Το προγραμμα της «Χαμένης Λεωφόρου» για τον Μάρτιο

Τα «Mαύρα Πουλιά» του ελληνικού σινεμά στο Άστορ

The LiFO team, 27.2.2018 | 12:41

Η εκλεκτική ενότητα κινηματογραφικών προβολών του Άστορ «Χαμένη Λεωφόρος» δανείζεται για τον Μάρτιο το όνομά της, «Mαύρα Πουλιά», από ένα ποίημα της Κατερίνας Γώγου και προβάλει την Δευτέρα 5 και την Παρασκευή 9 Μαρτίου τέσσερις ξεχωριστές ταινίες της ελληνικής παραγωγής.

 

Θα προβληθούν οι ταινίες Παραγγελιά του Παύλου Τάσιου, Ο Κήπος του Θεού του Τάκη Σπυριδάκη, Γλυκιά Συμμορία του Νίκου Νικολαΐδη και Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο του Νίκου Ζερβού.

 

Τις τρεις πρώτες θα παρουσιάσουν στο κοινό οι Ζακλίν Λέντζου (σκηνοθέτης των μικρού μήκους ταινιών Hiwa – φεστιβάλ Βερολίνου 2017 - και Αλεπού – φεστιβάλ Λοκάρνο 2016) και Νίκος Πάστρας (σκηνοθέτης των μικρού μήκους Ακρυλικό και Χαμένο κορίτσι), ενώ την τέταρτη η Σοφία Γεωργοβασίλη (σκηνοθέτης της μικρού μήκους Προετοιμασία – φεστιβάλ Τορόντο 2017).

 

Οι ταινίες

Παραγγελιά του Παύλου Τάσιου | 1980

Παίζουν οι: Αντώνης Αντωνίου, Όλια Λαζαρίδου, Κατερίνα Γώγου, Αντώνης Καφετζόπουλος, Σοφία Ρούμπου, Μάνος Κατράκης, Νικήτας Τσακίρογλου, Βίκυ Βανίτα κ.α.

 

Το προγραμμα της «Χαμένης Λεωφόρου» για τον Μάρτιο
Παραγγελιά, 1980

 

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του Νίκου Κοεμτζή, ο οποίος μετά το επεισόδιο που προκάλεσε σε λαϊκό κέντρο διασκέδασης, το 1973, έγινε γνωστός ως ο αντιπροσωπευτικός θερμόαιμος, λαϊκός ήρωας που συγκρούεται με το κατεστημένο. Τρεις φίλοι με τις γυναίκες τους διασκεδάζουν σε ένα λαϊκό κέντρο. Εκεί θα γίνει μια παρεξήγηση, με αφορμή την «παραγγελιά» ενός τραγουδιού. Ο καβγάς, με την εμπλοκή και της αστυνομίας, μετετράπη σε αιματηρό επεισόδιο, το οποίο απασχόλησε εκτενέστατα τα ρεπορτάζ και την κοινή γνώμη της εποχής.

 

 

Ο Κήπος του Θεού του Τάκη Σπυριδάκη | 1994

Παίζουν οι: Βαγγέλης Μουρίκης, Κώστας Μαρκόπουλος, Ντίνος Μακρής, Νίκος Κάλαμος, Μπάμπης Αλατζάς, Τάκης Σπυριδάκης κ.α.

 

Σε κάποια φυλακή, τέσσερις κάπως φευγάτοι τύποι, ο Κοντός, ο Ψηλός, ο Αλέκος κι ο Σινουέ, που καταπιέζονται όπως και όλοι οι άλλοι κρατούμενοι από τους δεσμοφύλακες, αποφασίζουν να ξαναβρούν τον εαυτό τους. Ξεδίνουν παίζοντας μπάλα, πηγαίνουν στην εκκλησία, μαθαίνουν χορούς, απαγγέλλουν ποιήματα ή αποσπάσματα από θεατρικά έργα, αλληλοδέρνονται και υποφέρουν, κάποτε φτάνοντας μέχρι τα όριά τους. Μεθούν και εξεγείρονται, συγκρούονται με την αστυνομία, βάζουν φωτιά στα στρώματα, δραπετεύουν και κατηφορίζουν προς τη θάλασσα, όπου και βρίσκουν τραγικό θάνατο.

 

 

Γλυκιά Συμμορία του Νίκου Νικολαΐδη | 1983

Παίζουν οι: Δέσποινα Τομαζάνη, Δώρα Μασκλαβάνου, Τάκης Μόσχος, Τάκης Σπυριδάκης, Άλκης Παναγιωτίδης κ.α.

 

Το ημερολόγιο της ζωής και του θανάτου μια ομάδας «ανήθικων» νέων, που έχουν φτάσει στο σημείο της «μη επιστροφής» και αναζητούν κάτι να πιστέψουν και να πεθάνουν γι’ αυτό. Η συμπεριφορά τους τραβάει την προσοχή του Κράτους. Αρχίζει η διακριτική παρακολούθησή τους. Μια ομάδα μυστικών περικυκλώνει το σπίτι τους με επικεφαλής έναν άγνωστο ξανθό άνδρα… και περιμένει.

 

 

Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο του Νίκου Ζερβού | 1979

Παίζουν οι: Κώστας Φέρρης, Μαρίλη Τσοπανέλλη, Σπύρος Σακκάς, Δημήτρης Σταύρακας κ.α.

 

Το προγραμμα της «Χαμένης Λεωφόρου» για τον Μάρτιο
Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο, 1979

 

Ένας άντρας γύρω στα 40 έχει φτάσει σε μια οριακή υπαρξιακά κατάσταση. Εκπρόσωπος της γενιάς που έζησε την εξέγερση του γαλλικού Μάη, από κοντά, και του Μπέρκλεϊ, από μακριά, σήμερα δεν εκφράζεται από καμιά κοινωνική ή ιδεολογική ομάδα. Αποδιωγμένος από τους πάντες, φεύγει από το κοινόβιο όπου ζούσε. Βγαίνει στους δρόμους, ξεχύνεται στη λεωφόρο και συναντάει παλιούς φίλους, ανθρώπους της γενιάς του, ενώ ξανασμίγει με την παλιά του φιλενάδα. Καθώς, ούτε ο έρωτας ούτε οι βαθυστόχαστες θεωρίες μπορούν να γεμίσουν την άδεια ψυχή του, σκηνοθετεί τον θεατρικό θάνατό του.

 

 

Πρόγραμμα

Δευτέρα 5 Μαρτίου

Παρουσίαση: Ζακλίν Λέντζου & Νίκος Πάστρας

18:00 Παραγγελιά του Παύλου Τάσιου

19:45 Ο Κήπος του Θεού του Τάκη Σπυριδάκη

22:00 Γλυκιά Συμμορία του Νίκου Νικολαΐδη

Παρασκευή 9 Μαρτίου

Παρουσίαση: Σοφία Γεωργοβασίλη

00.30 Εξόριστος στην Κεντρική Λεωφόρο του Νίκου Ζερβού

Θα ακολουθήσει dj set από την Σοφία Γεωργοβασίλη

 

 

Info

Κινηματογράφος Άστορ

 Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή, Μετρό Πανεπιστήμιο)

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ ανά προβολή | 8 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο

Οδηγός Σινεμά