Αυστρία: Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία

Αυστρία: Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία Facebook Twitter
Εκλογές στην Αυστρία/ X (πρώην Twitter)
0

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας κερδίζει, για πρώτη φορά, τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο της Στυρίας, σύμφωνα με μια πρόβλεψη λίγο μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

Η νίκη αυτή είναι μια «επίδειξη δύναμης εκ μέρους του FPÖ», στον απόηχο των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου και ενώ οι συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς τη συμμετοχή του συνεχίζονται.

Οι σημερινές εκλογές στη Στυρία, όπου βρίσκεται η δεύτερη πόλη της Αυστρίας, το Γκρατς, έχουν μικρό άμεσο αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, αλλά αυξάνουν την πίεση στους ηγέτες των κομμάτων που επιχειρούν να συγκροτήσουν έναν τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό, για πρώτη φορά από το 1949.

Η Στυρία είναι μόλις το δεύτερο κρατίδιο που κερδίζει το ευρωσκεπτικιστικό, φιλορωσικό FPÖ. Το πρώτο ήταν η Καρινθία, το προπύργιο του τότε ηγέτη του Γεργκ Χάιντερ, στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αυστρία: Σαρωτική η νίκη του ακροδεξιού κόμματος στη Στυρία

«Είναι σαρωτική η νίκη στη Στυρία. Δεν περίμενα ένα τόσο ηχηρό αποτέλεσμα», δήλωσε ο αναπληρωτής αρχηγός του FPÖ στη Στυρία, Στέφαν Χέρμαν, στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF.

Μια προβολή της δημοσκόπησης της εταιρείας Foresight για το ORF και το πρακτορείο ειδήσεων APA έδειξε ότι το FPÖ καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 35,3% και ακολουθεί το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 26,6%. Η εκτίμηση, με βάση την καταμέτρηση του 70% των ψήφων, είχε περιθώριο σφάλματος μίας μονάδας.

Είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ούτε το ÖVP ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) κέρδισαν στη Στυρία, ένα κρατίδιο που συνορεύει με τη Σλοβενία και όπου γεννήθηκε ο ηθοποιός Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Το FPÖ θα χρειαστεί ωστόσο έναν εταίρο για να ελέγχει την πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές, μετά τις οποίες αποφασίζει ο Αυστριακός πρόεδρος σε ποιον θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης, στη Στυρία το κόμμα που κερδίζει, εν προκειμένω το Κόμμα Ελευθερίας, καλείται αυτόματα να συγκροτήσει τοπική κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM