Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι

Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι Facebook Twitter
Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι (Pixabay)
0

«Η χώρα ετοιμάζεται να καλωσορίσει τους τουρίστες. Αλλά θέλει κάποιος να πάει;» διερωτάται το άρθρο του Politico με τίτλο «Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι».

«Οι Έλληνες αδημονούν για τις διακοπές. Τις δικές σας διακοπές» αναφέρει η αρθρογράφος του Politico απευθυνόμενη στους τουρίστες.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού θα επηρεάσουν σημαντικά τον τουρισμό στην Ελλάδα με τους τοπικούς φορείς να ποντάρουν στο γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να θέλουν τον ήλιο και τη θάλασσα αφού βρίσκονται επί μήνες σε lockdown.

Ωστόσο, το Politico διερωτάται: θα έρθει κάποιος;

«Ανοίγουμε με ένα σύστημα ακόμα πιο ισχυρό, έχοντας ενισχύσει τους πόρους μας στις περιοχές που θα δεχθούν τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του στο Politico.

Ο υπουργός, συνεχίζει το άρθρο, δήλωσε ακόμα ότι ο κόσμος θα χρειαστεί ένα καλοκαιρινό διάλειμμα μετά τη σκληρή εμπειρία της πανδημίας και η Ελλάδα είναι έτοιμη να το προσφέρει «χωρίς να θέσει τους πολίτες και τους επισκέπτες σε κίνδυνο».

Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι Facebook Twitter

Προσθέτει δε, πως δεν θέλει οι ηγέτες της ΕΕ να λένε στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους. «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτή η τακτική και λογική δεν έχει νόημα. Η Ευρώπη πρέπει να θεωρηθεί ως οντότητα» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Η ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι ο τουριστικός τομέας αρχίζει σταδιακά να ανοίγει εκ νέου από τις 15 Ιουνίου, νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, χωρίς να επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα ή τεστ (αν και θα διεξαχθούν δειγματοληψίες). Επίσης, ανακοίνωσε φορολογικές μειώσεις, προκειμένου να είναι οι διακοπές πιο φτηνές, επισημαίνει το Politico.

Οι επικριτές λένε ότι είναι πολύ επικίνδυνο να ανοίξει ξανά ο τουρισμός, ενώ οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη πεθαίνουν ακόμα από τον κορωνοϊό. Ο αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα ανέρχεται σε 175 (όταν γράφτηκε το άρθρο).

Αλλά για πολλούς Έλληνες, ο τουριστικός τομέας είναι τόσο σημαντικός που δεν υπάρχει καμία επιλογή. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας και παρέχει απασχόληση για περίπου ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.

Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι Facebook Twitter
 

Κατά τις περιόδους αιχμής, ο τουρισμός αντιπροσωπεύει έως και 44% της απασχόλησης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Τουρισμού.

Η χώρα μόλις βγήκε από μια δεκαετή ύφεση, όταν ξέσπασε η πανδημία, απειλώντας να εξαλείψει τα κέρδη που έγιναν μετά από τρεις οικονομικές συνθήκες διάσωσης και μέτρα λιτότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η οικονομία της Ελλάδας θα πληγεί περισσότερο από την πανδημία και πρόκειται να συρρικνωθεί κατά 9,7% το 2020, κυρίως λόγω της εξάρτησής της από τον τουρισμό.

Ο υπουργός Τουρισμού, δήλωσε πως όσοι ανησυχούν για τους κινδύνους, έχουν υποτιμήσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, καθώς η χώρα θα ανοίξει τα σύνορά της μόνο σε χώρες που έχουν πάρει το πράσινο φως από τους κορυφαίους επιδημιολόγους της και τον Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EASA).

Η Ελλάδα αίρει τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από τις περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο στις 15 Ιουνίου, εξαιρουμένων ωστόσο 35 χωρών που αναφέρονται ως «υψηλού κινδύνου μετάδοσης του ιού» από τον EASA.

