Είναι ανακουφιστική η ανάπαυλα του Λίαμ Νίσον από τις απανωτές Αρπαγές, την περιπετειώδη σειρά όπου η συχνά εγκληματικά απρόσεκτη κόρη του τον έχρισε απρόσμενο ήρωα δράσης της γενιάς των 50+. Στο Made in Italy οι ρόλοι αντιστρέφονται και η πραγματικότητα δανείζει ένα τραγικό γεγονός στη μυθοπλασία.

 

Ο Ιρλανδός ηθοποιός υποδύεται τον πάλαι ποτέ ζωγράφο Ρόμπερτ Μπένσον σε κατάσταση άρνησης της πατρότητας και της τέχνης που κάποτε υπηρέτησε ξεχωρίζοντας για το ταλέντο του. Ο ενήλικος γιος του Τζακ βρίσκεται σε διάσταση από τη σύζυγό του και προσπαθεί να βρει χρήματα για να εξαγοράσει την γκαλερί που διευθύνει. Οι δυο τους ταξιδεύουν ως την Τοσκάνη με τη συμφωνία να πουλήσουν την παραμελημένη οικογενειακή τους βίλα, έτσι ώστε ο Τζακ να εξασφαλίσει το ποσόν που του χρειάζεται.

 

Το υπέροχο παλάτσο είναι ρημάδι και δεν πωλείται όπως είναι, συνεπώς οι δυο τους, με τη βοήθεια της αυστηρής μεσίτριας και των ντόπιων τεχνιτών, επισκευάζουν τα βασικά στην προθεσμία του ενός μηνός που έχει θέσει η σύζυγος του Τζακ. Στο μεταξύ, το φίλτρο του μαγικά αρμονικού τόπου, η νόστιμη πάστα και μια λαχταριστή μαγείρισσα, ακριβώς όπως και στο πολύ παρεμφερές Good Year του Ρίντλεϊ Σκοτ με τον Ράσελ Κρόου και τη Μαριόν Κοτιγιάρ, στην εξίσου φωτογενή για τους Αγγλοσάξονες γαλλική Προβηγκία, αμβλύνουν τις εντάσεις και δρουν καταλυτικά στις απωθημένες σχέσεις, τα θαμμένα μυστικά και τις πικρές σκιές ‒ η τελειότητα ως δραματουργική αντίστιξη στην ελλειμματική ανθρωπιά.

 

Η διαφορά είναι πως εδώ ο Νίσον πρωταγωνιστεί με τον αληθινό γιο του, τον Μαϊκάλ Ρίτσαρντσον, καρπό του γάμου του με τη Νατάσα Ρίτσαρντσον, η οποία πέθανε σε ατύχημα, όπως και η μητέρα του Τζακ στην ταινία ‒ αν και κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Γνωρίζοντας πως αμφότεροι βίωσαν μια τέτοια απώλεια, η κόντρα τους μπροστά στην κάμερα προσκαλεί τη ματιά του θεατή σε μια περαιτέρω ανάγνωση για την απόσταση που μπορεί να πάρει ένας ηθοποιός από το χειρότερο σενάριο της ζωής του. Η ταινία Made in Italy διανθίζεται από δραματικές εντάσεις σε ένα αναμενόμενο πλαίσιο γεμάτο από χαριτωμένες στιγμές και τη χάρη του φυσικού τοπίου.