Αυστραλία: Βανδάλισαν αρχαία τέχνη 22.000 ετών σε τοιχώματα σπηλαίου - Ιερή για τους Αβορίγινες

Αυστραλία: Βανδάλισαν αρχαία τέχνη 22.000 ετών σε τοιχώματα σπηλαίου - Ιερή για τους Αβορίγινες Facebook Twitter
0

Το σπήλαιο Koonalda σε περιοχή της νότιας Αυστραλίας φιλοξενεί στο εσωτερικό του τέχνη ηλικίας 22.000 χρόνων και αποτελεί ιερό τόπο για τους αυτόχθονες πληθυσμούς

Η προστατευμένη αυτή σπηλιά που άλλαξε την εικόνα των επιστημόνων για την ιστορία, βανδαλίστηκε με γκράφιτι, με τις κοινότητες των Mirning People συντετριμένες από την απώλεια και τις αρχές να αναζητούν τους δράστες. 

«Νωρίτερα αυτό το έτος διαπιστώθηκε πως η σπηλιά είχε παραβιαστεί και μέρος της με ευαίσθητα ανθρώπινα αποτυπώματα βανδαλίστηκε, με το σπήλαιο να έχει χαραχθεί στη μία πλευρά» ανέφερε εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης σε δήλωσή του στο CNN. 

Οι αυλακώσεις είναι εγκοπές που έχουν χαραχθεί από τα δάχτυλα ανθρώπων της εποχής των παγετώνων στα μαλακά από ασβεστόλιθο τοιχώματα του σπηλαίου. 

«Ο βανδαλισμός στο σπήλαιο Koonalda είναι σοκαριστικός και σπαρακτικός. Το σπήλαιο είναι τεράστιας σπουδαιότητας για τους Mirning και οι δεκάδες χιλιάδες της ιστορία του αποτυπώνουν κάποιες από τις πιο πρώιμες ενδείξεις παρουσίας των Αβορίγινων σε αυτό το σημείο της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως «όταν συλληφθούν οι βάνδαλοι, θα αντιμετωπίσουν τον νόμο στην πλήρη ισχύ του». 

Τους δράστες δεν απέτρεψε ούτε η περίφραξη στο σπήλαιο, με την κυβέρνηση της Νότιας Αυστραλίας να εξετάζει το ενδεχόμενο εγκατάστασης κλειστού κυκλώματος καμερών, συμβουλευόμενη τους ηγέτες των αβορίγινων για το πώς θα προστατευθεί καλύτερα η περιοχή. 

«Οι βάνδαλοι προκάλεσαν μεγάλη ζημιά. Η τέχνη είναι μη ανακτήσιμη» ανέφερε η δρ. Κέριν Γουάλς, αρχαιολόγος με ειδίκευση στις αρχαίες τοποθεσίες των Αβορίγινων. 

Το συμβάν προκάλεσε θλίψη και οργή στους Mirning που σημειώνουν πως οι επανειλημμένες εκκλήσεις τους για καλύτερη προστασία δεν εισακούστηκαν. 

Ως ιερός τόπος, το σημείο είναι μη προσβάσιμο στο κοινό και η είσοδος εκεί επιτρέπεται μόνο σε λίγους άνδρες ηλικιωμένους της ιθαγενούς κοινότητας. Πέραν της πνευματικής σημασίας του σπηλαίου, οι περιορισμοί είχαν επιβληθεί για την προστασία της ευαίσθητης αυτής προϊστορικής τέχνης που εκτείνεται και στο πάτωμα της σπηλιάς.

Για δεκαετίες οι Αυστραλοί επιστήμονες θεωρούσαν πως οι αβορίγινες υπήρχαν στη αυστραλιανή γη για περίπου 8.000 χρόνια. Ωστόσο, το συγκεκριμένο σπήλαιο με την τέχνη στα τοιχώματα που χρονολογείται εδώ και 22.000 χρόνια, έδωσε άλλη τροπή στην επιστημονική γνώση, διευρύνοντας την κατανόηση των ερευνητών για την Ιστορία. 

«Η ανακάλυψη του σπηλαίου προκάλεσε αίσθηση και άλλαξε μια για πάντα την επικρατούσα άποψη για το πού, πότε και πώς έζησαν οι Αβορίγινες στην Αυστραλιανή ήπειρο» εξηγεί ο Γκρεγκ Χαντ, υπουργός Περιβάλλοντος το 2014, όταν η τοποθεσία εντάχθηκε στη λίστα εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Με πληροφορίες από CNN/Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM