Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον «ακρωτηριασμό» της έρευνας από τον Τραμπ

Το Χάρβαρντ απαντά με ίδια κεφάλαια 250 εκατ. δολαρίων στον αποκλεισμό Τραμπ από τις επιχορηγήσεις Facebook Twitter
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ © Getty Images
0

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αφιερώνει 250 εκατομμύρια δολάρια από δικά του κεφάλαια για τη στήριξη των ερευνητών μετά το πάγωμα από την κυβέρνηση Τραμπ σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις και συμβάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Το πανεπιστήμιο της Ivy League στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος των ΗΠΑ καταβάλλει εξαιρετική προσπάθεια να παρέμβει στα ιδιωτικά κολέγια και σχολεία σε όλες τις ΗΠΑ, τα οποία -όπως λέει- καλλιεργούν «αντιαμερικανικές, μαρξιστικές και ριζοσπαστικές αριστερές ιδεολογίες». Έχει επικρίνει ιδιαίτερα το Χάρβαρντ για την πρόσληψη επιφανών Δημοκρατικών σε θέσεις διδασκαλίας ή ηγεσίας.

Το Χάρβαρντ μηνύει τη διοίκηση Τραμπ για την απόφασή της να διακόψει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα του πανεπιστημίου, κυρίως στις ιατρικές επιστήμες. Το Χάρβαρντ κάνει λόγο για αντισυνταγματική προσπάθεια περιορισμού της ακαδημαϊκής ελευθερίας και των δικαιωμάτων λόγου.

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τις περικοπές τον περασμένο μήνα, λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος του Χάρβαρντ, δρ Άλαν Γκάρμπερ, κατήγγειλε έναν μακρύ κατάλογο απαιτήσεων της διοίκησης Τραμπ που υπαγόρευε τι μπορούν να διδάσκουν, ποιους μπορούν να δέχονται και να προσλαμβάνουν και ποιους τομείς μελέτης και έρευνας μπορούν να επιδιώκουν στο πανεπιστήμιο.

Το Χάρβαρντ «δεν μπορεί να απορροφήσει ολόκληρο το κόστος» των παγωμένων επιχορηγήσεων

Ο Γκάρμπερ, σε κοινή δήλωσή του με τον κοσμήτορα Τζον Μάνινγκ, δήλωσε ότι η διοίκηση Τραμπ «σταματά τη σωτήρια έρευνα» και έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη εποχή» για το παλαιότερο και πλουσιότερο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.

Χθες, Τετάρτη (15/5), το Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι ο Άλαν Γκάρμπερ προχώρησε σε προσωρινή, εθελοντική περικοπή μισθού κατά 25% από τον Ιούλιο. Το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε προηγουμένως το πάγωμα των προσλήψεων. Η δήλωση ανέφερε ότι το Χάρβαρντ «δεν μπορεί να απορροφήσει ολόκληρο το κόστος» των παγωμένων επιχορηγήσεων, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση Τραμπ αξίζουν περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η σχολή δήλωσε ότι συνεργάζεται με τους ερευνητές για να τους βοηθήσει να βρουν εναλλακτική χρηματοδότηση. 

«Ο αντίκτυπος τέτοιων μέτρων στην επιστημονική ερευνητική επιχείρηση του έθνους θα μπορούσε να είναι σοβαρός και διαρκής», ανέφερε η ανακοίνωση. 

Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει κατηγορήσει το Χάρβαρντ ότι συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη του τη φυλή κατά την εξέταση των αιτήσεων των φοιτητών και ότι επιτρέπει διακρίσεις εις βάρος των Εβραίων ως αποτέλεσμα του φοιτητικού φιλοπαλαιστινιακού κινήματος διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα που τα αμερικανικά πανεπιστήμια πέρυσι.

Το Χάρβαρντ λέει ότι οι πρακτικές του για την εισαγωγή συμμορφώνονται με τον ομοσπονδιακό νόμο και τις δικαστικές αποφάσεις και συνεχίζει να καταπολεμά τον αντισημιτισμό και άλλες προκαταλήψεις στις πανεπιστημιουπόλεις του. Ένας ομοσπονδιακός δικαστής στη Βοστώνη έδωσε στην κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τις 9 Ιουνίου για να απαντήσει στην αγωγή του Χάρβαρντ και όρισε ακρόαση για τις 21 Ιουλίου.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών λέει ότι θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Διεθνή / Σουδάν: Ο ηγέτης των παραστρατιωτικών θέλει «ενότητα» που θα την επιτύχει «με ειρήνη ή με πόλεμο»

Ο Μοχάμεντ Νταγκλό είπε ότι «ερευνητικές επιτροπές» έφτασαν στην Ελ Φάσερ και ότι ο ίδιος «απαιτεί να λογοδοτήσουν όσοι διέπραξαν λάθη», αναφερόμενος στις κατηγορίες για βιαιοπραγίες σε βάρος αμάχων
LIFO NEWSROOM
Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Διεθνή / Η Ευρώπη «μετρά ημέρες» πριν σταματήσει η παραγωγή αυτοκινήτων λόγω της κρίσης στους ημιαγωγούς

Tα εργοστάσια της BMW, της Fiat, της Peugeot και της Volkswagen λειτουργούν πλέον «με τα τελευταία αποθέματα», αφού τα αποθέματα ημιαγωγών εξαντλούνται μετά την απαγόρευση εξαγωγών που επέβαλε το Πεκίνο
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Διεθνή / Ισραήλ: Απαγορεύθηκε η πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε Παλαιστίνιους κρατούμενους

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανέφερε ότι «δεν έχει πλέον πρόσβαση στους Παλαιστίνιους κρατουμένους από τις 7 Οκτωβρίου 2023» και υπογράμμισε ότι ο σκοπός αυτών των επισκέψεων ήταν «καθαρά ανθρωπιστικός»
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι απέτρεψε πόλεμο Ινδίας–Πακιστάν απειλώντας με δασμούς 250% – «Ο Μόντι είναι killer»

Παρά τις δημόσιες αναφορές του Αμερικανού προέδρου ότι «έσωσε την κατάσταση», η κόντρα φαίνεται να έχει ψυχράνει τις σχέσεις Ουάσιγκτον–Νέου Δελχί, οι οποίες ήταν στενές τα τελευταία χρόνια
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Διεθνή / Γερμανία: Ιστορική ενίσχυση 1 δισ. δολαρίων για τους τελευταίους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Στη χρηματοδότηση εντάσσονται και οι λεγόμενοι «Δίκαιοι των Εθνών», δηλαδή άνθρωποι που, χωρίς να είναι Εβραίοι, ρίσκαραν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35 € πριν τη ρύθμιση

Διεθνή / Η Αγγλία κάνει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας – Φαρμακεία χρέωναν έως και 35€ πριν τη ρύθμιση

Η αλλαγή αποτελεί «μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη σεξουαλική υγεία από τη δεκαετία του '60» σύμφωνα με την Dr Sue Mann, εθνική διευθύντρια γυναικείας υγείας του NHS
LIFO NEWSROOM
Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνησή του φαινομένου

Διεθνή / Τυφώνας Μελίσα: Έφτασε στην Κούβα - Δείτε live την κίνηση του φαινομένου

Ο τυφώνας Μελίσα πλήττει την Κούβα με ανέμους έως 193 χλμ/ώρα, προκαλώντας σημαντικές καταστροφές - Zωντανά η πορεία του φαινομένου και οι τελευταίες εξελίξεις για Τζαμάικα και Μπαχάμες
LIFO NEWSROOM