Άννα Καφέτση (1955-2026): «Έτρεξε, χτύπησε πόρτες, υπέμεινε και επέμεινε»

Άννα Καφέτση (1955-2026): «Έτρεξε, χτύπησε πόρτες, υπέμεινε και επέμεινε» Facebook Twitter
Εκείνο όμως που την έκανε να ξεχωρίζει σε σχέση με τους περισσότερους ομοτέχνους της ιστορικούς της τέχνης και επιμελητές εκθέσεων ήταν πως η Καφέτση ήξερε να  β λ έ π ε ι  παρόλη τη διόγκωση μέσα της του θεωρητικού της εργαλείου ερμηνείας. Φωτ.: Σπύρος Στάβερης
0

Μιλούσες για πράγματα που δεν τα ’βλεπαν
κι αυτοί γελούσαν

Σβήσε τα κεριά σου – γιατί σήμερα ο κόσμος φωτίζεται μόνο με αστραπές!
Σβήσε τα κεριά σου, Λώρα – και πια αντίο.

Η βασανισμένη και λεπτεπίλεπτη και εύθραυστη μορφή της Άννας Καφέτση δεν υπάρχει πια. Τα τελευταία σαράντα χρόνια ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο, χτυπημένη από αδιάγνωστη νευρομυϊκή αρρώστια. Αλλά η Καφέτση δεν βασανίστηκε μόνο από τη σωματική φθορά και την επίπονη πορεία προς τον θάνατο. Δεν ήταν Αγία, αλλά μαρτύρησε στα χέρια του αθάνατου Ελληνικού Δημοσίου, του φθόνου και της ιδιοτέλειας. Ακόμα και σε όσους δεν είναι θιασώτες της σύγχρονης τέχνης (ή της τέχνης γενικότερα – είναι και οι περισσότεροι) η Καφέτση αφήνει ως παρακαταθήκη μια υποδειγματική στάση ζωής. Θα παραμείνει μια διαρκής προτροπή: να μαίνεσαι, να μαίνεσαι όταν το φως πεθαίνει (rage, rage against the dying of the light).

Έκανε λαμπρές σπουδές. Αλλά και πριν από αυτές, στα χρόνια της δικτατορίας ακόμα, υπήρξε μαθήτρια πρώτα του Ανδρέα Μπελεζίνη στο φροντιστήριό του προετοιμασίας για τις Ανώτατες Σχολές και ακολούθως ο Μπελεζίνης έγινε μέντορας και σύζυγός της. Ίσως και γι' αυτό, όταν τελειώνει τις σπουδές της στη Φιλοσοφική Αθηνών και πηγαίνει στο Παρίσι, όπου στη Σορβόννη συνεχίζει με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αισθητική και την Ιστορία της Τέχνης, η πρώτη της εργασία είναι πάνω στην ποίηση των Ελλήνων σουρρεαλιστών («Amour et érotisme dans la poésie surréaliste grecque», Mémoire de maîtrise, Paris I, 1978). Η σκευή της Καφέτση είναι κυρίως φιλολογική. Θα ολοκληρώσει τη θητεία της στο Παρίσι στα 1982 (με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση), δίπλα στον εγγονό του Ψυχάρη και δισεγγονό του Ερνέστου Ρενάν, τον φιλόσοφο και αισθητικό Olivier Revault d’Allonnes. Βέβαια η διαμονή της εκεί της άφησε γλωσσικά τραύματα. Είναι η εποχή που μεσουρανεί ο μετα-στρουκτουραλισμός, κίνημα που τεντώνει τα όρια της γλώσσας και της αλήθειας και τα σπάζει.

Ήταν δύσκολος άνθρωπος, πολύ αυστηρή και απαιτητική με τους άλλους και ιδιαζόντως συγκεντρωτική. Έφτανε να φαίνεται σχεδόν ανυπόφορη, φορτική και δεσποτική με τους συνεργάτες της. Δεν ήταν μόνο το ψυχαναλυτικό σύμπλεγμα του αρρώστου έναντι των υγιών. Είχε κερδίσει αυτό το δικαίωμα γιατί ήταν πρώτα απαιτητική και αυστηρή με τον εαυτό της.

