Πάνω που ο γοητευτικός λοχαγός ετοιμάζεται να κάνει πρόταση γάμου στην αριστοκράτισσα αγαπημένη του, το καθήκον τον καλεί, παρατάει το ρόδινο μέλλον του στη μέση και φεύγει για να υπηρετήσει τη Γαλλία και το Ναπολέοντα ‒ βρισκόμαστε στο 1809.

 

Όταν επιστρέφει, έχει καταντήσει σκιά του εαυτού του, ένας απαξιωμένος μέθυσος, αλλά η αδελφή της αρραβωνιαστικιάς έχει φροντίσει να κρατήσει τη φλόγα ζωντανή, γράφοντας ψεύτικα γράμματα αντ' αυτού και παρουσιάζοντάς τον ως ήρωα πολέμου.

 

Έτσι ο Νεβίλ επανεμφανίζεται στο προσκήνιο, ηθικά ελεγχόμενος, αλλά γνωρίζοντας πως η νόστιμη Ελιζαμπέτ είναι υπεύθυνη για τις πλαστές επιστολές. Φυσικά, ένα νέο ειδύλλιο θα προκύψει μέσα από προσβολές και ίντριγκες.

 

Ο Λοράν Τιράρ του Μικρού Νικολά θέλει να ζωντανέψει την κωμωδία εποχής στο στυλ του Φιλίπ ντε Μπροκά, σπάζοντας το καλούπι της επαναλαμβανόμενης σύγχρονης κομεντί που κυριαρχεί στο γαλλικό σινεμά και όχι μόνο.

 

Ο Καρδιοκατακτητής δεν είναι ακριβώς αστεία ή πρωτότυπη φάρσα με πρωταγωνιστές φωτογενείς απατεώνες με στυλ και ηθική αναξιοπρέπεια, αλλά ο Ζαν Ντιζαρντέν, ένας ηθοποιός με δυναμική στόφα, πολύ «γρήγορο» πρόσωπο και ερμηνευτική ευστροφία, κρατάει τα σχήματα σε αληθινό τόνο για να μη γίνουν εντελώς προσχήματα μέσα στο στενό πλαίσιο του συγκεκριμένου genre.