Ναυάγια: Ο χρυσός δεν είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός που εντόπισε ο αρχαιολόγος Mensun Bound στους βυθούς

Ναυάγια: Τα 4 σημαντικότερα αντικείμενα που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Mensun Bound δεν είναι μόνο χρυσός Facebook Twitter
Φωτογραφία:https:unsplash.com
0

Ο ενάλιος αρχαιολόγοςMensun Bound, γνωστός για την ανακάλυψη του πλοίου Endurance του Ernest Shackleton, μοιράζεται με τους αναγνώστες του νέου του βιβλίου, μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες «κατακτήσεις» που του χάρισε η θάλασσα.

Στη διάρκεια της καριέρας του, ο 71χρονος σήμερα Bound, έχει εξερευνήσει πολλά ναυάγια και έχει ανακαλύψει πολλούς θησαυρούς. Για εκείνον όμως, κειμήλιο ή πολύτιμο αντικείμενο δεν είναι μόνο ο χρυσός. Όπως γράφει, τα σημαντικότερα και με μεγαλύτερη αξία αντικείμενα που έχει ανακαλύψει στα ναυάγια, δεν έχουν να κάνουν μόνο με πολύτιμα διαμάντια ή χρυσάφι, αλλά με την ιστορία που «κουβαλούν».


Το αγαπημένο κανόνι του Λόρδου Νέλσον

Το 1997, ο Bound ανακάλυψε το «Cannon from HMS Agamemnon» ή αλλιώς, το αγαπημένο κανόνι του Λόρδου Νέλσον και το μόνο γνωστό κανόνι που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας του Τραφάλγκαρ, σε μια κομβική στιγμή της παγκόσμιας Ιστορίας.


Η Βίβλος από το Endurance

Η Βίβλος από το Endurance είναι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που διασώθηκαν από την αποστολή του Ερνέστου Σάκλετον στην Ανταρκτική το 1914. Το πλοίο Endurance εγκλωβίστηκε στους πάγους, αναγκάζοντας τον Σάκλετον και το πλήρωμά του να το εγκαταλείψουν, παίρνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Η επιβίωση ολόκληρου του πληρώματος, μαζί με τη Βίβλο, έχει χαρακτηριστεί «θαυματουργή» από τον Bound.

Το Κράνος του Giglio

Το Κράνος του Giglio θεωρείται ένα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα που ανακαλύφθηκε το 1961 στο νησί Giglio της Τοσκάνης. Πρόκειται για ένα αρχαίο ελληνικό κράνος περίπου από το 600 π.Χ., φτιαγμένο από ένα μόνο φύλλο χαλκού, την εποχή που η Ετρουσκική αυτοκρατορία βρισκόταν στο απόγειό της.


Ναυάγια: Τα 4 σημαντικότερα αντικείμενα που ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Mensun Bound δεν είναι μόνο χρυσός Facebook Twitter


Ο χρυσός από το Espadarte

Το 2001, ο Bound ανακάλυψε τον «χρυσό από το Espadarte». Πρόκειται για μια πορτογαλική καράκα που βυθίστηκε το 1554 κοντά στο φρούριο του Αγίου Σεβαστιανού στο νησί της Μοζαμβίκης κατά την επιστροφή της από την Ινδία.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πληθώρα θησαυρών από το ναυάγιο, όπως μπαχαρικά (πιπέρι, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο), καουρί (που χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα σε μέρη της Αφρικής), κινεζική πορσελάνη της δυναστείας των Μινγκ, και περίπου 50 κιλά χρυσού. Ο χρυσός βρέθηκε σε μορφή μεγάλων ράβδων ("bun ingots"), καθώς και σε σπασμένα κομμάτια αλυσίδας και κοσμήματα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM