Οι ΗΠΑ αποσύρονται σταδιακά από τον ρόλο του μεσολαβητή στην Ουκρανία, μεταθέτοντας την ευθύνη για την ειρήνη στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Παρά τη δήλωση του Τζέι Ντι Βανς ότι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν θα τελειώσει «σύντομα», οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Ουκρανία, αλλά θα περιορίσει την άμεση εμπλοκή της, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, την 1η Μαΐου. «Δεν πρόκειται να τρέχουμε σε όλο τον κόσμο για να μεσολαβούμε. Είναι ώρα οι δύο πλευρές να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για το πώς θα λήξει αυτός ο πόλεμος», ανέφερε.
Η δήλωση σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στρατηγικής, μετά από μήνες στασιμότητας στις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός στον πόλεμο Ρωσίας–Ουκρανίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο είχαν προειδοποιήσει πως, χωρίς πρόοδο, οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από τη διαδικασία διαμεσολάβησης.
Στις 18 Απριλίου, ο Τραμπ είχε δηλώσει: «Αν κάποια πλευρά δυσκολεύει τα πράγματα, απλά θα πούμε: 'είστε ανόητοι' και θα αποχωρήσουμε».
Ο Αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς τόνισε στο Fox News ότι ο πόλεμος «δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα» και πως πλέον είναι στο χέρι Ρωσίας και Ουκρανίας να βρουν λύση.
Οι ΗΠΑ είχαν προτείνει εκεχειρία 30 ημερών και μερικές παύσεις επιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, χωρίς επιτυχία. Η Μόσχα απέρριψε τις προτάσεις και κλιμάκωσε τις επιθέσεις.
Στις 24 Απριλίου, η Ρωσία εξαπέλυσε 215 πυραύλους και drone, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 πολίτες και τραυματίζοντας 87 στο Κίεβο.
Ο Τραμπ χαρακτήρισε την επίθεση «κακής χρονικής συγκυρίας» και απηύθυνε έκκληση στον Πούτιν: «Βλαντιμίρ, σταμάτα!», χωρίς όμως να επιβάλει συνέπειες.
Αντίθετα, η Ουκρανία αποδέχθηκε το αμερικανικό σχέδιο για εκεχειρία και συνεχίζει να ζητά άμεσο και πλήρες τερματισμό των εχθροπραξιών.
Τέλος, ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ δήλωσε ότι τουλάχιστον 72 γερουσιαστές είναι έτοιμοι να στηρίξουν νέες κυρώσεις και δασμούς κατά της Ρωσίας, αν συνεχίσει να αποφεύγει σοβαρές διαπραγματεύσεις.