ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Στίβεν Μίλερ: Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της αντιμεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ

Στίβεν Μίλερ: Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της μεταναστευτικής πολιτικής Τραμπ Facebook Twitter
Στίβεν Μίλερ / Φωτογραφία © ΕΡΑ
0

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναπτύσσει την Εθνοφρουρά και Πεζοναύτες για να καταστείλει τις διαδηλώσεις στο Λος Άντζελες, ο αρχιτέκτονας της μεταναστευτικής πολιτικής του Αμερικανού προέδρου προσέφυγε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δικαιολογήσει την απόφαση.

Η «Πόλη των Ονείρων» έχει μετατραπεί σε «κατεχόμενη περιοχή», δήλωσε ο Στίβεν Μίλερ στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), προσθέτοντας ότι «ο αγώνας για τη σωτηρία του πολιτισμού» διεξάγεται στη μεγαλύτερη πόλη της Καλιφόρνιας. Οι δηλώσεις του Μίλερ φανερώνουν το όραμά του για μια επιθετική ομοσπονδιακή κυβέρνηση με την εξουσία να επεμβαίνει για την επιβολή -και την καταστολή κάθε αντίδρασης απέναντι- στην ατζέντα της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει περιορισμό της μετανάστευσης, μαζικές απελάσεις και καταστολή διαδηλώσεων, ακόμη και με στρατιωτικά μέσα.

Ο 39χρονος αναπληρωτής προσωπάρχης του Ντόναλντ Τραμπ έχει αναδειχθεί ως ο πρωτεργάτης της εκτεταμένης χρήσης εκτελεστικών εξουσιών από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη δεύτερη θητεία του, επικαλούμενος σπάνια χρησιμοποιούμενα νομικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει αυτό που οι επικριτές χαρακτηρίζουν ως αντισυνταγματική κατάχρηση εξουσίας.

«Η δουλειά του Μίλερ είναι να είναι ο “σκληρός” και το έχει εσωτερικεύσει πλήρως, φαίνεται να το απολαμβάνει», δήλωσε ο Μουζαφάρ Τσίστι, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Ο Τραμπ ήξερε τι ήθελε να κάνει με τη μετανάστευση, αλλά χρειαζόταν ένα θεσμικό πλαίσιο», πρόσθεσε ο Τσίστι.

Η έγκριση του Τραμπ για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων με σκοπό την καταστολή των διαδηλώσεων στη νότια Καλιφόρνια -παρά τη ρητή αντίθεση του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, που χαρακτήρισε την κίνηση «ανήθικη» και «αντισυνταγματική»- έχει προκαλέσει μετωπική πολιτική και νομική αντιπαράθεση μεταξύ Λευκού Οίκου και της πολυπληθέστερης Πολιτείας των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, η καταστολή της μετανάστευσης εντείνεται, με τον Τραμπ να υπογράφει την περασμένη εβδομάδα  προεδρικό διάταγμα που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ σε πολίτες από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων το Αφγανιστάν, η Λιβύη και το Ιράν – ενώ επιβλήθηκαν μερικοί περιορισμοί εισόδου και σε πολίτες άλλων επτά χωρών, όπως η Κούβα και η Βενεζουέλα.

«Ο Στίβεν, κάθε μέρα στον Λευκό Οίκο, κρατά σταθερά το τιμόνι του εθνικιστικού-λαϊκιστικού κινήματος», δήλωσε ο γνωστός δεξιός podcaster Τσάρλι Κερκ, κατά τη διάρκεια εκπομπής του στην οποία φιλοξένησε τον Μίλερ.

Στίβεν Μίλερ: Ο άνθρωπος πίσω από την αντιμεταναστευτική ατζέντα Τραμπ

Ο Μίλερ, γεννημένος στην Καλιφόρνια, επιδιώκει τώρα να υλοποιήσει όσα δεν κατάφερε κατά την πρώτη προεδρία του Τραμπ. Τότε, ορισμένες από τις πλέον αυστηρές μεταναστευτικές πολιτικές της κυβέρνησης -όπως η αρχική εκδοχή της λεγόμενης «απαγόρευσης για τους μουσουλμάνους» και η κατασκευή του τείχους στα νότια σύνορα με το Μεξικό- μπλοκαρίστηκαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, κοινωνικής αντίδρασης και δικαστικών αποφάσεων.

