Τα αφιερώματα κατείχαν πάντα περίοπτη θέση στις Νύχτες Πρεμιέρας. Στα 23 χρόνια της ιστορίας του φεστιβάλ, έχουμε απολαύσει από πλήρεις ρετροσπεκτίβες σημαντικών δημιουργών από το παρελθόν ή άγνωστων (στο ευρύ ελληνικό κοινό) σκηνοθετών, μέχρι ολοκληρωμένες θεματικές ενότητες ή επιλογές από εθνικές κινηματογραφίες. 

 

Καθώς η μέρα για την ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας πλησιάζει, μαθαίνουμε ότι, εκτός από το μεγάλο αφιέρωμα στη φιλμογραφία της σπουδαίας Γαλλίδας Κλερ Ντενί, οι φετινές Νύχτες ρίχνουν «spotlight» σε άλλον έναν Γάλλο (γεννημένο στο Μαρόκο) σκηνοθέτη, τον Ρομπέν Καμπιγιό, που, μετά τη συμμετοχή της ταινίας του «120 Beats Per Minute» (120 Χτύποι το Λεπτό) στο διαγωνιστικό του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών και τη βράβευσή της με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, εκτινάχθηκε στην κορυφή της λίστας με τους πιο hot σύγχρονους κινηματογραφιστές.

 

Με μόλις τρεις ταινίες στο ενεργητικό του, ως σκηνοθέτης, (το «Eastern Boys», η προηγούμενή του ταινία, βραβεύθηκε επίσης στους «Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Βενετίας το 2013), αλλά με μεγαλύτερη προϋπηρεσία ως σεναριογράφος (συνυπέγραψε το σενάριο του «Ανάμεσα στους Τοίχους» του Λοράν Καντέ, βραβευμένου με Χρυσό Φοίνικα το 2008) και ως μοντέρ, ο Καμπιγιό θα βρεθεί στην Αθήνα ως επίσημος καλεσμένος του φεστιβάλ και θα παρουσιάσει το «120 Beats Per Minute», μαζί με τον πρωταγωνιστή του Αρνό Βαλουά. 

 

Οι τρεις ταινίες του spotlight στον Robin Campillo

120 Beats Per Minute / 120 Χτύποι το Λεπτό

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ρίχνουν «spotlight» στον Ρομπέν Καμπιγιό
120 BPM

Στην τρίτη του σκηνοθετική δουλειά, ο σεναριογράφος του πολυβραβευμένου «Ανάμεσα στους Τοίχους» πραγματοποιεί ένα παθιασμένο κάλεσμα στα όπλα με ήρωες τους νεαρούς ακτιβιστές της γαλλικής οργάνωσης Act Up, εξαπολύοντας μια απεγνωσμένη σταυροφορία αφύπνισης για τα ολέθρια ποσοστά της επιδημίας του AIDS. Ο Καμπιγιό αναπαριστά μια γνήσια αντιστασιακή στρατιά η οποία παλεύει καθημερινά με τις κοινωνικές προκαταλήψεις, την κρατική αναλγησία και τον φόβο του θανάτου. Σταδιακά, καθώς η δράση μεταφέρεται από το συλλογικό και το πολιτικό κατευθείαν στο προσωπικό, το φιλμ εξαργυρώνει όση δραματουργική δύναμη συγκέντρωνε και ξεσπάει σε μια συγκινητική δήλωση αδιαπραγμάτευτου ουμανισμού. Με μια σκηνοθεσία που πάλλεται από το νεανικό αίμα που βράζει στις φλέβες των ηρώων, η ταινία συλλαμβάνει έναν αγώνα ζωής υπό το βάρος μιας αναπόδραστης τραγωδίας. 

 

Έγραφε ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος στην πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες: «Πολύ πιο δυναμική και άμεση από θεματικά παρεμφερείς, κυρίως αμερικανικές ταινίες, η γαλλική εκδοχή της αντιμετώπισης και διαχείρισης της ασθένειας από τον Καμπιγιό εστιάζει στο παρισινό παράρτημα της Act Up και σε μια ομάδα ακτιβιστών οροθετικών (εκτός από έναν, τον Νατάν), που παλεύουν καθημερινά για πληροφόρηση αναλαμβάνοντας δράση ενάντια στην συγκάλυψη της κυβέρνησης Μιτεράν, την άγνοια και την καχυποψία των πολιτών. Ωστόσο, η πολιτική διάσταση της ταινίας μπλέκει εξαίσια με το προσωπικό στοιχείο, τον έρωτα, το φόβο και το σεξ που ξεδιπλώνονται οργανικά και ειλικρινώς, συγκινώντας χωρίς τραβηγμένες κορώνες και μελοδραματικές ευκολίες. Η έλλειψη συγκατάβασης είναι δραματουργικά εντυπωσιακή, και απολύτως δικαιολογημένη, αφού ο Καμπιγιό υπήρξε πρόεδρος της Act Up μέχρι το 1990 και γνωρίζει πολύ καλά τι γινόταν. Και μάλιστα, δεν μένει μόνο στις διαδικασίες, τις αντιρρήσεις για τον αυθεντικό, επιθετικό ριζοσπαστισμό μιας μερίδας της οργάνωσης κόντρα στην πιο οργανωμένη δράση της αντίπαλης όχθης, αλλά σκύβει στα σώματα και τις ψυχές, στην καρδιά των θυμάτων, χωρίς να θυματοποιεί κανέναν».

 

 

 

Σκηνοθεσία: Robin Campillo

Σενάριο: Robin Campillo, Philippe Mangeot

Εμφανίζονται: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adèle Haenel, Antoine Reinartz, Félix Maritaud, Médhi Touré

Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Φεστιβάλ Καννών 2017.

Στην προβολή της ταινίας, θα είναι παρόντες ο σκηνοθέτης Robin Cambillo και ο ηθοποιός Arnauld Valoit.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει πάρτι στο six d.o.g.s.

H ταινία «120 BPM» θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες στις 28 Σεπτεμβρίου από την εταιρεία Weirdwave.

 

 

Eastern Boys / Αγόρια απ' τα Ανατολικά 

(Γαλλία, 2013)

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ρίχνουν «spotlight» στον Ρομπέν Καμπιγιό
Eastern Boys

Ο Ντανιέλ, ένας ευκατάστατος μεσήλικας, «ψωνίζει» στο Παρίσι έναν νεαρό Ουκρανό μετανάστη ονόματι Μάρεκ, μη γνωρίζοντας ότι η συμμορία του δεύτερου θα εισβάλλει και θα ληστέψει το διαμέρισμά του την ημέρα του ραντεβού τους. Ο Καμπιγιό σκιαγραφεί με ρεαλισμό τα αδιέξοδα, τους φόβους και την βίαιη συμπεριφορά των παιδιών του δρόμου που εκτονώνονται στο τρομακτικό πάρτι με τον σαστισμένο Ντανιέλ. Τα γεγονότα θα πάρουν μια παράξενη τροπή όταν ο δυστυχισμένος μεσοαστός αποφασίσει να μην κάνει το προφανές, γοητευμένος από την ορμή της νεότητας που γεμίζει αναπάντεχα το συναισθηματικό του κενό. Mένοντας με συνέπεια μακριά από κλισέ και μελοδραματισμούς, ο σκηνοθέτης ισορροπεί ανάμεσα σ' ένα φιλμ κοινωνικού προβληματισμού και μια παράδοξη ερωτική ιστορία, αναζητώντας τις αιτίες των επιλογών των ηρώων του που κρύβονται στις λεπτομέρειες.

 

 

 

Σκηνοθεσία: Robin Campillo

Σενάριο: Robin Campillo, Gilles Marchand

Εμφανίζονται: Olivier Rabourdin, Kirill Emelyanov, Daniil Vorobyov, Edéa Darcque

 

 

They Came Back / Les Revenants

(Γαλλία, 2004)

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ρίχνουν «spotlight» στον Ρομπέν Καμπιγιό
Les Revenants

Οι ζωές των κατοίκων ενός μικρού γαλλικού χωριού αλλάζουν ανεπανόρθωτα όταν συμβαίνει το αδιανόητο και οι νεκροί συγγενείς τους επανέρχονται στη ζωή, ανασύροντας μνήμες θανάτου και διεκδικώντας ξανά μια θέση στην κοινωνία και στην καρδιά αυτών που άφησαν πίσω. Στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, ο Ρομπέν Καμπιγιό εικονογραφεί «αυτούς που επέστρεψαν» σαν λευκά φαντάσματα, ιδωμένα μέσα από τις θερμικές κάμερες που καταγράφουν τις κινήσεις τους και, περνώντας από το συλλογικό στο προσωπικό μέσω τριών παράλληλων υποπλοκών, κατασκευάζει ένα κλειστοφοβικό και ιδιότυπο θρίλερ μυστηρίου το οποίο, καταρρίπτοντας την μοναδική και αδιαπραγμάτευτη βεβαιότητα που διακατέχει την ανθρώπινη ύπαρξη, καθρεφτίζεται συμβολικά στην παγκόσμια προσφυγική κρίση του σήμερα. Το φιλμ αποτέλεσε έμπνευση για την ιδιαίτερα επιτυχημένη, ομότιτλη τηλεοπτική γαλλική σειρά του 2012.

 

 

 

Σκηνοθεσία: Robin Campillo

Σενάριο: Robin Campillo, Brigitte Tijou

Εμφανίζονται: Géraldine Pailhas, Jonathan Zaccaï , Frédéric Pierrot, Catherine Samie, Gérard Watkins 

 

Οδηγός Σινεμά