Τρίτη Ματιά: Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη

Προβολές ταινιών, παρουσίαση ανέκδοτων ντοκουμέντων και φωτογραφιών, μια συζήτηση «φίλων» με γνωστούς σκηνοθέτες και δυο βιβλία σε επανέκδοση.

The LiFO team, 25.3.2021 | 08:51

Ο Ροβήρος Μανθούλης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του κινηματογράφου με ένα πλούσιο κινηματογραφικό έργο που ξεπερνάει τις 120 ταινίες. Σήμερα, κι ενώ κοντεύει να κλείσει τα 93 του, συνεχίζει τη δημιουργική του διαδρομή διευρύνοντας το  συγγραφικό του έργο.

 

Το έργο του αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Γι ‘ αυτό το λόγο δυο κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με συντονισμένες κινήσεις, προχώρησαν στην επανέκδοση δυο δυσεύρετων έργων του.

 

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο» που συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά κείμενα του Ρ. Μανθούλη.

 

Το Φεστιβάλ Χανίων – Πυξίδα της Πόλης επανέκδωσε το δίτομο αυτοβιογραφικό έργο «Ο Κόσμος κατ’ εμέ».

 

Με αφορμή τις δυο αυτές εκδόσεις αποφασίστηκε ένα αφιέρωμα κατά βάση κινηματογραφικό αλλά με σημαντικές προεκτάσεις με ηχητικά, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα αφιέρωμα με τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης, μια τρίτη ματιά» σε επιμέλεια του Νίκου Θεοδοσίου.

 

Τρίτη Ματιά: Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο Ροβήρο Μανθούλη
Ο Μανθούλης στην Αλάσκα (1951)

 

Το αφιέρωμα χωρίζεται σε 6 +1 ενότητες:

1.

Τρεις Τόποι.

Τρία από τα ντοκιμαντέρ της πρώιμης περιόδου στην Ελλάδα, τα μοναδικά σωζόμενα, δυσεύρετα σήμερα: Ακρόπολις / Η πιο Μεγάλη Δύναμη / Λευκάδα

 

2.

Τρια Πρόσωπα.

Πρόσωπα της ελληνικής διασποράς στο Παρίσι: Μιμίκα Κρανάκη / Κλεμάν Λεπίδης / Βασίλης Αλεξάκης

 

3.

Τρεις Σταθμοί.

Οι κλασσικές ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη : Πρόσωπο με Πρόσωπο / Βίοι Παράλληλοι του Εμφυλίου / Μπλουζ με Σφιγμένα Δόντια

 

4.

Αυτοπροσώπως.

Ο Ρ. Μανθούλης μπροστά στην κάμερα άλλων δημιουργών μιλά για τη ζωή και το έργο του. Μια Ταινία μια Ζωή του Κ. Μωριάτη / Ο Άνθρωπος με Κινηματογραφική Μηχανή του Κώστα Μαχαίρα / Ο Αθέατος Σκηνοθέτης του Νίκου Θεοδοσίου / Καιρός για ήρωες των Καλιόπη Λεγάκη και Άγγελου Κοβότσου / Μια Μικρή Ιστορία του Νίκου Θεοδοσίου.

 

5.

Μικρές Πινελιές.

Μαρτυρίες για το έργο του από φίλους και συνεργάτες, κατάλογοι αφιερωμάτων κλπ : Αντρέας Παγουλάτος /  Γιάννης Μπακογιαννόπουλος / Τίτος Πατρίκιος / Νίκος Σμαραγδής / Βασίλης Αλεξάκης / Κίτυ Αρσένη.

 

6.

Ίχνη.

Σπάνιο ανέκδοτο υλικό, κείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο του Ρ. Μανθούλη.

 

Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με μια Συνάντηση φίλων στην οποία θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν για τον τιμώμενο σκηνοθέτη οι Σταύρος Ψυλλάκης,  Άγγελος Κοβότσος,  Άρης Μπαφαλούκας και οι διευθυντές των Φεστιβάλ, Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου και Χανίων  Ματθαίος Φραντζεσκάκης. 

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η φίλη Ντέπυ Βρεττού, ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ. Η συνάντηση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου στις 3 Απριλίου 2021 στις 6 μ.μ..

 

Η αναλυτική παρουσίαση του αφιερώματος στον δικτυακό τόπο: manthoulis.olympiafestival.gr

 

Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβάλλονται  δωρεάν στη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας: online.olympiafestival.gr

Οδηγός Σινεμά