Με την επιστροφή της στην Αθήνα διορίζεται στην Εθνική Πινακοθήκη και ολοκληρώνει τη διδακτορική της διατριβή («La peinture hellénique autour des années trente et le problème de la ‘‘Grécité’’: Αnalyse structurale, analyse critique», 1985, διατριβή επικεντρωμένη στις κεφαλές της λεγόμενης Γενιάς του ’30 – Εγγονόπουλο, Γκίκα, Τσαρούχη, Μόραλη), ενώ παράλληλα ξεκινά σχεδόν αμέσως να επιμελείται εκθέσεις και να γράφει κείμενα για τη σύγχρονή της, τότε, καλλιτεχνική πραγματικότητα. Αποκορύφωμα αυτής της πορείας θα είναι δύο εκθέσεις. Πρώτα, επί διευθύνσεως Μαίρης Μιχαηλίδου, αλλά με σύλληψη του θέματος και επιμέλεια της Καφέτση, η έκθεση «Μεταμορφώσεις του Μοντέρνου» (1992). Σε αυτήν, η Καφέτση έφερε στο φως άγνωστα ονόματα του Μεσοπολέμου (αρκεί να μνημονεύσουμε τα ονόματα της Ερασμίας Μπερτσά και του Άγγελου Σπαχή) και τα ανέστησε από τη λήθη. Ήταν ένας πραγματικός ερευνητικός άθλος και η επίδραση της έκθεσης την περίοδο αυτή ήταν σημαντική - ο ερευνητής του μέλλοντος ας αναζητήσει τις σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε. Έπειτα, επί διευθύνσεως Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, η θρυλική έκθεση «Ρωσική Πρωτοπορία 1910-1930»: η Συλλογή Γ. Κωστάκη (1995) με τους δύο ογκωδέστατους τόμους-επιστημονικούς καταλόγους. Αυτή η έκθεση μας γνώρισε πραγματικά τη Ρωσική Πρωτοπορία και άνοιξε τον δρόμο για την κατοπινή αγορά των καθόλου ευκαταφρόνητων υπολειμμάτων της Συλλογής Κωστάκη και τη μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη.

Άννα Καφέτση (1955-2026) Facebook Twitter
Από την περίοδο ανάπλασης του κτιρίου του ΕΜΣΤ (2000) . Φωτ.: Αρχείο ΕΜΣΤ

Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις δύο εκθέσεις, αν όχι νωρίτερα, θα πρέπει να οραματίστηκε την ιδέα ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Έτρεξε, φώναξε, χτύπησε πόρτες, υποστήριξε με τον θεωρητικό της λόγο, υπέμεινε και επέμεινε, απευθύνθηκε σε αρμοδίους και μη, εις ώτα ακουόντων και μη ακουόντων, χόρεψε μόνη της το βαλς των χαμένων ονείρων μέχρι τα όνειρα της να γίνουν πραγματικότητα. Και όλα αυτά από τα αναπηρικό της αμαξίδιο. Στο τέλος το πέτυχε. Στα 1997 ιδρύεται  (ΦΕΚ Α΄ 271/24-12-1997) το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι η πραγματοποίηση του πόθου της.

Αλλά για όλα αυτά υπήρξε κόστος προσωπικό. Ήταν δύσκολος άνθρωπος, πολύ αυστηρή και απαιτητική με τους άλλους και ιδιαζόντως συγκεντρωτική. Έφτανε να φαίνεται σχεδόν ανυπόφορη, φορτική και δεσποτική με τους συνεργάτες της. Δεν ήταν μόνο το ψυχαναλυτικό σύμπλεγμα του αρρώστου έναντι των υγιών. Είχε κερδίσει αυτό το δικαίωμα γιατί ήταν πρώτα απαιτητική και αυστηρή με τον εαυτό της. Γι’ αυτό και οι συνεργάτες της χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες: σε όσους τη λάτρευαν και σε όσους απλώς την υπέμεναν. Όμως μια τέτοια στάση δημιουργεί δυσαρέσκειες και εχθρούς και βέβαια πάντα κοστίζει. Εκείνο όμως που την έκανε να ξεχωρίζει σε σχέση με τους περισσότερους ομοτέχνους της ιστορικούς της τέχνης και επιμελητές εκθέσεων ήταν πως η Καφέτση ήξερε να  β λ έ π ε ι  παρόλη τη διόγκωση μέσα της του θεωρητικού της εργαλείου ερμηνείας.