Οι επιβάτες από αυτές τις χώρες , συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται σε υποχρεωτικά τεστ και μέτρα καραντίνας κατά την άφιξη.

«Ο φόβος είναι κατανοητός, τον έχουμε βιώσει όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε ξανά σχολεία κ.λπ, με τους ανθρώπους να φοβούνται ένα ξέσπασμα ή ένα δεύτερο κύμα. Δεν έχει συμβεί, ωστόσο. Λαμβάνουμε προσεκτικά μέτρα ώστε να μην προκύψει δεύτερη περίοδος καραντίνας στα μέσα του καλοκαιριού»,  επισήμανε ο Χ. Θεοχάρης.

Η χώρα σκέφτηκε αρχικά να ζητήσει από τους ταξιδιώτες να υποβληθούν σε τεστ έως και 72 ώρες πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο. Ο Χ. Θεοχάρης είπε ότι υπήρξε αλλαγή σχεδίου καθώς «η Ευρώπη βελτιώνεται πολύ, με όλες τις χώρες να συγκλίνουν μεταξύ τους και με τον κίνδυνο να φθίνει».

Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι Facebook Twitter

«Τα πρωτόκολλά μας για την υγεία είναι πολύ αυστηρά», είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει γιατρός «σε κάθε κατάλυμα (με περισσότερα από 50 κρεβάτια) προκειμένου να υπάρχει το αίσθημα ασφάλειας στους τουρίστες.

Γνωρίζουμε ότι φέτος ακόμη και ένα ελαφρύ θέμα υγείας θα συνδεθεί με τον φόβο του κορωνοϊού. Αυτό μπορεί εύκολα να καταστρέψει το πνεύμα των διακοπών, οπότε ο γιατρός απαιτείται για μια επιπλέον αίσθηση ασφάλειας.» πρόσθεσε.

Οι νοσοκόμες και οι γιατροί αποστέλλονται στα δημοφιλή νησιά και θα τους δοθεί ειδική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο υπουργός.

«Και τα νησιά θα χωριστούν σε κατηγορίες, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου, ανάλογα με το πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

Όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα, συνεχίζει το άρθρο στο Politico, προσπαθούν να προετοιμαστούν για αυτήν την απρόβλεπτη εκδοχή.

Πέρυσι, 34 εκατομμύρια τουρίστες έφτασαν στην Ελλάδα, με τους Έλληνες να αντιπροσωπεύουν μόλις το 10%, σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte.

Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι Facebook Twitter

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι η χώρα «ξεκινά από το μηδέν». «Ό,τι κερδίζουμε θα είναι επιτυχία. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λάβουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι μιας πολύ μικρότερης τουριστικής πίτας», είπε.

Μερικά νησιά, όπως η Κως, βασίζονται στον μαζικό τουρισμό, με τεράστια ξενοδοχεία συνήθως γεμάτα παραθεριστές.

Η Κως είναι επίσης ένα από τα βασικά νησιά του Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων ενώ το 2017 ένας σεισμός μεγέθους 6,5 έπληξε το νησί, σκοτώνοντας δύο άτομα και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές.

«Το νησί υποδέχθηκε 1,3 εκατ. επισκέπτες πέρυσι, τώρα πρέπει να προσαρμοστεί και να μετατρέψει το τουριστικό του μοντέλο σε μικρότερο χρονικό διάστημα και σε μια πολύ πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη περίοδο. Φαίνεται σαν ένα πολύ δύσκολο παζλ να επιλύσει», είπε ο Γιώργος Σεγκρέδος, ο οποίος διαθέτει beach bar στον Άγιο Φωκά στην Κω.

Είχε 15 υπαλλήλους πέρυσι, τώρα εργάζεται με δύο από αυτούς για να προετοιμαστεί για την επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου.

Τον Απρίλιο του 2019, προσελήφθησαν 7.148 άτομα για να εργαστούν στον τουριστικό τομέα στην Κω, σύμφωνα με τον Γ. Σεγκρέδο, ο οποίος είναι επίσης γενικός γραμματέας της τοπικής ένωσης ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ. Τον ίδιο μήνα φέτος, ο αριθμός ήταν μόλις έξι.

Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι Facebook Twitter

«Είναι μια πολύ ευμετάβλητη και επικίνδυνη χρονιά, δεν έχουμε ιδέα τι βρίσκεται μπροστά μας», δήλωσε ο Χρήστος Εδιαρόγλου, ιδιοκτήτης του παραθαλάσσιου εστιατορίου Saline στην Πάρο.

«Υπάρχει κάποια αισιοδοξία λόγω της πολύ καλής διαχείρισης που είχαμε ως χώρα στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ορισμένοι από τους τακτικούς πελάτες μας από τις ΗΠΑ, το Βέλγιο και τη Γαλλία εξέφρασαν ήδη ενδιαφέρον να έρθουν».

Πρόσθεσε δε, ότι οι ντόπιοι μπορεί να φοβούνται ένα νέο ξέσπασμα, αλλά η επανεκκίνηση του τουρισμού είναι θέμα επιβίωσης.

«Τα νησιά δεν έχουν βιώσει στην πραγματικότητα μια δεκαετία οικονομικής κρίσης. Υπήρχε πάντα εισερχόμενος τουρισμός και χρήματα. Αυτός ο χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος» λέει.

Πολλοί ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα ανοίξουν για επαγγελματικούς λόγους, καθώς ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προσαρμοστούν στο κόστος της πραγματικότητας. Εκτός από το κανονικό κόστος λειτουργίας τους, πρέπει επίσης να ασχοληθούν με νέους κανόνες υγιεινής, λιγότερους τουρίστες και μικρότερη τουριστική περίοδο.

«Αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι μια ενοχλητική αναμονή.» είπε ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και ιδιοκτήτης ενός ξενοδοχείου 350 κλινών στη Σιθωνία Χαλκιδικής.

«Όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι τουρίστες θα έχουν τελικά τη διάθεση να επισκεφθούν και εάν, μετά την επίσκεψή τους, η Ελλάδα θα παραμείνει απαλλαγμένη από τον κορωνοϊό χωρίς να χρειαστούν άλλα έκτακτα μέτρα».

Politico: Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ένα μακρύ, καυτό καλοκαίρι Facebook Twitter

Οι ξενοδόχοι διαπραγματεύονται με το υπουργείο Εργασίας για ενδεχόμενες αλλαγές στους κανονισμούς για την πρόσληψη εποχιακών εργαζομένων, πρόσθεσε.

Αν και υπήρξαν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τουρίστες που θέλουν να έρθουν από τα Βαλκάνια με αυτοκίνητο, δεν έχει αποφασίσει αν θα ανοίξει ξανά το ξενοδοχείο του.

Ακόμη και εκείνοι που θέλουν να ξανανοίξουν, αναρωτιούνται τι είδους τουριστική εμπειρία θα μπορούν να προσφέρουν.

«Όλα θα γίνουν λίγο διαφορετικά. Νομίζω ότι οι ίδιοι οι επισκέπτες μας θα έχουν την ασφάλεια ως πρωταρχικό μέλημα και το ίδιο ισχύει και για εμάς για την προστασία τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών», δήλωσε ο Χ.Θεοχάρης.

Για τον Μιχάλη Πετρίδη, ιδιοκτήτη του κλαμπ στην Κάλυμνο, αυτό θα μπορούσε να είναι το πιο καταστροφικό καλοκαίρι στα 30 χρόνια λειτουργίας του κέντρου του.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα μπορεί να επιτρέπει έως και 100 άτομα στο κλαμπ του κάθε φορά, σε σύγκριση με 300 που μπορούσαν να μπουν στο παρελθόν.

«Τι είδους ψυχαγωγία θα είναι αυτή;» είπε. «Οι τουρίστες θα νιώθουν σαν να πηγαίνουν σε νοσοκομείο για να διασκεδάσουν».

Με πληροφορίες του Politico

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