Italian Online Film Fest: 7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021

4η Πρωτοβουλία για την προώθηση του Ιταλικού κινηματογράφου. Προβολές έως και τις 20 Ιουνίου. Είσοδος ελεύθερη.

The LiFO team, 17.5.2021 | 10:15

Η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο AIAL Leros, προσκαλούν τους σινεφίλ που ζουν στην Ελλάδα σε μια σειρά από κινηματογραφικές προβολές επιλεγμένων ιταλικών ταινιών... στο σπίτι τους και παρουσιάζουν το 7ο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου Italian Online Film Fest!

 

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Tempo Forte και του Δικτύου της Ελληνοϊταλικής Πολιτιστικής Συνεργασίας, με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας των Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος, για ακόμη μια φορά ο Ιταλικός κινηματογράφος ταξιδεύει στην Ελλάδα μέσω Διαδικτύου.

 

To Φεστιβάλ ξεκίνησε στις 7 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τις 20 Ιουνίου.

 

Θα προβληθούν πέντε ταινίες των Πάολο Σορεντίνο, Τζουζέπε Μ. Γκαουντίνο, Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, Τζάνι Αμέλιο, Βαλέριο Μιέλι με πασίγνωστους ηθοποιούς όπως ο Τόνι Σερβίλο, η Βαλέρια Γκολίνο και ο Αντόνιο Αλμπανέζε. Είσοδος ελεύθερη.

 

Το φεστιβάλ ακολουθεί το παραδοσιακό «ζωντανό» σχήμα προτείνοντας κάθε εβδομάδα μια διαφορετική ταινία, διαθέσιμη στον θεατή με μια απλή και δωρεάν εγγραφή (που θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ) στην ιστοσελίδα www.iicateneonline.gr  όπου θα βρείτε όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες του φεστιβάλ.

 


Κάθε εβδομάδα ο εγγεγραμμένος χρήστης θα λαμβάνει ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με την πρόσκληση «να πάει σινεμά» μέσω εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εξαιτίας των γεωγραφικών περιορισμών που αφορούν στα δικαιώματα μετάδοσης των ταινιών, η είσοδος στο φεστιβάλ επιτρέπεται αποκλειστικά σε χρήστες που διαμένουν στην Ελληνική επικράτεια.

 


Εκτός από τις  πέντε ταινίες του φεστιβάλ, οι οποίες προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τα βίντεο της πρωτοβουλίας Κάνοντας σινεμά (FareCinema), που στόχο έχει να παρουσιάσει την Ιταλική κινηματογραφική βιομηχανία μέσω masterclass και διαδικτυακών σεμιναρίων με θέμα την κινηματογραφική δημιουργία. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Υπουργείο των Εξωτερικών Υποθέσεων και της Διεθνούς Συνεργασίας σε σύμπραξη με το Υπουργείο των Πολιτιστικών Αγαθών και Δραστηριοτήτων, ICE, ANICE και το Istituto Luce Cinecittà, και τα βίντεο θα είναι διαθέσιμα στο κανάλι Youtube του Ιταλικού Ινστιτούτου.

 

Οι Ταινίες

7-16/5: Le conseguenze dell’amore | Οι συνέπειες του έρωτα (2004)

Πάολο Σορεντίνο

 

Italian Online Film Fest: 7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021

 

Κάθε άνθρωπος έχει τα ανομολόγητα μυστικά του. Ο Τίτα Ντι Τζιρόλαμο όμως δεν έχει μόνο ένα. Δεν εξηγείται αλλιώς για ποιο λόγο ένας πενηντάρης από τη Νότια Ιταλία ζει εδώ και οκτώ χρόνια σε ένα αδιάφορο δωμάτιο ξενοδοχείου σε μια εξίσου αδιάφορη πολίχνη της Ιταλόφωνης Ελβετίας. Χρόνια που τα πέρασε μες στη σιωπή, με πολλά τσιγάρα, κουρνιασμένος μια στο λόμπυ και μια στο μπαρ του ξενοδοχείου, πάντα επίσημα ντυμένος. Ο Τίτα παρατηρεί, αναλύει απαθής τη ζωή που τρέχει μπροστά του χωρίς να νιώθει, να αισθάνεται τίποτα. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται…

Mε τους Τόνι Σερβίλο, Ολίβια Μανιάνι

 


14-23/5: Per amor vostro | Για χάρη σας (2015)

Τζουζέπε Μ. Γκαουντίνο

 

Italian Online Film Fest: 7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021

 

Η Άννα ως παιδί ήταν εξωστρεφής και θαρραλέα. Σήμερα είναι μια γυναίκα που ζει στη Νάπολη και τα τελευταία είκοσι χρόνια σταμάτησε να βλέπει  τι πραγματικά συμβαίνει στην οικογένειά της. Για χάρη των τριών παιδιών της και της οικογένειάς της, επέτρεψε στη ζωή της να σβήνει μέρα με τη μέρα, αν και στη δουλειά όλοι την αγαπούν και την εκτιμούν, κάτι που τη γεμίζει με αυτοπεποίθηση. Γιατί η Άννα έχει τη φυσική ροπή να βοηθάει τους άλλους, το χάρισμα αυτό όμως δεν το χρησιμοποιεί για τον εαυτό της.

