Τσόμσκι: «Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ιστορίας» - Μπορεί να φτάσουμε και σε πυρηνικό πόλεμο

Τσόμσκι: «Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο της ιστορίας» - Μπορεί να φτάσουμε και σε πυρηνικό πόλεμο Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει την ανθρωπότητα στο πιο επικίνδυνο σημείο της ιστορίας της εξέφρασε ο διάσημος αμερικανός καθηγητής, Νόαμ Τσόμσκι.

Μάλιστα, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου, αν δεν υπάρξει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

«Πλησιάζουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο στην ανθρώπινη ιστορία. Τώρα αντιμετωπίζουμε την προοπτική της καταστροφής της οργανωμένης ζωής στη Γη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αμερικανός καθηγητής.

Σε δηλώσεις του στο New Statesman, ο Τσόμσκι χαρακτήρισε «τερατώδη για την Ουκρανία» την «εγκληματική επιθετικότητα» του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, υποστήριξε τη δήλωση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

Τι φοβάται ο Πούτιν

Για την επιθετικότητα που επιδεικνύει ο Πούτιν, ο Τσόμσκι εξήγησε ότι υπάρχουν δύο πιθανές προσεγγίσεις για να εξετάσουμε το ερώτημα.

«Η πρώτη, που είναι στη μόδα στη Δύση, να προσπαθήσεις να μπεις στο διεστραμμένο μυαλό του Πούτιν και να προσδιορίσεις τι συμβαίνει βαθιά στην ψυχή του. Ο άλλος τρόπος είναι να δεις τα γεγονότα. Τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ έκαναν μία ισχυρή δήλωση για την πολιτική τους, ζητώντας ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία, περαιτέρω αποστολή προηγμένων στρατιωτικών όπλων, όλα μέρος του προγράμματος ενίσχυσης του ΝΑΤΟ και ένταξης της Ουκρανίας σ’ αυτό.

«Μπορείτε να διαλέξετε εσείς, δεν ξέρουμε ποιο είναι το σωστό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Ουκρανία θα καταστραφεί ακόμη περισσότερο. Και μπορεί να οδηγηθούμε σε πυρηνικό πόλεμο που θα φέρει ολοκληρωτική καταστροφή εάν δεν κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν για μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε, μεταξύ άλλων.

Ο μεγαλύτερος φόβος του Πούτιν, σύμφωνα με τον Τσόμσκι, δεν είναι η περικύκλωση από το ΝΑΤΟ αλλά η εξάπλωση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ουκρανία και στο «εγγύς εξωτερικό» της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός διανοητής είπε: «Ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τη δημοκρατία όσο κι εμείς. Εάν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη φούσκα της προπαγάνδας για λίγα λεπτά, οι ΗΠΑ έχουν μακρύ ιστορικό υπονόμευσης και καταστροφής της δημοκρατίας. Πρέπει να το αναφέρω αυτό; Το Ιράν το 1953, η Γουατεμάλα το 1954, η Χιλή το 1973 και αυτό συνεχίζεται… Αλλά υποτίθεται ότι τώρα τιμούμε και θαυμάζουμε την εξαιρετική δέσμευση της Ουάσιγκτον για κυριαρχία και δημοκρατία. Δεν έχει σημασία τι συνέβη στην ιστορία. Αυτό είναι για άλλους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από newstatesman

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ ΚΑΡΑΚΑΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Βενεζουέλα: Η αμερικανική πρεσβεία στο Καράκας ανοίγει ξανά επτά χρόνια μετά το κλείσιμό της

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Καράκας το 2019, λίγο αφότου έκριναν παράνομη την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο μετά από εκλογές που θεωρήθηκαν ευρέως ότι αμαυρώθηκαν από νοθεία
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Νέες απειλές Τραμπ κατά Ιράν: «Θα καταστρέψουμε τις μονάδες ενέργειας» - «Δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση» απαντά η Τεχεράνη

«Αυτό που έχει προταθεί είναι μηνύματα που έχουμε λάβει μέσω μεσαζόντων, τα οποία υποδηλώνουν την επιθυμία των ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Διεθνή / «Ο πρίγκιπας Φίλιππος έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας», σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε

Οι αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε συγγραφέας, γνωστός κυρίως για βιβλία που αφορούν τη βασιλική οικογένεια - Τι έγραψε για «την τελευταία νύχτα του Φιλίππου»;
THE LIFO TEAM