Άννα Καφέτση (1955-2026) Facebook Twitter
Ομαδική φωτογραφία με συμμετέχοντες καλλιτέχνες διοργανωτές και τεχνικούς εγκατάστασης από την έκθεση «Διεμπειρίες» στον χώρο 798 Art space στο Πεκίνο, 2008. Φωτ.: Αρχείο ΕΜΣΤ
Άννα Καφέτση (1955-2026) Facebook Twitter
Με τον καλλιτέχνη Ulrich Rückriem κατά την προετοιμασία εγκατάστασης του έργου του στην έκθεση «Ο Μεγάλος Περίπατος», 2006

Οι ρυθμοί του κράτους είναι πάντα ράθυμοι. Θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος για να διοριστεί στη θέση της διευθύντριας πλέον του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και ενόσω αυτό είναι ακόμα ανέστιο. Το 2000 θα στεγαστεί προσωρινά καταρχάς στο τραυματισμένο κτίριο του εργοστασίου ΦΙΞ, το αριστούργημα του Τάκη Ζενέτου αλλά και ταυτόχρονα ένα φρικιαστικό ανοσιούργημα του Ελληνικού Δημοσίου, αφού έχει ήδη κατεδαφιστεί, σε προηγούμενα χρόνια, το βορινό του τμήμα. Εκεί η Καφέτση θα επιμεληθεί την πρώτη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη στην Αθήνα («Γιάννης Τσαρούχης, Μεταξύ Ανατολής και Δύσης»). Ακολουθεί ένας Γολγοθάς, μια οδός του μαρτυρίου: μονιμοποίηση του Εθνικού Μουσείου στο ΦΙΞ, προμελέτες, μελέτες, διαγωνισμοί, συμβάσεις, ανάδοχοι και «εκπτώσεις» αυτών, νέοι διαγωνισμοί, νέες συμβάσεις, νέοι ανάδοχοι, δηλαδή η παθολογία του δημόσιου τομέα σε όλο της το μεγαλείο. Η Καφέτση είναι πανταχού παρούσα σε όλα αυτά και ενίοτε σε δυσαρμονία με το διορισμένο από την κάθε κυβέρνηση διοικητικό της συμβούλιο. Ποια μάνα θέλει να αφήσει το παιδί της στα ξένα χέρια όσο και αν αυτό επιβάλλει ο ανθρώπινος νόμος; Όταν πια ξεκινά η κατασκευή, η Καφέτση είναι εκεί, στο εργοτάξιο, πάρα πολύ συχνά, όχι για να χτίσει, εκείνη που δεν μπορεί παρά μόνο το δεξί της χέρι να κινήσει, αλλά για να επιβλέψει και προσφέρει το αίμα και τη φωτιά του πνεύματός της.

Φτάνουμε στο 2014, δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια μετά την ίδρυση του Μουσείου. Η πολιτική ηγεσία και το διορισμένο από αυτήν διοικητικό συμβούλιο βιάζονται. Έχουν απαυδήσει με την τελειομανία και τον συγκεντρωτισμό της Καφέτση. Το στιλέτο, η πισώπλατη μαχαιριά έρχεται. Στις 7 Νοεμβρίου παραιτείται σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο (ο εχέφρων αναγνώστης ας αναζητήσει τα τότε μέλη του και ας κάνει το ίδιο για τη σημερινή σύνθεση του συμβουλίου*). Στις 24 του ίδιου μήνα δημοσιεύεται (ΦΕΚ Α΄ 726) η απόφαση αποπομπής της Καφέτση από το δημιούργημά της, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, «για λόγους δημοσίου συμφέροντος». Θα ήταν πιο τίμιο να λείπει το επίθετο δημόσιος, γιατί η ουσιαστική απόλυσή της έγινε απλώς για λόγους συμφέροντος. Τα ονόματα των εμπλεκομένων (πάλι ο εχέφρων αναγνώστης ας τα βρει στο οικείο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης) ας γραφτούν στο νερό. Ας είναι τιμωρία τους η λήθη και ας παραμείνουν πάντα οι εαυτοί τους. Η Καφέτση θα πέσει θύμα του συνδυασμού ενός ακραίου πολιτικαντισμού, εργολάβων, τραπεζιτών και φθόνου ομοτέχνων ή ευεργετηθέντων. Και ύστερα, πώς να μη θυμηθεί κανένας τα λόγια του Ποιητή1;

Άννα Καφέτση (1955-2026) Facebook Twitter
Η Άννα Καφέτση φωτογραφίζεται με τους Ε. Βενιζέλο, Χρ. Πάχτα και Κ. Τσουκαλά μπροστά σε νεοαποκτηθέντα έργα του ΕΜΣΤ, 2001-2002. Φωτ.: Eurokinissi

[...]  parmi les chacals, les panthères, les lices,
Les singes, les scorpions, les vautours, les serpents,
Les monstres glapissants, hurlants, grognants, rampants,
Dans la ménagerie infâme de nos vices