Με τους Βαλέρια Γκολίνο, Μασιμιλιάνο Γάλο, Ανδριάνο Ζιανίνι

 


21-30/5: Cesare deve morire | Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει (2012)

Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι

 

Italian Online Film Fest: 7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021

 

Μετά τον «Ιούλιο Καίσαρα» του Σαίξπηρ, μια θεατρική παράσταση που έχουν ανεβάσει στις φυλακές της Ρώμης Ρεμπίμπια, οι κρατούμενοι/ηθοποιοί επιστρέφουν στα κελιά τους. Έξι μήνες νωρίτερα: ο διευθυντής των φυλακών παρουσιάζει στου κρατούμενους την ιδέα της θεατρικής παράστασης. Μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων, ακολουθεί η διανομή των ρόλων και ο καθένας καλείται να μάθει το ρόλο του στην ιδιαίτερη διάλεκτό του. Μέρα με τη μέρα  οι ηθοποιοί, αρχίζουν και κατανοούν ότι τα πάθη, οι δεσμοί και οι προδοσίες που σημαδεύουν, οδηγούν ή και παρεκτρέπουν τη ζωή των ανθρώπων δεν αλλάζουν μέσα στους αιώνες. Και ότι τα ιστορικά γεγονότα αναπαράγουν, σε μικρότερη κλίμακα, τη ζωή όλων μας.

Ηθοποιοί: Φάμπιο Καβάλι, Σαλβατόρε Στριάνο, κρατούμενοι της Ρεμπίμπια

 


28/5-6/6: L’intrepido | Ο Ατρόμητος (2013)

Τζάνι Αμέλιο

 

Italian Online Film Fest: 7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021

 

Ο Αντόνιο Πάνε έχει χάσει τη δουλειά και τη γυναίκα του και ζει μόνος του σε ένα παμπάλαιο σπίτι χωρίς ανέσεις. Πλέον εργάζεται ως «αντικαταστάτης», δηλαδή αντικαθιστά για λίγες μέρες ή λίγες ώρες κανονικούς υπαλλήλους σε άδεια: μια δουλεύει ως οικοδόμος σε εργοτάξιο ανέγερσης ουρανοξύστη, μια διαφημίζει εμπορικά προϊόντα σε σουπερμάρκετ ντυμένος σαν καρτούν. Άλλοτε, είναι μάγειρας σε εστιατόριο, οδηγός λεωφορείου, σκουπιδιάρης στο γήπεδο, βιβλιοθηκονόμος, ακόμα και νοσοκόμος. Ίσα ίσα για ένα χαρτζιλίκι, που εκλιπαρεί να του πληρώνει κάθε φορά ο άθλιος ιδιοκτήτης ενός γυμναστηρίου. Ο Αντόνιο όμως, με τον τρόπο του, είναι ευτυχισμένος γιατί έχει λόγο να σηκώνεται το πρωί και να βγαίνει από το σπίτι.

Με τους Αντόνιο Αλμπανέζε, Λίβια Ρόσι, Γκαμπριέλε Ρεντίνα

 


4-13/6: Dieci inverni | Δέκα χειμώνες, (2009)

Βαλέριο Μιέλι

 

Italian Online Film Fest: 7ο Φεστιβάλ του Ιταλικού κινηματογράφου στην Ελλάδα 2021

 

Με τα λόγια του σκηνοθέτη: «η ταινία παρουσιάζει δυο νέα παιδιά που πρέπει να μάθουν να αγαπούν αντιμετωπίζοντας την ίδια στιγμή τις προκλήσεις της ενηλικίωσης. Για να πω την ιστορία τους αναζήτησα ένα ρομαντισμό ταυτόχρονα αληθινό και παραμυθένιο. Για αυτό αποφάσισα η υπόθεση να διαδραματίζεται σε μια ποιητική πόλη όπως η Βενετία, της οποίας όμως δείχνω το καθημερινό πρόσωπο των υπαίθριων αγορών, των λαϊκών μαγειρείων και των βαποριών. Βασικό μέλημά μου ήταν να ισορροπώ μεταξύ ρεαλισμού και ελαφρότητας».

Με τους  Ιζαμπέλα Ραγκονέζε, Μικέλε Ριοντίνο

14-20/6:  Διεξαγωγή 4ης Πρωτοβουλίας για την προώθηση του Ιταλικού Κινηματογράφου 2021 Κάνοντας Σινεμά (FARE CINEMA)

Οδηγός Σινεμά