Κατά την πρώτη θητεία Τραμπ, ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ, ασκούσε «αντισταθμιστική επιρροή» στον Μίλερ όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική. Πλέον, ωστόσο, ο Μίλερ έχει αποκτήσει «διαστάσεις μεγαλύτερες από τη ζωή» στον κύκλο Τραμπ, σύμφωνα με τον Τσίστι. Η αποστολή του στη δεύτερη θητεία ενισχύεται από τη λαϊκή αποδοχή της αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ, μια κεντρική υπόσχεση της εκστρατείας του για τις εκλογές του 2024.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CBS που διεξήχθη αυτόν τον μήνα, το 54% των Αμερικανών εγκρίνει τα σχέδια του Τραμπ για απελάσεις, ενώ το 46% διαφωνεί.

«Ο Στίβεν Μίλερ είναι ένας από τους πιο έμπιστους και μακροβιότερους συνεργάτες του προέδρου Τραμπ για έναν λόγο: φέρνει αποτελέσματα», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ.

Ο Μίλερ απορρίπτει την ιδέα ότι η δύναμη των ΗΠΑ βασίστηκε στην ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική. Κατά την πρώτη θητεία Τραμπ στον Λευκό Οίκο, είχε επισημάνει ότι η επιγραφή στο Άγαλμα της Ελευθερίας, που καλεί «τους φτωχούς και κατατρεγμένους», δεν ανήκε στο αρχικό μνημείο αλλά προστέθηκε αργότερα. Η αντίληψή του για τη μετανάστευση έχει σκληρύνει ακόμη περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Σε προεκλογική συγκέντρωση στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης, λίγο πριν τις εκλογές του 2024, ο Μίλερ αναρωτήθηκε ποιος θα σταθεί και θα δηλώσει: «τα καρτέλ εξαφανίστηκαν, οι εγκληματίες έφυγαν, οι συμμορίες δεν υπάρχουν πια;», προσθέτοντας προκλητικά: «Η Αμερική ανήκει στους Αμερικανούς – και μόνο στους Αμερικανούς».

Οι απειλές Μίλερ κατά του habeas corpus

Ο Μίλερ φαίνεται να δρα με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση υπό τη δεύτερη διακυβέρνηση Τραμπ: απέναντι σε δυσμενείς δικαστικές αποφάσεις για τις απελάσεις στις αρχές Μαΐου, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος «εξετάζει ενεργά» την αναστολή του «habeas corpus» – του συνταγματικού δικαιώματος να προσβάλλεται νομικά η σύλληψη και κράτηση ενός ατόμου. Μια τέτοια απόφαση θα συνιστούσε σοβαρό περιορισμό της νομικής προστασίας για τους ανθρώπους εντός των ΗΠΑ.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνειακής Επιβολής (ICE) και ζήτησε από τους υπαλλήλους να επιταχύνουν τις απελάσεις, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των στόχων του Τραμπ.

«Ξαφνικά βλέπουμε μια έκρηξη στις επιχειρήσεις επιβολής», δήλωσε η Κάμιλ Μάκλερ, δικηγόρος μετανάστευσης και ιδρύτρια της οργάνωσης Immigrant Arc στη Νέα Υόρκη, η οποία χαρακτήρισε την ταξιδιωτική απαγόρευση του Τραμπ ως «ανατριχιαστική ηχώ μιας σκοτεινής περιόδου» στην ιστορία των ΗΠΑ. Η Μάκλερ δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πράκτορες της ICE εντείνουν τις συλλήψεις ακόμη και εντός μεταναστευτικών δικαστηρίων, περιλαμβανομένων αυτών στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχει σαφώς μια τεράστια αύξηση», είπε.

Κατά την παρουσία του στην εκπομπή του Κερκ, ο Μίλερ υπερασπίστηκε και το βασικό φορολογικό και δημοσιονομικό νομοσχέδιο του Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί μόνο τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Τραμπ για φοροελαφρύνσεις, αλλά ενισχύει και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. «Οι τρεις βασικοί περιορισμοί στις απελάσεις είναι το προσωπικό, οι φυλακές και τα αεροπλάνα. Το νομοσχέδιο αυτό είναι η μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ και στους τρεις αυτούς τομείς», δήλωσε στον Κερκ.

