Στον Παρθενώνα της Χαλκιδικής το σινεμά συναντά το τοπίο του ελληνικού χωριού για τρίτη χρονιά

Το σινεμά επιστρέφει στο χωριό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό σας προσκαλεί κι αυτό το καλοκαίρι σε τρία μοναδικά κινηματογραφικά βράδια κάτω από τ’ αστέρια, στον πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής

 

To Parthenώn Film Festival - Σινεμά στο χωριό, πιστό στο κινηματογραφικό του ραντεβού, θα συστήσει φέτος νέους κινηματογραφικούς ήρωες, από τις 14 έως 16 Ιουλίου 2017, στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Χαλκιδική, μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Όλα αυτά, στη γραφική πλατεία του χωριού, μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο, που θα μετατραπεί για τρεις βραδιές σε μία υπαίθρια γιορτή του σινεμά με κλασικά έργα της 7ης τέχνης.

 

Το φεστιβάλ κάνει πρεμιέρα με το γαλλικό φιλμ νουάρ «Ασανσέρ για Δολοφόνους» του Λουί Μαλ, μία ταινία σταθμό του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο μουσικός Παντελής Στόικος θα συνοδεύσει την προβολή με την τρομπέτα του, "συνομιλώντας" με τις θρυλικές τζαζ μελωδίες του Μάιλς Ντέιβις. Το Σάββατο, θα προβληθεί η σουρεαλιστική αμερικάνικη κομεντί «Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου» του Γούντι Άλεν και το φεστιβάλ θα κλείσει με το πολύχρωμο γαλλικό μιούζικαλ «Οι Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί. Ως ειδική προβολή, φέτος επιλέχθηκε το εξπρεσιονιστικό αριστούργημα «Meshes of the Αfternoon» των Μάγια Ντέρεν και Αλεξάντερ Χαμίντ, που θα "προλογίσει" το «Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου».

 

Παράλληλα, το φεστιβάλ στηρίζει τους Έλληνες δημιουργούς φιλοξενώντας το υποψήφιο για Όσκαρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους «4.1 Miles» της Δάφνης Ματζιαράκη και το βραβευμένο με Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού.

 

Στον Παρθενώνα της Χαλκιδικής το σινεμά συναντά το τοπίο του ελληνικού χωριού για τρίτη χρονιά
Ασανσέρ για Δολοφόνους

 

Πρόγραμμα Προβολών

Παρασκευή 14 Ιουλίου

21.30 | 4.1 Miles (2016) της Δάφνης Ματζιαράκη (μικρού μήκους)

22.00 | Ασανσέρ για Δολοφόνους (1958) του Louis Malle

 

Σάββατο 15 Ιουλίου

21.30 | Meshes of the Afternoon (1943) των Maya Deren και Alexander Hammid (μικρού μήκους)

21.45 | Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου (1985) του Woody Allen

 

Στον Παρθενώνα της Χαλκιδικής το σινεμά συναντά το τοπίο του ελληνικού χωριού για τρίτη χρονιά
Το Πορφυρό Ρόδο του Καΐρου

 

Κυριακή 16 Ιουλίου

21.30 | Σύκο (2015) του Νικόλα Κολοβού

21.45 | Οι Ομπρέλες του Χερβούργου (1964) του Jacques Demy

 

Παράλληλες δράσεις

Το "Σινεμά στο χωριό" θα πλαισιωθεί φέτος από εικόνες μίας άλλης εποχής. Το 3ο Parthenώn Film Festival συναντάει το φωτογραφικό αρχείο του Κωνσταντίνου Πετρίδη στις 8-15 Ιουλίου στο λιμάνι του Ν. Μαρμαρά και στον Παρθενώνα. Τα έργα του σπουδαίου φωτογράφου θα εκτεθούν στα φυσικά τους σημεία, αναδεικνύοντας τις αλλαγές που έχει επιφέρει ο χρόνος στην καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της περιοχής, των εθίμων και παραδόσεων αλλά και του ίδιου του τόπου.

 

Στον Παρθενώνα της Χαλκιδικής το σινεμά συναντά το τοπίο του ελληνικού χωριού για τρίτη χρονιά
Οι Ομπρέλες του Χερβούργου

 

Info

parthenonfilmfestival.tumblr.com

www.facebook.com/parthenonfilmfestival

www.parthenonas.org

 

Οδηγός Σινεμά
 
 
 
 
Τάσος Μελεμενίδης
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Σπούδασε Πληροφορική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, βρήκε όμως στο δρόμο του το σινεμά για το οποίο άρχισε να γράφει δειλά το 2006. Σήμερα ψάχνει εμμονικά ταινίες μέσα σε ταινίες στο FilmsInFilms και αρθρογραφεί, κυρίως διαδικτυακά, για το αγαπημένο του αντικείμενο.