Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αγαπάει τον κινηματογράφο και μετά την εξαιρετική συναυλία με παράλληλη προβολή της εμβληματικής ταινίας «Θωρηκτό Ποτέμκιν» στο Ηρώδειο το καλοκαίρι, ετοιμάζεται να συνοδεύσει μουσικά άλλη μια πρωτοποριακή ταινία το «Νοσφεράτου, μία συμφωνία τρόμου».

 

Ο Φρήντριχ Μουρνάου σκηνοθέτησε το 1922 την πρώτη ταινία τρόμου στην ιστορία το κινηματογράφου, που θεωρείται αξεπέραστο δείγμα βωβού γερμανικού εξπρεσιονισμού. Βασισμένος στο μυθιστόρημα «Dracula» του Μπραμ Στόκερ, ο Χένρικ Γκαλίκ έγραψε την ιστορία του Κόμη Όρλοκ, ενός εφιαλτικού βαμπίρ , που εισβάλλει σε μια μικρή πόλη αφού υπογράφει το συμβόλαιο που του παρέδωσε ο αθώος υπάλληλος Χούτερ σύζυγος της όμορφης Έλεν και σπέρνει τον θάνατο μέχρι να θυσιαστεί μια νεαρή γυναίκα.

 

Ο Μουρνάου παρουσιάζει την πρώτη κινηματογραφική απεικόνιση ενός βαμπίρ, εισάγοντας πολλά στερεότυπα που μέχρι σήμερα εξακολουθούν να εμπνέουν τους σκηνοθέτες, αξιοποιεί το απόκοσμο γοτθικό περιβάλλον και οξύνει το φόβο παίζοντας με το φως και τη σκιά.

 

Το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής μουσικής επένδυσης που γράφτηκε από τον Χανς Έρντμαν έχει σήμερα χαθεί, με αποτέλεσμα πολλοί συνθέτες να έχουν γράψει μελωδίες για να συνοδεύσουν τις εκάστοτε προβολές της ταινίας. Το 1997 ο Τζέιμς Μπέρναρντ -που είχε γίνει  διάσημος, κατά τη δεκαετία του ’50 και του ’60, με τις συνθέσεις του για πολλές ταινίες θρίλερ- συνέθεσε μια ορχηστρική παρτιτούρα για την τηλεοπτική προβολή της ταινίας από το Channel 4.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τον χαρακτηρισμό της ταινίας ως «μια συμφωνία τρόμου» από τον ίδιο τον Μουρνάου, ο Μπέρναντ επιδίωξε να συνθέσει ένα έργο που να στέκεται σαν ένα συμφωνικό ποίημα, με τη δύναμη του Όρλοκ να γίνεται αισθητή από το αδυσώπητο θέμα του, που παίζεται από τέσσερα τρομπόνια, τέσσερις τρομπέτες και μια τούμπα.

 

Αυτήν την εξαιρετικά πληθωρική μουσική θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνεργασία με το European Film Philarmonic Institute, στις 21 Ιανουαρίου, έχοντας τον καλλιτεχνικό διευθυντή της, Στέφανο Τσιάλη, στο πόντιουμ.

 

Info:

«Νοσφεράτου, μία συμφωνία τρόμου»

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018, 19:30 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: 30€, 25€, 15€, 10€ και 5€ (εκπτωτικό)