στα τσακάλια ανάμεσα, τους πάνθηρες, τις σκύλες,
πίθηκους, γύπες και σκορπιούς, οχιὲς και τα θηρία
όσα γρυλίζουν κι αλυχτούν κι ουρλιάζουν με μανία
και σέρνονται στο μιαρό κλουβὶ της ανομίας

Αυτά νίκησαν την Άννα Καφέτση, και η ματαιότητα της νίκης τους φαίνεται από το απλό γεγονός: χρειάστηκαν μετά άλλα έξι χρόνια για να ανοίξει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η μεγάλη δύναμη της γυναίκας φάνηκε ακριβώς εδώ. Αντί να σηκώσει τον επιτάφιο της ζωής της και να αποχωρήσει σιωπηλά, το λιγνό, το σακατεμένο, κορμί της βάσταξε μ’ απίστευτη αντοχή όλες τις κακουχίες. Βρήκε καταφύγιο στον φιλόξενο χώρο του Μεγάρου Μουσικής όπου και πραγματοποίησε μερικές από τις ωραιότερες εκθέσεις της. Πέθανε προδομένη από την καρδιά της, μόνη όπως όλοι οι πραγματικοί οραματιστές. Ο θάνατός της σηματοδοτεί το επίσημο τέλος μιας εποποιίας: της σύλληψης ενός οράματος και της δημιουργίας εκ του μηδενός του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Μέσα στη μικρή ιστορία της ιστοριογραφίας της Νεοελληνικής Τέχνης, η Άννα Καφέτση στέκει μόνη της, σαν τον Προμηθέα πάνω στο βράχο. Και σαν τον Προμηθέα, διάφορα όρνεα της έτρωγαν τα σπλάχνα. Και μπορεί αυτά τα κρώζοντα όρνεα στο τέλος να τη συνέτριψαν και τώρα να θρηνούν υποκριτικά με ανέξοδες ιερεμιάδες (διά τούτο λήψεσθαι περισσότερον κρίμα), αλλά τίποτε από αυτά τα βλαβερά πτηνά δεν θα μείνει – των δε κακών μνήμη γίνεται ουδεμία. Όμως η μνήμη της Άννας Καφέτση θα παραμείνει μνήμη δικαίας μετ’ εγκωμίων.

* Υποσημείωση ετεροχρονισμένη: Εις εξ αυτών, των παραδόντων Αυτήν, είχε το απύθμενο θράσος να εκφωνήσει και επικήδειο για την Άννα Καφέτση.

1Charles Baudelaire, «Les fleurs du mal», Gallimard

Απώλειες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιδρύτρια της Μπιενάλε Κεραμικής πιστεύει πως η κεραμική είναι «ριγμένη»

Λουκία Θωμοπούλου / Η κεραμική είναι τέχνη. Δικαίως έχει τη μπιενάλε της― στη Ρόδο.

Η ιδρύτρια της Μπιενάλε Κεραμικής Λουκία Θωμοπούλου, λίγο πριν από τη δεύτερη διοργάνωση στη Ρόδο, υπερασπίζεται μια τέχνη που έχει ιστορία αιώνων και πρέπει να πάψει να είναι ριγμένη ως προς τις άλλες τέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H γκαλερί Rodeo αλλάζει όνομα και ανακαινίζεται

Εικαστικά / Το όνομα, ο χώρος, ακόμα και η είσοδος: Όλα αλλάζουν στην γκαλερί Rodeo

Ένας από τους σημαντικότερους χώρους τέχνης στην Αθήνα κλείνει είκοσι χρόνια λειτουργίας και με τη βοήθεια του εικαστικού Μίχαελ Κλάιν κάνει ριζικές αλλαγές. Πάμε για τα επόμενα είκοσι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Άννα Καφέτση: η γυναίκα που πίστεψε στο ΕΜΣΤ πριν ακόμη υπάρξει

Απώλειες / Άννα Καφέτση: Η γυναίκα που πίστεψε στο ΕΜΣΤ προτού ακόμη υπάρξει

Η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δεν υπήρξε απλώς το πρόσωπο που το διοίκησε στα πιο δύσκολα χρόνια του. Υπήρξε η γυναίκα που επέμεινε να υπάρξει στην Αθήνα ένας δημόσιος χώρος για τη σύγχρονη τέχνη όχι ως βιτρίνα κύρους αλλά ως ζωντανή εμπειρία, ως σχολείο βλέμματος, ως ένας κήπος που έπρεπε κάποτε να ανθίσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Άννα Καφέτση: η γυναίκα που πίστεψε στο ΕΜΣΤ πριν ακόμη υπάρξει

