«Μια αιωνιότητα και ένας αιώνας: Μπέργκμαν 1918-2018»

Ένα αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του μεγάλου δημιουργού στους κινηματογράφους Άστορ και Ανδόρα

Στα πλαίσια των παγκόσμιων εορτασμών για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου δημιουργού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν (1918 – 2018) η Weird Wave, ο κινηματογράφος Άστορ και ο κινηματογράφος Ανδόρα, σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο και το The Ingmar Bergman Foundation, διοργανώνουν ένα αφιέρωμα προβολών των σημαντικότερων ταινιών του, όπως «Η Έβδομη Σφραγίδα» (1957), «Άγριες Φράουλες» (1957) και «Persona» (1966).


Το αφιέρωμα θα φιλοξενηθεί στους δύο ιστορικούς κινηματογράφους από τις 19 έως τις 22 Απριλίου – με τον κινηματογράφο Ανδόρα να έχει επανέλθει δυναμικά από την 1η Μαρτίου, μετά από επτά χρόνια διακοπής της λειτουργίας του.

 

Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ή αλλιώς «ο ποιητής με την κάμερα», αναζήτησε να αποτυπώσει και να αναδείξει το μυστήριο, την έκσταση και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια το φακό του στις προσωπικές σχέσεις.


Ένας από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, ή αλλιώς «ο ποιητής με την κάμερα», αναζήτησε να αποτυπώσει και να αναδείξει το μυστήριο, την έκσταση και την ολότητα της ύπαρξης μέσα από μικρογραφίες της καθημερινότητας, εστιάζοντας με εμμονική συνέπεια τον φακό του στις προσωπικές σχέσεις.

 

Με το έργο του, ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν αναδιατύπωσε τα μεγάλα ερωτήματα γύρω από την ανθρώπινη συνθήκη, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε (το) σινεμά.


Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έλεγε για τον εαυτό του: «Υπάρχει πάντα μια διαρκής πάλη μέσα μου, ανάμεσα στην ανάγκη μου να καταστρέψω και στη θέλησή μου να ζήσω. Κι αυτό δημιουργεί μία εσωτερική ένταση που κυριαρχεί και στον τρόπο που δημιουργώ και στην υλική μου ύπαρξη. Κάθε πρωί ξυπνώ με μια καινούργια οργή, μια καινούργια καχυποψία, μια καινούργια λαχτάρα για τη ζωή».


Οι προβολές θα πλαισιωθούν από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που θα εκτίθεται στους κινηματογράφους για όλο τον Απρίλιο, καθώς και από σειρά συζητήσεων και ομιλιών από Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες, ακαδημαϊκούς, ηθοποιούς και κριτικούς κινηματογράφου.

 

Το αφιέρωμα θα ανοίξει με το ντοκιμαντέρ της Μαρί Νιρερόντ, «Bergman Island» (2004), παρουσία της δημιουργού του, ενώ θα προβληθούν σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες οι ταινίες «Καλοκαίρι με τη Μόνικα» (1953), «Η Έβδομη Σφραγίδα» (1957), «Άγριες Φράουλες» (1957), «Περσόνα» (1966), «Φθινοπωρινή Σονάτα» (1978), «Φάνι και Αλέξανδρος» (1982) και «Saraband» (2003).

 

Info:

«Μια αιωνιότητα και ένας αιώνας: Μπέργκμαν 1918-2018»

Άστορ, Σταδίου 28, Στοά Κοραή. Τηλέφωνο: 210 3211950

Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αμπελόκηποι. Τηλέφωνο: 210 6980796

Διάρκεια: 19 - 22 Απριλίου 2018

Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.facebook.com/andoracinema/

https://www.facebook.com/pg/astorcinema/posts/

Οδηγός Σινεμά
 
 
 
 
Κορίνα Φαρμακόρη
Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στη Σαλαμίνα. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εργάζεται ως εκπαιδευτικός.