Το νέο ντοκιμαντέρ για την Βίλα Ιόλα και τη συναρπαστική της ιστορία προβάλλει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Για πρώτη φορά από το 1987, η ανιψιά το επιδραστικού Έλληνα συλλέκτη μιλά για τον χώρο που φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης

The LiFO team, 13.12.2017 | 11:23

Ένα οδοιπορικό στους χώρους του σπιτιού που έζησε ο παγκοσμίου φήμης συλλέκτης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας, και το οποίο φιλοξένησε ορισμένα από τα σπουδαιότερα σύγχρονα έργα τέχνης θα προβάλει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στις 12:00.

 

Στο ντοκιμαντέρ «Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο», για πρώτη φορά από το 1987, η ανιψιά του Ιόλα, Λένα Κουτσούδη – Ιόλα και ο σύζυγος της Γκυ Νατάν, μιλούν για την ιστορία του κτιρίου το οποίο ζωντανεύει μέσα από τις μοναδικές αφηγήσεις τους και μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό.

 

Η έρευνα ξεκινά την δεκαετία του 1950, από την γέννηση της ανιψιάς του Λένας στο τότε μικρό και λιτό σπίτι της αραιοκατοικημένης Αγίας Παρασκευής, και φτάνει μέχρι και σήμερα, που το σπίτι των 1700τμ στέκει εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο, περικυκλωμένο από οκταόροφες πολυκατοικίες.

 

Ακολουθώντας την ιστορία της Λένας Ιόλα, ανακαλύπτουμε άγνωστες πτυχές του μεγάλου συλλέκτη και της παράξενης αυτής οικίας.

 

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσουν ομιλίες από τη Λένα Κουτσούδη-Ιόλα, ανιψιά του Αλ.Ιόλα Α., την Θούλη Μισιρλόγλου, Διευθύντρια Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, τον Μανώλη Οικονόμου αρχιτέκτονα/παραγωγό της ταινίας και τον Θάνο Αγγέλη σκηνοθέτη/παραγωγό του έργου. Την συζήτηση θα προλογίσει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Kaboom Βαγγέλης Δαρούσος.

 

Παράλληλα θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά  βίντεο/αποσπάσματα από το νέο πρότζεκτ Villa Iolas Extended. Πρόκειται για μια σειρά επικουρικών βίντεο τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν και να αναπτύξουν κεφάλαια που παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ "Βίλα Ιόλα, Ταξίδι στο Χώρο και Χρόνο".

 

Τα βίντεο αυτά καλούνται να απαντήσουν σε μια σειρά από ερωτήματα όπως: Τι απέγιναν τα αρχαία και πόσες κλοπές έγιναν; Είχε ο Ιόλας «συλλογή»; Ήθελε ποτέ να δωρίσει το σπίτι του στο κράτος; Πόσα έργα βρέθηκαν στο σφραγισμένο σπίτι; και ταυτόχρονα να αποκαλύψουν για πρώτη φορά το πραγματικό παρασκήνιο της περιόδου μετά τον θάνατό του.

 

Info

Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136  (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)

Τηλ.: 2103609695

Ώρα προσέλευσης: 11:30, Ώρα Έναρξης: 12:00

Είσοδος Ελεύθερη (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους

Οδηγός Σινεμά