Εκατοντάδες συλλήψεις στο Λος Άντζελες – Ο Τραμπ διπλασιάζει την Εθνοφρουρά, συνεχίζονται τα επεισόδια

Εκατοντάδες συλλήψεις στο Λος Άντζελες – Ο Τραμπ διπλασιάζει την Εθνοφρουρά, συνεχίζονται τα επεισόδια Facebook Twitter
Επεισόδια στο Λος Άντζελες/ Φωτ.: EPA
0

Σε συνθήκες πρωτοφανούς κοινωνικής αναταραχής εξελίσσονται οι διαδηλώσεις που συγκλονίζουν το Λος Άντζελες για τέταρτη διαδοχική ημέρα, στον απόηχο των επιχειρήσεων μαζικών συλλήψεων μεταναστών από την Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνειακού Ελέγχου (ICE).

Ενώ οι εικόνες από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και διαδηλωτών κάνουν τον γύρο του κόσμου, ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 2.000 μελών της Εθνοφρουράς, υπερδιπλασιάζοντας τη στρατιωτική παρουσία στην Καλιφόρνια.

Περίπου 700 πεζοναύτες έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για την προστασία ομοσπονδιακών κτιρίων, ενώ το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την παρουσία δυνάμεων στο κέντρο του Λος Άντζελες, κοντά σε κρίσιμα σημεία διαδηλώσεων όπως το Boyle Heights και η Little Tokyo. Αεροπορικά μέσα της αστυνομίας και της Εθνοφρουράς παραμένουν στον αέρα σχεδόν αδιάκοπα, ενώ σύμφωνα με το FlightRadar24, πτήσεις ελικοπτέρων καταγράφηκαν πάνω από τις συνοικίες από το πρωί έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Η δήμαρχος του Λος Άντζελες, Κάρεν Μπας, καταδίκασε την ομοσπονδιακή παρουσία, δηλώνοντας πως «η πόλη χρησιμοποιείται ως πειραματικός σωλήνας για την επίδειξη αυταρχικής ισχύος». Από την πλευρά του, ο «Τσάρος των Συνόρων» Τομ Χόμαν υποστήριξε στο CNN πως η ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων ήταν αναγκαία για την «αποκατάσταση της τάξης».

Τοπικά μέσα μεταδίδουν εικόνες με μασκοφόρους διαδηλωτές να πετούν αντικείμενα και πέτρες σε αστυνομικούς, ενώ φωτορεπόρτερ του Reuters κατέγραψε τουλάχιστον δύο περιπολικά με σπασμένα τζάμια. Στην καρδιά των κινητοποιήσεων βρίσκονται οι επιχειρήσεις σύλληψης μεταναστών, που έχουν προκαλέσει τεράστιες εντάσεις σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, η Ατλάντα, το Σιάτλ και το Ντάλας.

Στο Σαν Φρανσίσκο, πάνω από 150 άτομα συνελήφθησαν την Κυριακή σε πορεία έξω από κτίριο της Υπηρεσίας Μετανάστευσης. Ανάμεσά τους και ανήλικοι. «Η βία αμαυρώνει τον σκοπό μας», δήλωσε ο ακτιβιστής Πάμπλο Αλβαράδο από το Δίκτυο Εργατών Ημέρας. Ωστόσο, οργανώσεις όπως η Unión del Barrio επιμένουν ότι «η κοινότητα του Λος Άντζελες έχει το ηθικό δικαίωμα να υπερασπιστεί τον λαό της από απαγωγές και διαμελισμό οικογενειών».

Διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μεξικό, με διαδηλωτές να καίνε ομοίωμα του Ντόναλντ Τραμπ. Ο ακτιβιστής Αλεχάντρο Μαρινέρο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για «ταξική επίθεση κατά των μεταναστών». «Η μεταναστευτική πολιτική δεν είναι κομματικό ζήτημα. Είναι μηχανισμός εκμετάλλευσης και καταστολής», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τις συλλήψεις και την καταστολή, αναλυτές της αστυνομίας εκτιμούν ότι πολλές από τις διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν, ιδίως ενόψει του καλοκαιριού και των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας του CNN, μέρος των διαδηλωτών φέρεται να ανήκει σε ομάδες που «επιδιώκουν ενεργά συγκρούσεις με τις αρχές».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΡΕΝΕ ΓΚΟΥΝΤ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / Μινεάπολη: Η σύζυγος της Ρενέ Γκουντ λέει «εμείς είχαμε σφυρίχτρες, εκείνοι όπλα» μετά τον θάνατό της

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παρουσίασαν τη Ρενέ Γκουντ ως «εγχώρια τρομοκράτη», υποστηρίζοντας ότι επιχείρησε να παρασύρει πράκτορα της ICE με το όχημά της
THE LIFO TEAM
Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

Διεθνή / Πίτερ Μάντελσον στο BBC: «Δεν είδα ποτέ νεαρές γυναίκες στις επισκέψεις μου στον Έπσταϊν»

«Αν ήξερα ή αν είχα οποιαδήποτε εμπλοκή, φυσικά θα απολογούμουν. Όμως δεν ήμουν ούτε συνένοχος ούτε ενήμερος για όσα έκανε» υποστήριξε στην πρώτη συνέντευξή του μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM
Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Διεθνή / Αψηφούν την καταστολή οι διαδηλωτές στο Ιράν – Σκληρές συγκρούσεις καταγράφονται σε βίντεο

Παρά τη σκληρή καταστολή, τις απειλές για θανατικές ποινές και το μπλακάουτ στο διαδίκτυο, οι διαδηλωτές στο Ιράν συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις, με δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες συλλήψεις και έντονη διεθνή ανησυχία για κλιμάκωση της κρίσης
THE LIFO TEAM