Απώλειες / Άννα Καφέτση: Η γυναίκα που πίστεψε στο ΕΜΣΤ προτού ακόμη υπάρξει

Η πρώτη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δεν υπήρξε απλώς το πρόσωπο που το διοίκησε στα πιο δύσκολα χρόνια του. Υπήρξε η γυναίκα που επέμεινε να υπάρξει στην Αθήνα ένας δημόσιος χώρος για τη σύγχρονη τέχνη όχι ως βιτρίνα κύρους αλλά ως ζωντανή εμπειρία, ως σχολείο βλέμματος, ως ένας κήπος που έπρεπε κάποτε να ανθίσει.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη έκθεση εμβυθιστικής τέχνης στην Αθήνα

ONX.Showcase / Τι πρέπει να ξέρεις για την πρώτη έκθεση εμβυθιστικής τέχνης στην Αθήνα

O επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση, Πρόδρομος Τσιαβός, μιλάει για το ONX.Showcase και για τα δέκα έργα που θα μεταμορφώσουν το Onassis Ready σε μια ζωντανή γιορτή δημιουργικότητας, τεχνολογικής καινοτομίας και σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Πολιτισμός / Η Τίλντα Σουίντον άνοιξε στην Αθήνα μια ντουλάπα γεμάτη φαντάσματα

Στο Onassis Ready, η έκθεση Ongoing και η περφόρμανς A Biographical Wardrobe μετατρέπουν τα ρούχα, τα αντικείμενα και τις καλλιτεχνικές φιλίες της Τίλντα Σουίντον σε ζωντανό αρχείο μνήμης, απώλειας και δημιουργικής συγγένειας.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Ο Γουίστλερ έκανε την ομορφιά σκηνικό, σκάνδαλο και καβγά

Πολιτισμός / Ο Γουίστλερ επιστρέφει στην Tate Britain: ο δανδής που έκανε τον Τάμεση ομίχλη και την ομορφιά πρόκληση

Η Tate Britain ανοίγει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αναδρομική του Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλερ εδώ και 30 χρόνια, με τη διάσημη «Μητέρα του Γουίστλερ», τα νυχτερινά του Τάμεση και τα έργα που έκαναν την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και την αφαίρεση να μοιάζουν προκλητικές στη βικτωριανή Βρετανία.
THE LIFO TEAM
«Η πολιτική ορθότητα με απομακρύνει από τη σύγχρονη τέχνη»

Αλέξανδρος Ψυχούλης / «Η πολιτική ορθότητα με απομακρύνει από τη σύγχρονη τέχνη»

Η άτυπη αναδρομική έκθεση του Αλέξανδρου Ψυχούλη για την τέχνη και τις εμμονές της ψηφιακής εποχής παρουσιάζεται στα Χανιά, με τον τίτλο «Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Δανεικοί χάρτες και προσωπικές ανακαλύψεις στην καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας  

Εικαστικά / Σύγχρονες δημιουργίες που ερμηνεύουν τον κόσμο αλλιώς  

Η νέα περιοδική έκθεση της συλλογής της Ειρήνης Παναγοπούλου συγκεντρώνει έργα κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, προτείνοντας νέους, απελευθερωμένους τρόπους προσέγγισης της γνώσης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Εικαστικά / Στην τέχνη της Κάρινγκτον, τα άλογα δεν είναι απλώς ζώα

Η έκθεση του Μουσείου Φρόιντ προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία αναστοχασμού για τη ζωή και το έργο της Βρετανής καλλιτέχνιδας, περνώντας από τα βιογραφικά της στοιχεία στους αισθητικούς κώδικες της δουλειάς της.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Χ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Εικαστικά / Τάσος Παυλόπουλος: «Ο ζωγράφος πουλάει πίνακες, όχι την ψυχή του»

Έπειτα από έντεκα χρόνια ηθελημένης αποχής, ο εικαστικός επιστρέφει στη Skoufa Gallery με μια έκθεση-μανιφέστο, όπου το χιούμορ λειτουργεί ως προπέτασμα για μια βαθιά σύγκρουση με το ίδιο το καλλιτεχνικό σύστημα.
M. HULOT
Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία να ξεφύγεις από την Αθήνα

Εικαστικά / Το Μουσείο Βορρέ είναι η τέλεια δικαιολογία για να ξεφύγεις από την Αθήνα

Η φύση, η λαϊκή παράδοση και η σύγχρονη τέχνη συναντιούνται στα έντεκα στρέμματα ενός κτήματος στην Παιανία που συμβάλλει όσο λίγα στην εξερεύνηση της ιστορίας, της τέχνης και του πολιτισμού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