Το Σινεμά στα Χέρια Μας

Μια σειρά δωρεάν online κινηματογραφικών εργαστηρίων, για έφηβους 15 ως 17 ετών.

The LiFO team, 4.10.2021 | 14:39

Είμαι στην εφηβεία. Έχω όλη μέρα στα χέρια μου μια οθόνη που είναι ταυτόχρονα και κάμερα. Έχω όλες τις δυνατότητες να φτιάξω τη δική μου ταινία και άμεση πρόσβαση σε τεράστιους όγκους δεδομένων εικόνας. Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω  το κινητό ή την φωτογραφική μηχανή μου για να επικοινωνήσω συναισθήματα, σκέψεις, ιδέες, πέρα από τα στερεότυπα και τις έτοιμες λύσεις που μου προσφέρουν οι πλατφόρμες; Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τα εργαλεία της κινηματογραφικής γλώσσας για να κάνω κάτι που να αφορά εμένα, τους φίλους μου, την γενιά μου;

 

Η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), διοργανώνει μια σειρά δωρεάν online κινηματογραφικών εργαστηρίων, για έφηβους 15 ως 17 ετών.

 

Τα παιδιά και οι έφηβοι δέχονται καθημερινά έναν καταιγισμό εικόνων και οπτικών πληροφοριών δημιουργώντας μια οπτικοακουστική σύγχυση όπου ο κινηματογράφος, η τηλεόραση, τα YouTube videos και η διαφήμιση γίνονται ένα. Οι τεχνικές δυνατότητες είναι όλες εδώ. Αυτό που λείπει είναι μια σύγχρονη οπτικοακουστική παιδεία που θα δώσει ερεθίσματα για να χρησιμοποιήσουν το μέσο με τρόπο που να είναι πρωτότυπος και δικός τους. Να σπάσουν τα στερεότυπα της αφήγησης και να εφεύρουν την δική τους οπτικοακουστική γλώσσα.

 

Η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση είναι ένας πυρήνας που υπάρχει μέσα σε πολλά παιδιά που δεν τολμούν και δεν ξέρουν πως να εκφραστούν. Στόχος μας δεν είναι μόνο να δώσουμε τα θεωρητικά και τεχνικά εργαλεία για να μπορέσει αυτή η ανάγκη να γίνει ένα ορμητικό εφηβικό καλλιτεχνικό έργο αλλά και να βρούμε τι είναι αυτό που εκπροσωπεί και ταιριάζει στον καθένα προσωπικά. Μέσα από μια παλέτα αισθητικών επιλογών ο καθένας καλείται να βρει τους δικούς του συνδυασμούς και να φτιάξει έργα προσωπικά που να αντανακλούν την δική του αλήθεια.

 

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε έφηβους που θέλουν να εκφράσουν και να κοινωνήσουν το εσωτερικό τους, μοναδικό και ιδιαίτερο σύμπαν, χρησιμοποιώντας τους καλλιτεχνικούς κώδικες του τώρα.

 

Κάθε εργαστήριο έχει ένα στόχο θεωρητικό και πρακτικό. Στις πρώτες online συναντήσεις θα φέρει σε επαφή τους εφήβους με εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους οπτικοακουστικές γλώσσες και γραφές, έτσι ώστε να μάθουν να αποκωδικοποιούν την εικόνα που βλέπουν, να μπορούν να διακρίνουν τα είδη και να πάρουν ερεθίσματα για να τα χρησιμοποιήσουν στην δική τους παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Ενώ στις επόμενες συναντήσεις τα ίδια τα παιδιά θα κουβεντιάσουν τις δικές τους ιδέες και τελικά θα δημιουργήσουν τα ίδια την ταινία που τους εκφράζει.

 

Όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά μέσω zoom. Απευθύνονται σε εφήβους 15 εως 17 χρονών και αποτελούνται από 3 τρίωρες συναντήσεις. 4 καθηγητές, ενεργοί κινηματογραφιστές,  θα αναλάβουν 4 ομάδες που θα αποτελούνται από 10 ως 15 παιδιά. Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν στις αρχές Νοέμβρη, θα είναι εβδομαδιαία και θα ολοκληρωθούν στο τέλος Δεκεμβρίου 2021.

 

Δηλώστε συμμετοχή συμπληρώνοντας την φόρμα στο παρακάτω λινκ, ως τις 30 Οκτωβρίου.

Link: https://forms.gle/5JFL3YikfYcR4Jcz6

Οδηγός Σινεμά