockbusters!»

«Βαλκανιζατέρ», «Ευτυχία», «Φόνισσα», «Υπάρχω», «Τελευταία Κλήση». Πίσω από τα μεγαλύτερα ελληνικά blockbusters βρίσκεται ο Διονύσης Σαμιώτης. Ποιο είναι το μυστικό του που φέρνει τον κόσμο στις αίθουσες; Υπάρχει μια «σχολή Σαμιώτη»; Τι πιστεύει για τον σημερινό ελληνικό κινηματογράφο;
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο πόλεμος στο επίκεντρο του 79ου Φεστιβάλ Καννών

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τι θα δούμε στο 79ο Φεστιβάλ Καννών

Η φετινή διοργάνωση φιλοδοξεί να αποτυπώσει την τρέχουσα γεωπολιτική αστάθεια, φέρνοντας στο επίκεντρο ιστορικές συρράξεις, από τον Α’ και Β’ Παγκόσμιο μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο διάβολος φοράει Prada 2

Οθόνες / «Ο Διάβολος φοράει Prada 2»: Είδαμε την πιο αναμενόμενη ταινία της χρονιάς

Επανέρχονται οι αρχικοί συντελεστές, αλλά το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τη μόδα, και την εντύπωση που προκαλεί, στη «δολοφονία» της δημιουργικότητας και του ταλέντου σε μια εποχή συγχωνεύσεων και πολιτιστικών εκπτώσεων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Όταν η Κέιτ συνάντησε τον Λούσιαν

Οθόνες / Όταν η Κέιτ Μος συνάντησε τον Λούσιαν Φρόιντ

Τέλη Μαΐου βγαίνει στις βρετανικές αίθουσες τo «Moss & Freud» που αποτυπώνει τη σχέση της Κέιτ Μος με τον Λούσιαν Φρόιντ: το μοντέλο εξομολογήθηκε το όνειρό του να ποζάρει στον ζωγράφο και λίγους μήνες μετά προέκυψε το «Γυμνό Γεύμα» που πωλήθηκε για 5 εκατ. ευρώ.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Στο «Apex» η Σαρλίζ Θερόν συνεχίζει το ταξίδι της στην υπέρβαση

Οθόνες / Μόνο η Σαρλίζ Θερόν επιβιώνει από το «Apex»

Σε μια ταινία που περιφρονεί τη λογική και αποθεώνει την ομορφιά της, η Νοτιοαφρικανή ηθοποιός επιβεβαιώνει την προτίμησή της σε ρόλους περίπου «εξωγήινων» ηρωίδων που θέλουν να παίζουν με τους δικούς τους όρους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Απώλειες / Ντιν Ταβουλάρης (1932-2026): Ο «Νονός» της σύγχρονης σκηνογραφίας

Ήταν ένας από τους ελάχιστους ελληνικής καταγωγής που βραβεύτηκε με Όσκαρ. Αληθινός αρχιτέκτονας του νέου αμερικανικού σινεμά, αγαπημένος συνεργάτης του Κόπολα, conceptual καλλιτέχνης του production design ισορροπούσε πάντα ιδιοφυώς μεταξύ Τέχνης και τεχνικής.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