Καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εντείνει τις επιθέσεις του κατά του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το διοικητικό συμβούλιο του ιστορικού ιδρύματος επέλεξε να αντιδράσει δυναμικά.
Οι επίτροποι του Χάρβερντ εξέτασαν το ενδεχόμενο συμβιβασμού ή κατάθεσης αγωγών, με φόντο μια σειρά κινήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνουν την ανάκληση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, την απειλή για κατάργηση του αφορολόγητου καθεστώτος και την πρόσφατη προσπάθεια να εμποδιστεί η εγγραφή διεθνών φοιτητών.
Μέχρι την Παρασκευή, το Χάρβαρντ είχε ήδη καταθέσει δύο αγωγές κατά της κυβέρνησης. Η τελευταία αφορούσε την προστασία των ξένων φοιτητών του. Ο Τραμπ, όμως, διατήρησε την επιθετική του στάση: «Το Χάρβαρντ θα πρέπει να αλλάξει τους τρόπους του», δήλωσε χαρακτηριστικά από το Οβάλ Γραφείο.
Οικονομικά πλήγματα για το Χάρβαρντ παρά τη νομική αντεπίθεση
Παρά τις νομικές κινήσεις, το Χάρβαρντ αντιμετωπίζει ήδη σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Σύμφωνα με τη Χόπι Χόεκστρα, κοσμήτορα της Σχολής Τεχνών και Επιστημών, οι ενέργειες Τραμπ έχουν προκαλέσει αλλαγές με μακροχρόνιο αντίκτυπο. Η επιστροφή της χρηματοδότησης στο προτέρα επίπεδο θεωρείται απίθανη, ακόμη και στην περίπτωση δικαστικής νίκης.
Επιτροπές έχουν συσταθεί για τη διαχείριση προσωπικού και πόρων, ενώ η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές: απολύσεις, περιορισμό των εισακτέων μεταπτυχιακών και μείωση των καθημερινών εξόδων. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Άλαν Γκάρμπερ, δήλωσε ότι θα διατεθούν επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια για να στηριχθεί η έρευνα, ενώ ανακοίνωσε και προσωπική μείωση μισθού κατά 25%.
Το Χάρβαρντ στην καρδιά μιας πολιτικής και ιδεολογικής σύγκρουσης
Για τον Aziz Z. Huq, καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, που μίλησε στην αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, το πρόβλημα του Χάρβαρντ είναι δομικό: δεν μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση για εποικοδομητική διαπραγμάτευση, αλλά ούτε μπορεί να εξαρτάται από τη δικαστική οδό. Ο Huq εκτιμά ότι αυτή η σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε ριζική αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα ερευνητικά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ.
Η επίθεση της κυβέρνησης εστιάζει στο επιχείρημα πως το Χάρβαρντ και άλλα ανώτατα ιδρύματα έχουν μετατραπεί σε «φυτώρια φιλελεύθερης ιδεολογίας» και δεν προστατεύουν επαρκώς τους Εβραίους φοιτητές από εκδηλώσεις αντισημιτισμού. Επικρίνονται, επίσης, οι πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη.
Απειλές απέναντι στη διεθνή φοιτητική κοινότητα του Χάρβαρντ
Η πιο πρόσφατη και επιθετική ενέργεια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η ανάκληση της πιστοποίησης του Χάρβαρντ στο κρατικό πρόγραμμα φοιτητικών θεωρήσεων, κάτι που ουσιαστικά εμποδίζει την εγγραφή διεθνών φοιτητών. Η απόφαση ελήφθη ύστερα από επιστολή της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νόεμ, η οποία χαρακτήρισε την εγγραφή ξένων φοιτητών ως «προνόμιο και όχι εγγύηση» και κατηγόρησε το Χάρβαρντ ότι «έχει δημιουργήσει ένα εχθρικό μαθησιακό περιβάλλον για τους Εβραίους φοιτητές».
Το πανεπιστήμιο είχε 10 εργάσιμες ημέρες για να απαντήσει σε ένα εκτενές ερωτηματολόγιο του υπουργείου, ενώ στη συνέχεια του δόθηκαν επιπλέον 72 ώρες για περαιτέρω στοιχεία. Η απάντηση του Χάρβαρντ περιλάμβανε χιλιάδες σελίδες εγγράφων και παραδοχή τριών πειθαρχικών περιπτώσεων φοιτητών. Παρά τις προσπάθειες, η κυβέρνηση αποφάσισε την ανάκληση της πιστοποίησης, εξηγώντας πως «η μη συμμόρφωση του Χάρβαρντ με απλές απαιτήσεις αναφοράς» οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη.
Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις. «Χωρίς τους διεθνείς φοιτητές του, το Χάρβαρντ δεν είναι Χάρβαρντ», υπογράμμισε το πανεπιστήμιο στην αγωγή του. Σχεδόν το 25% των φοιτητών του είναι αλλοδαποί, ενώ το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο στις σχολές διοίκησης, δημόσιας υγείας και πολιτικής.
Παρά την προσωρινή δικαστική αναστολή που χορηγήθηκε την Παρασκευή, η ανησυχία παραμένει. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε: «Αυτοί οι μη εκλεγμένοι δικαστές δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμποδίσουν την κυβέρνηση Τραμπ από το να ασκεί τον νόμιμο έλεγχό της στην πολιτική μετανάστευσης και την πολιτική εθνικής ασφάλειας». Η επόμενη δικαστική ακρόαση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη.
Μαρτυρία από το πεδίο: Ο αντίκτυπος της κρίσης Χάρβαρντ σε φοιτητές
Ο Ζανγκ Καϊκί, πρωτοετής μεταπτυχιακός φοιτητής από την Κίνα, ακύρωσε το ταξίδι του στην πατρίδα του για το καλοκαίρι, φοβούμενος ότι δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ. «Είχα ετοιμάσει τα ρούχα και τους υπολογιστές μου, τα δώρα για την οικογένεια και τους φίλους μου», δήλωσε ο 21χρονος φοιτητής. «Δεν αισθάνομαι 100% ασφαλής», πρόσθεσε, παρά την προσωρινή απόφαση υπέρ του Χάρβαρντ.
Με πληροφορίες από The Wall Street Journal