Animasyros 2021: Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, 22-26 Σεπτεμβρίου 2021 στη Σύρο

Το Animasyros στηρίζει τους επαγγελματίες του ανιμέισον, στο πλαίσιο της Αγοράς, με μία στρατηγική συνεργασία με το διάσημο γαλλικό. Υποβολή προτάσεων για το Pitching Forum Agora έως 15.7.2021

The LiFO team, 8.6.2021 | 15:44

Το Animasyros 2021 Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει για 14η χρονιά, απ’ τις 22 έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2021, με κεντρική θεματική την Ελευθερία, υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Το πλούσιο πρόγραμμά του θα παρουσιαστεί σε phygital μορφή, σε φυσικούς χώρους στο νησί της Σύρου και ψηφιακά μέσω ειδικής πλατφόρμας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται για 7η χρονιά η Αγορά, εγκαινιάζοντας μία νέα στρατηγική συνεργασία με το παγκοσμίου φήμης Animation Studio Folimage. Το στούντιο κινουμένων σχεδίων Folimage, σταθερός υποστηρικτής των ταινιών auteur, φημίζεται για τον πλούσιο κατάλογό του, που περιλαμβάνει περισσότερες από 45 ταινίες μικρού μήκους, καθώς και κλασικές τηλεοπτικές σειρές. Επικεντρώνεται, επίσης, στο πλήρες φάσμα της ανάπτυξης κινούμενων σχεδίων, έχοντας ως στρατηγικό στόχο, από την ίδρυσή του ακόμη, την εκπαίδευση νέων δημιουργών. Σε αυτό το πνεύμα, η Folimage ίδρυσε το 1999 τη La Poudrière, μια σχολή ταινιών κινουμένων σχεδίων, το 2004 τη L'équipée, μια ένωση που προωθεί το ανιμέισον στον κινηματογράφο, καθώς και το πρόγραμμα Artist-in-Residence, που προσφέρει στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια 5λεπτη προσωπική ταινία κινουμένων σχεδίων για παιδιά 5 έως 7 ετών, συνδυάζοντας την κωμωδία και το χιούμορ.

 

Η συνεργασία με το Animation Studio Folimage, καθώς και οι παρουσιάσεις, τα στρογγυλά τραπέζια, τα σεμινάρια, οι συναντήσεις δικτύωσης που διοργανώνει φέτος η Αγορά, θα προσφέρουν τη δυνατότητα στο διεθνές κοινό που ασχολείται επαγγελματικά με την τέχνη της εμψύχωσης, ή, απλώς, την αγαπά, να διευρύνει το δίκτυό του, να προωθήσει το έργο του, να συναντηθεί με καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου, να ανακαλύψει τη διεθνή κοινότητα και έρθει σε επαφή με τις επιτυχίες του μέλλοντος.

 

Για τον σκοπό αυτόν, η Αγορά σε συνεργασία με το Studio Folimage  διοργανώνει ένα 4ήμερο εργαστήριο προετοιμασίας (Pitch Coaching Workshop), προσφέροντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες των επιλεγμένων projects στα pitch να προετοιμαστούν αποτελεσματικά, για να παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Pitching Forum στη Σύρο, το υπό εξέλιξη έργο τους στο κοινό και σε μια διεθνή επιτροπή από επαγγελματίες του ανιμέισον.

 

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής Αγοράς είναι η διακεκριμένη καλλιτέχνις Joanna Quinn (UK), η οποία μαζί με τη Nancy Denney Phelps (BE), την Corinne Destombes (FR), τη Maria Lorenzo (ES) και τη Μαρινέτα Μακ Κρητικου (GR), θα αποτελέσουν την επιτροπή του Pitching Forum.

 

Ο νικητής του Pitching Forum Agora Animasyros θα είναι επίσημος καλεσμένος του προγράμματος Artist-in-Residence, που διοργανώνει το Studio Folimage. Ξεκινώντας από τις αρχές του 2022, ο νικητής θα μετακομίσει στο Studio Folimage, στη Valence της Γαλλίας για 1 μήνα, ώστε να δημιουργήσει την ταινία του με τις παρεχόμενες από το στούντιο εγκαταστάσεις. Το pitch coaching workshop θα διευθύνει η ΓαλλίδαCorinne Destombes, Head of Development της Folimage  και η σκηνοθέτις Helen Friren. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις  22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στη Σύρο, στη διάρκεια του Φεστιβάλ. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Pitching Forum, και στις 26 Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής του καλύτερου pitch στην πανηγυρική τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

 

Επιπλέον, με αφορμή το αφιέρωμα MEDAnima, η Αγορά φέτος δέχεται αιτήσεις συμμετοχής στο PitchingForum δημιουργών/παραγωγών από χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Παράλληλα, προσωπικότητες από τη Διεθνή κοινότητα των Κινουμένων Σχεδίων θα παρουσιάσουν θέματα που αφορούν στις παρακάτω ενότητες:

• Το περιεχόμενο και η σχέση του ανιμέισον με τις νέες πλατφόρμες διανομής, τους δημιουργούς και τις εταιρείες παραγωγής

• Υβριδισμός (Hybridation): Ανάμεσα στο ντοκιμαντέρ και το ανιμέισον (animated documentary)

• Ο ήχος, η μουσική και η μεταγλώττιση στις ταινίες ανιμέισον

• Θεσμικοί φορείς και χρηματοδότηση

• Διασύνδεση εταιρειών παραγωγής ανιμέισον και πανεπιστημίων

 

Χρήσιμες συμβουλές για συμμετοχή στην Αγορά

Η αίτηση συμμετοχής για το  Pitching Forum της Αγοράς υποβάλλεται μέσω της σελίδας του Animasyros στο Film Freeway  εδώ: https://filmfreeway.com/AnimaSyrosInternationalAnimationFestivalAgora-949575

 

Για την αξιολόγηση του project, είναι απαραίτητη η υποβολή μιας σύντομης περιγραφής (Logline, Concept) κι ενός Treatment, και η αποστολή stills, σκίτσων, moodboard, σε περίπτωση αδυναμία αποστολής trailer.

 

Τελική ημερομηνία υποβολής: 15 Ιουλίου 2021

Υπενθύμιση: Στις 31 Ιουλίου ολοκληρώνεται η υποβολή προτάσεων στον Διεθνή Διαγωνισμό ανιμέισον, που διοργανώνει η BLUE STAR FERRIES σε συνεργασία με το Animasyros. Στόχος του διαγωνισμού είναι η δημιουργία της νέας ανιμέισον ταινίας της εταιρείας με πρωταγωνιστή τη μασκότ της, τον BLUESTARINO, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας της. Τα τελικά έργα θα επιλεγούν από 6μελή  κριτική επιτροπή, που αποτελείται από εκπροσώπους των χώρων του ανιμέισον, της διαφήμισης και της BLUE STAR FERRIES. Οι τρεις νικητές θα λάβουν πλούσια έπαθλα, που θα απονεμηθούν στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Φεστιβάλ. Αναλυτικές πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στον Διαγωνισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του Animasyros, www.animasyros.gr.

 

Website: www.animasyros.gr

Οδηγός Σινεμά