Μετά την πρόσφατη αποφυλάκισή του, ο διαβόητος ληστής Κόρι συνεργάζεται με έναν δραπέτη κι έναν διεφθαρμένο αστυνομικό για τη μεγαλύτερη ληστεία διαμαντιών στο Παρίσι. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανελέητο κυνηγητό στο κατόπι τους.

 

Σε ένα μοναδικό κοκτέιλ ασιατικής στωικότητας, γαλλικού ρεαλισμού και αμερικανικού κινηματογραφικού cool, οι τρεις ήρωες με τις καπαρντίνες (σαν τα παιδιά του Τσάντλερ σε μια ξένη χώρα, αλλά σε αργή κίνηση) έχουν βάλει στο μάτι διαμάντια σε μια ληστεία θεωρητικά χαμένη από χέρι και ο Ζαν Πιερ Μελβίλ, με τη μουντή φωτογραφία του Ανρί Ντεκαέ, τους κατευθύνει στο τελευταίο μεγάλο κόλπο σαν άσκηση πίστης και τεστ προδοσίας ανάμεσα στους κώδικες του νουάρ και σε μια υπαρξιακή εκδοχή της αναμενόμενης αφηγηματικής σύγκρουσης μεταξύ κλεφτών και αστυνόμων.

 

Μια ακόμη σπουδαία συμβολή του Γάλλου μαέστρου των αστυνομικών θρίλερ στη στοχαστική προσαρμογή ενός ξενόφερτου είδους. Ονειρικό καστ με Ντελόν, Μπουρβίλ, Βολοντέ και Μοντάν που έφερε εκατομμύρια θεατών στις αίθουσες στις αρχές των '70s.