Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία- Εκτέλεσε χρέη προέδρου για 1 ώρα και 25 λεπτά

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία- Εκτελούσε χρέη προέδρου για 1 ώρα και 25 λεπτά Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Έστω και για 1 ώρα και 25 λεπτά, η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε χρέη προέδρου των ΗΠΑ. 

Η μεταβίβαση εξουσίας από τον πρόεδρο στην αντιπρόεδρο έγινε καθώς ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλλονταν σε κολονοσκόπηση και θα ήταν υπό την επήρεια αναισθησίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 79χρονος ανέλαβε ξανά καθήκοντα. 

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε την ηγεσία του Κογκρέσου για τη μεταβίβαση εξουσίας στις 10:10 (τοπική ώρα) και ανέκτησε την εξουσία στις 11:35, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. 

«Ο πρόεδρος μίλησε με την αντιπρόεδρο και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρον Κλάιν στις 11:35 και ήταν σε καλή διάθεση και εκείνη την στιγμή ανέλαβε ξανά καθήκοντα», έγραψε στο Τwitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι και συμπλήρωσε ότι ο Μπάιντεν θα παραμείνει στο Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Υγείας Walter Reed για την ολοκλήρωση του τσεκ απ ρουτίνας. 

Όσο η Κάμαλα Χάρις εκτελούσε χρέη προέδρου, εργάστηκε από το γραφείο της στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Μόλις συνήλθε από την αναισθησία ο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος ταξίδεψε στο Οχάιο. 

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει τη διαδικασία για τη μεταβίβαση εξουσίας, όταν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Η εξουσία έχει μεταβιβαστεί σε αντιπρόεδρο και στο παρελθόν, όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος έκανε κολονοσκόπηση, το 2002 και το 2007. 

Έτσι, ο Μπάιντεν υπέγραψε επιστολή προς τους επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 10:10, με την οποία τους ενημέρωνε ότι δεν θα ήταν σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του καθώς θα ήταν υπό την επήρεια αναισθησίας, μεταβιβάζοντας την εξουσία στην Χάρι. Μόλις ολοκληρώθηκε η κολονοσκόπηση τους έστειλε δεύτερη επιστολή, στις 11:35, με την οποία ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά καθήκοντα. 

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία- Εκτέλεσε χρέη προέδρου για 1 ώρα και 25 λεπτά Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ- κλείνει τα 79 το Σάββατο- και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την υγεία του, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Η επίσκεψή του στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed σήμερα έγινε στο πλαίσιο του πρώτου τσεκ απ ρουτίνας που κάνει ως πρόεδρος. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΪΝ ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Διεθνή / «Δεν θυμάμαι τίποτα»: Θύμα του Έπσταϊν καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα βιασμού μετά από χορήγηση ναρκωτικών

«Προσπάθησε ξανά να μου κατεβάσει το τζιν, και του είπα 'όχι, όχι, είμαι στην περίοδο μου', και μου απάντησε: 'Δεν χρειάζεται να μου λες ψέματα», θυμάται
THE LIFO TEAM
Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα του προκαλεί η τανία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Dramaa

Διεθνή / Αντιδράσεις πριν από την πρεμιέρα της προκαλεί η ταινία της Zendaya και του Robert Pattinson Τhe Drama

Η νέα ταινία του Kristoffer Borgli με τη Zendaya και τον Robert Pattinson προκαλεί ήδη αντιδράσεις στις ΗΠΑ πριν από την πρεμιέρα της, λόγω μιας αποκάλυψης στην πλοκή που άνοιξε δημόσια συζήτηση γύρω από τα όρια του θέματος που επιλέγει να αγγίξει
THE LIFO TEAM