Περίπου 140 δισ. δολάρια έχουν προβλεφθεί για τη συνοριακή ασφάλεια και την επιβολή της μεταναστευτικής νομοθεσίας, σύμφωνα με το Εθνικό Φόρουμ Μετανάστευσης των ΗΠΑ, μια ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων των μεταναστών. Όμως, ακόμη και πριν την ένεση αυτών των κονδυλίων, η επιρροή του Μίλερ στην κατεύθυνση της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ είναι ήδη αισθητή.

«Ξέραμε τι έρχεται. Ξέρουμε ότι είναι ο αρχιτέκτονας. Ξέρουμε ότι έχει τεράστια εξουσία», δήλωσε η Μάκλερ.

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Διεθνή / Κολομβία: Σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση το μεγαλύτερο καρτέλ κοκαΐνης

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρότερες αντάρτικες οργανώσεις της χώρας, ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (ELN) και η ομάδα EMC, δεν βρίσκονται αυτή την περίοδο σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Διεθνή / Γάζα: Ποιος είναι ο «Παλαιστίνιος Πελέ» που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε βοήθεια

Το μεγάλο αστέρι του παλαιστινιακού ποδοσφαίρου σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά ενώ περίμενε ανθρωπιστική βοήθεια, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία 
LIFO NEWSROOM
Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Διεθνή / Γκάβιν Νιούσομ: Εκβιασμός το 1 δισ. δολάρια που ζητά ο Τραμπ από το UCLA - «Η Καλιφόρνια δεν θα υποκύψει»

Η αμερικανική κυβέρνηση ζητά από το UCLA 1 δισ. δολάρια, μετά το «πάγωμα» εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδοτήσεις λόγω των φιλοπαλαιστινιακών διαδηλώσεων
LIFO NEWSROOM
«Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Διεθνή / «Κάθε 8 λεπτά»: Η Uber δέχθηκε 400.000 αναφορές για σεξουαλική επίθεση και ανάρμοστη συμπεριφορά σε πέντε χρόνια

Η εταιρεία παρουσίασε δημοσίως μια εντελώς διαφορετική εικόνα, ωστόσο αποκαλυπτική έρευνα των New York Times απέδειξε πως υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις που την εμπλέκουν
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Διεθνή / Πορτογαλία: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει νομοσχέδιο που περιορίζει τη μετανάστευση

Το νομοσχέδιο, που αντανακλά τη δεξιά στροφή στην ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, θα υποχρέωνε εκατοντάδες χιλιάδες νόμιμους μετανάστες να περιμένουν δύο χρόνια προτού υποβάλουν αίτηση για επανένωση με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς τους
LIFO NEWSROOM
Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Διεθνή / Ακόμη μία παρουσιάστρια του Fox αναβαθμίζει ο Τραμπ: «Στέλνει» την Τάμι Μπρους στον ΟΗΕ

Η νυν εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρώην παρουσιάστρια του Fox News, Τάμι Μπρους, προτείνεται για τη θέση της αναπληρώτριας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

Διεθνή / Ευρωπαίοι ηγέτες για Ουκρανία εν όψει Αλάσκας: Συνδυασμός διπλωματίας και πίεσης στη Ρωσία για την ειρήνη

«Η Ουκρανία έχει την ελευθερία επιλογής για το πεπρωμένο της», αναφέρει η κοινή δήλωση Μακρόν, Μελόνι, Μερτς, Στάρμερ, Τουσκ, φον ντερ Λάιεν και Στουμπ
LIFO NEWSROOM
«Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

Διεθνή / «Μπορείτε να πείτε πώς πέθανε;»: Ο Μοχάμεντ Σαλάχ επικρίνει την UEFA για τον φόρο τιμής στον «Παλαιστίνιο Πελέ»

O πρώην ποδοσφαιριστής Σουλεϊμάν αλ-Ομπέιντ, γνωστός ως «Παλαιστίνιος Πελέ», πέθανε την Τετάρτη στη νότα Γάζα, όταν ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε πολίτες που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια
LIFO NEWSROOM
Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Διεθνή / Ανησυχητική έκρηξη σεξουαλικής παρενόχλησης ανηλίκων στο διαδίκτυο - Νέα στοιχεία

Τεχνολογικές εταιρείες, όπως το Snapchat και το Facebook, δήλωσαν ότι μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2024 εντόπισαν πάνω από 9.600 περιστατικά διαδικτυακής παρενόχλησης και προσέγγισης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM