LIVE!

Παλιό το βίντεο με τη φυγή Ρώσων στα φινλανδικά σύνορα- «6.470 Ρώσοι εισήλθαν, 3.227 εξήλθαν σήμερα»

Πριν το διάγγελμα Πούτιν το βίντεο με τη φυγή των Ρώσων στα φινλανδικά σύνορα- «6.470 Ρώσοι εισήλθαν, 3 227 εξήλθαν σήμερα» λέει ο επικεφαλής των συνόρων Facebook Twitter
Φωτ.: Youtube
0

Οι ροές των Ρώσων στα φινλανδικά σύνορα έχουν αυξηθεί αλλά σε μικρό ποσοστό σύμφωνα με την επίσημη συνοριοφυλακή της Φινλανδίας.

Τις προηγούμενες ημέρες, μετά την ανακοίνωση του Βλάντιμιρ Πούτιν περί μερικής επιστράτευσης, τα Μέσα άρχισαν να προβάλλουν εικόνες από τα σύνορα στην Vaalimaa κάνοντας λόγο για μαζική φυγή των Ρώσων.

Ωστόσο το Associated Press, αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο βίντεο γυρίστηκε στο συνοριακό σημείο διέλευσης Vaalimaa μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας στις 29 Αυγούστου, εβδομάδες πριν ο Πούτιν ανακοινώσει τη μερική επιστράτευση Ρώσων εφέδρων στον ουκρανικό πόλεμο.

Η συνοριακή αρχή της Φινλανδίας παρακολουθεί την κυκλοφορία και δήλωσε την Πέμπτη ότι η αύξηση της κυκλοφορίας στα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας ήταν συγκρίσιμη με την τυπική κυκλοφορία του Σαββατοκύριακου.

Η αλήθεια είναι ότι μετά την ανακοίνωση του Πούτιν, το πρώτο κάλεσμα στη Ρωσία από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρερμήνευσαν ένα βίντεο, που δείχνει την κυκλοφορία στο συνοριακό σημείο διέλευσης Vaalimaa, που βρίσκεται περίπου τρεις ώρες οδικώς από την Αγία Πετρούπολη.

Το αρχικό βίντεο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο YouTube και στο TikTok στις 19 Σεπτεμβρίου, δείχνει μια μεγάλη ουρά αυτοκινήτων στο σημείο διέλευσης των συνόρων. Πολλοί κάνουν λόγο δε, για ουρά 35 χλμ. Στη συνέχεια, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έβγαλαν το κλιπ εκτός πλαισίου, ισχυριζόμενοι ψευδώς ότι απαθανατίζονται Ρώσοι να φεύγουν για τη Φινλανδία.

Ο Igor Parri, ο χρήστης του TikTok που δημοσίευσε το αρχικό βίντεο επιβεβαίωσε στο Associated Press ότι τράβηξε το βίντεο στις 29 Αυγούστου.

Έστειλε στο AP το αρχικό βίντεο για να επαληθεύσει ότι το τράβηξε εκείνη τη μέρα  και σημείωσε ότι το βίντεο «απλώς απεικονίζει την αρκετά χαρακτηριστική ουρά» στα σύνορα.

Η συνοριακή αρχή της Φινλανδίας την Τετάρτη απάντησε δημόσια στους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι οι συνθήκες κυκλοφορίας στα σύνορα παρέμειναν κανονικές.

«Η εισερχόμενη κίνηση στα ανατολικά σύνορα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η κίνηση έχει αυξηθεί σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά το ποσό είναι ακόμα μικρό σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία. Οι πόροι μας είναι επαρκείς και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» ανέφερε η Rajavartiolaitos, χθες.

Σε προηγούμενη ανάρτηση η Rajavartiolaitos, ανέφερε ότι «η κατάσταση στα σύνορα της Φινλανδίας δεν έχει αλλάξει με την ανακοίνωση της ρωσικής επιστράτευσης. Υπάρχουν βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μερικά τουλάχιστον από τα οποία έχουν γυριστεί στο παρελθόν και έχουν βγει εκτός πλαισίου. Κυκλοφορούν λανθασμένες πληροφορίες.»

O Matti Pitkäniitty, Επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής, σε ανάρτησή του σήμερα ανέφερε «Παρασκευή 23.9.2022 στις 08.00 ώρα Φινλανδίας. Χθες 6.470 Ρώσοι εισήλθαν στη Φινλανδία μέσω των χερσαίων συνόρων Φινλανδίας-Ρωσίας. 3 227 εξήλθαν. Ο αριθμός αντιστοιχεί στην κίνηση του Σαββατοκύριακου. Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο είχαμε περίπου 6.000 που έφταναν στη Φινλανδία τα Σάββατα».

Με πληροφορίες του AP

Διεθνή
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM
ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ LIVE

Διεθνή / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή - Live: «Μην εμπλακείτε» - Η Τεχεράνη προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες

Όλες οι εξελίξεις - Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν - Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των κατοίκων δεκάδων κοινοτήτων στον Λίβανο
THE LIFO TEAM
ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΒΑΣΗ RAF

Διεθνή / Κύπρος: Από τον Λίβανο εκτοξεύθηκαν τα drones που έπληξαν τη βάση Ακρωτηρίου – Πιθανή εμπλοκή της Χεζμπολάχ

Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι κυπριακές αρχές ανέφεραν ότι το πρωί της Δευτέρας αναχαιτίστηκαν ακόμη δύο drones που κινήθηκαν προς την κατεύθυνση των βρετανικών βάσεων
THE LIFO TEAM
ΜΑΚΡΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΓΑΛΛΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία αυξάνει το πυρηνικό της οπλοστάσιο – Στην «πυρηνική ομπρέλα» και η Ελλάδα

Η ένταξη της Ελλάδας στη γαλλική πρωτοβουλία συνδέεται με τη στενή αμυντική συνεργασία Αθήνας και Παρισιού, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί τον Απρίλιο, κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Μακρόν στην Αθήνα
THE LIFO TEAM