Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία- Εκτέλεσε χρέη προέδρου για 1 ώρα και 25 λεπτά

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία- Εκτελούσε χρέη προέδρου για 1 ώρα και 25 λεπτά Facebook Twitter
Πηγή φωτό ΑP
0

Έστω και για 1 ώρα και 25 λεπτά, η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία. Έγινε η πρώτη γυναίκα που εκτέλεσε χρέη προέδρου των ΗΠΑ. 

Η μεταβίβαση εξουσίας από τον πρόεδρο στην αντιπρόεδρο έγινε καθώς ο Τζο Μπάιντεν θα υποβάλλονταν σε κολονοσκόπηση και θα ήταν υπό την επήρεια αναισθησίας. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο 79χρονος ανέλαβε ξανά καθήκοντα. 

Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε την ηγεσία του Κογκρέσου για τη μεταβίβαση εξουσίας στις 10:10 (τοπική ώρα) και ανέκτησε την εξουσία στις 11:35, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. 

«Ο πρόεδρος μίλησε με την αντιπρόεδρο και τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρον Κλάιν στις 11:35 και ήταν σε καλή διάθεση και εκείνη την στιγμή ανέλαβε ξανά καθήκοντα», έγραψε στο Τwitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι και συμπλήρωσε ότι ο Μπάιντεν θα παραμείνει στο Εθνικό Στρατιωτικό Κέντρο Υγείας Walter Reed για την ολοκλήρωση του τσεκ απ ρουτίνας. 

Όσο η Κάμαλα Χάρις εκτελούσε χρέη προέδρου, εργάστηκε από το γραφείο της στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Μόλις συνήλθε από την αναισθησία ο Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος ταξίδεψε στο Οχάιο. 

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ προβλέπει τη διαδικασία για τη μεταβίβαση εξουσίας, όταν ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Η εξουσία έχει μεταβιβαστεί σε αντιπρόεδρο και στο παρελθόν, όταν ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος έκανε κολονοσκόπηση, το 2002 και το 2007. 

Έτσι, ο Μπάιντεν υπέγραψε επιστολή προς τους επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 10:10, με την οποία τους ενημέρωνε ότι δεν θα ήταν σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά του καθώς θα ήταν υπό την επήρεια αναισθησίας, μεταβιβάζοντας την εξουσία στην Χάρι. Μόλις ολοκληρώθηκε η κολονοσκόπηση τους έστειλε δεύτερη επιστολή, στις 11:35, με την οποία ανέλαβε εκ νέου τα προεδρικά καθήκοντα. 

Η Κάμαλα Χάρις έγραψε ιστορία- Εκτέλεσε χρέη προέδρου για 1 ώρα και 25 λεπτά Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος που ανέλαβε καθήκοντα προέδρου των ΗΠΑ- κλείνει τα 79 το Σάββατο- και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την υγεία του, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Η επίσκεψή του στο Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Walter Reed σήμερα έγινε στο πλαίσιο του πρώτου τσεκ απ ρουτίνας που κάνει ως πρόεδρος. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΣΤΑΙΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Ήταν ο Έπσταϊν Ισραηλινός κατάσκοπος; Τι αποκαλύπτει πληροφοριοδότης του FBI

Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αναφορές σε προσωπικότητες υψηλού προφίλ, επανατροφοδοτώντας την έρευνα για τον τρόπο που κινήθηκε ο Έπσταϊν μέσα στα δίκτυα της παγκόσμιας ελίτ
THE LIFO TEAM
ICE ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΙΛΑΝΟ

Διεθνή / «F*** ICE»: Βρετανός σκιέρ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έγραψε μήνυμα διαμαρτυρίας στο χιόνι

Πριν από τους Αγώνες του 2022 είχε επικρίνει την επιλογή της Κίνας ως διοργανώτριας, επικαλούμενος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη μεταχείριση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας
THE LIFO TEAM
Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον κάνει λόγο για «επαίσχυντη εισβολή» της Daily Mail στην προσωπική του ζωή

Ο 78χρονος καλλιτέχνης αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της περιόδου 2000–2015, υποστηρίζοντας ότι στο σπίτι του υπήρχαν τρεις σταθερές τηλεφωνικές γραμμές και ότι «όλες είχαν παγιδευτεί»
THE LIFO TEAM