Παλιό το βίντεο με τη φυγή Ρώσων στα φινλανδικά σύνορα- «6.470 Ρώσοι εισήλθαν, 3.227 εξήλθαν σήμερα»

Πριν το διάγγελμα Πούτιν το βίντεο με τη φυγή των Ρώσων στα φινλανδικά σύνορα- «6.470 Ρώσοι εισήλθαν, 3 227 εξήλθαν σήμερα» λέει ο επικεφαλής των συνόρων Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Οι ροές των Ρώσων στα φινλανδικά σύνορα έχουν αυξηθεί αλλά σε μικρό ποσοστό σύμφωνα με την επίσημη συνοριοφυλακή της Φινλανδίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση του Βλάντιμιρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, τα Μέσα άρχισαν να προβάλλουν εικόνες από τα σύνορα στην Vaalimaa κάνοντας λόγο για μαζική φυγή των Ρώσων.

Ωστόσο το Associated Press, αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο βίντεο γυρίστηκε στο συνοριακό σημείο διέλευσης Vaalimaa μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας στις 29 Αυγούστου, εβδομάδες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει τη μερική επιστράτευση Ρώσων εφέδρων στον ουκρανικό πόλεμο.

Η συνοριακή αρχή της Φινλανδίας παρακολουθεί την κυκλοφορία και δήλωσε την Πέμπτη ότι η αύξηση της κυκλοφορίας στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας ήταν συγκρίσιμη με την τυπική κυκλοφορία του Σαββατοκύριακου.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, το πρώτο κάλεσμα στη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρερμήνευσαν ένα βίντεο, που δείχνει την κυκλοφορία στο συνοριακό σημείο διέλευσης Vaalimaa, που βρίσκεται περίπου τρεις ώρες οδικώς από την Αγία Πετρούπολη.

Το αρχικό βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο YouTube και στο TikTok στις 19 Σεπτεμβρίου, δείχνει μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων στο σημείο διέλευσης των συνόρων. Πολλοί κάνουν λόγο δε, για ουρά 35 χλμ. Στη συνέχεια, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έβγαλαν το κλιπ εκτός πλαισίου, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι απαθανατίζονται Ρώσοι να φεύγουν για τη Φινλανδία.

Ο Igor Parri, ο χρήστης του TikTok που δημοσίευσε το αρχικό βίντεο επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι τράβηξε το βίντεο στις 29 Αυγούστου.

Έστειλε στο AP το αρχικό βίντεο για να επαληθεύσει ότι το τράβηξε εκείνη τη μέρα  και σημείωσε ότι το βίντεο «απλώς απεικονίζει την αρκετά χαρακτηριστική ουρά» στα σύνορα.

Η συνοριακή αρχή της Φινλανδίας την Τετάρτη απάντησε δημόσια στους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες κυκλοφορίας στα σύνορα παρέμειναν κανονικές.

«Η εισερχόμενη κίνηση στα ανατολικά σύνορα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κίνηση έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά το ποσό είναι ακόμα μικρό σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία. Οι πόροι μας είναι επαρκείς και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» ανέφερε η Rajavartiolaitos, χθες.

Σε προηγούμενη ανάρτηση η Rajavartiolaitos, ανέφερε ότι «η κατάσταση στα σύνορα της Φινλανδίας δεν έχει αλλάξει με την ανακοίνωση της ρωσικής επιστράτευσης. Υπάρχουν βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερικά τουλάχιστον από τα οποία έχουν γυριστεί στο παρελθόν και έχουν βγει εκτός πλαισίου. Κυκλοφορούν λανθασμένες πληροφορίες.»

O Matti Pitkäniitty, Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής, σε ανάρτησή του σήμερα ανέφερε «Παρασκευή 23.9.2022 στις 08.00 ώρα Φινλανδίας. Χθες 6.470 Ρώσοι εισήλθαν στη Φινλανδία μέσω των χερσαίων συνόρων Φινλανδίας-Ρωσίας. 3 227 εξήλθαν. Ο αριθμός αντιστοιχεί στην κίνηση του Σαββατοκύριακου. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είχαμε περίπου 6.000 που έφταναν στη Φινλανδία τα Σάββατα».

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