Ουγκάντα: Ο πρόεδρος υπέγραψε τον νέο σκληρό νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ - Αντιδράσεις από τη Δύση

Uganda's President Museveni approves tough new anti-gay law Facebook Twitter
Φωτ.: DAI KUROKAWA/EPA
0

Ο πρόεδρος της Ουγκάντα υπέγραψε το νέο, σκληρό, νομοσχέδιο που πέρασε προ λίγων εβδομάδων από το κοινοβούλιο της χώρας και το οποίο οδηγεί σε νέα καταστολή των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. 

Ο πρόεδρος Yoweri Museveni υπέγραψε το νομοσχέδιο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, που συγκαταλέγεται μεταξύ των σκληρότερων παγκοσμίως. 

Οι ομοφυλόφιλες σχέσεις είναι ήδη παράνομες στη χώρα, αλλά τώρα όποιος καταδικαστεί μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη, ακόμα και θανατική ποινή. Η εσχάτη των ποινών προβλέπεται για τις λεγόμενες επιβαρυντικές περιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή με κάποιον ανήλικο ή σε περιπτώσεις σοβαρής ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του HIV.

Σε κοινή δήλωσή τους, τρεις από τις κορυφαίες παγκόσμιες ομάδες εκστρατειών για την υγεία - το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του Προέδρου των ΗΠΑ για την Αρωγή κατά του AIDS (Pepfar), η UNAids και το Παγκόσμιο Ταμείο - δήλωσαν ότι ανησυχούν βαθύτατα για τον «επιβλαβή αντίκτυπο» που θα έχει ο νέος νόμος στην Ουγκάντα. 

«Η πρόοδος της Ουγκάντα όσον αφορά την αντιμετώπιση του HIV βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο. Το στίγμα και οι διακρίσεις που συνδέονται με την ψήφιση του νόμου έχουν ήδη οδηγήσει σε μειωμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας» αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Καταδίκη υπάρχει και από ακτιβιστές εντός των συνόρων, που έχουν κινηθεί δικαστικά για την ακύρωση του νόμου με την αιτιολογία ότι συνιστά διάκριση και παραβιάζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Ένας παρόμοιος νόμος είχε ακυρωθεί από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας το 2014.

Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ Clare Byarugaba δήλωσε πως πρόκειται για «μια πολύ σκοτεινή και θλιβερή μέρα» για την κοινότητα και όλους τους πολίτες της χώρας. «Ο πρόεδρος της Ουγκάντα νομιμοποίησε σήμερα την υποστηριζόμενη από το κράτος ομοφοβία και τρανσφοβία» είπε. 

Από την άλλη, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Anita Among χαιρέτισε την απόφαση του Museveni να υπογράψει, λέγοντας ότι θα «προστατεύσει την ιερότητα της οικογένειας». «Σταθήκαμε δυνατοί για να υπερασπιστούμε την κουλτούρα, τις αξίες και τις προσδοκίες του λαού μας» σημείωσε. 

Αντιδράσεις από τη Δύση

Οι ΗΠΑ, σημαντικός οικονομικός εταίρος της χώρα, έχουν προειδοποιήσει, στο παρελθόν, για πιθανές οικονομικές «επιπτώσεις» εάν τεθεί σε ισχύ. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επεσήμανε πως ο νόμος συνιστά «τραγική παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να καταργηθεί.

Διευκρίνισε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του να μελετήσουν τις συνέπειες αυτού του «επαίσχυντου» νόμου σε «όλες τις πλευρές της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουγκάντας», κυρίως στη βοήθεια και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των ΗΠΑ να παρέχουν με ασφάλεια υπηρεσίες στο πλαίσιο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR) και άλλες μορφές βοήθειας και επενδύσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η έγκριση αυτού του νόμου «υπονομεύει τις προοπτικές ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Μπάιντεν ζητώντας την «άμεση απόσυρσή του».

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν «πρόσθετα μέτρα» όπως κυρώσεις ή περιορισμοί εισόδου στο έδαφος των ΗΠΑ για «κάθε πρόσωπο που συνδέεται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή υποθέσεις διαφθοράς», πρόσθεσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

«Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει συνεχώς φόβο για τη ζωή του, ούτε να υφίσταται βία και διακρίσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο» δήλωσε ο ίδιος.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτήρισε, επίσης, «άθλια» τη θέσπιση του νόμου.

«Η έκδοση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας από τον πρόεδρο της Ουγκάντας είναι άθλια. Ο νόμος αυτός αντιβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις της Ουγκάντας βάσει του Αφρικανικού Χάρτη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των λαών, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων για την αξιοπρέπεια και τη μη διάκριση, και την απαγόρευση της σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής τιμωρίας» δήλωσε ο Μπορέλ με μήνυμά του στο Twitter.

«Η κυβέρνηση της Ουγκάντας έχει την υποχρέωση να προστατεύει όλους τους πολίτες της και να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. Εάν δεν το κάνει, οι σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους θα υπονομευτούν» προσέθεσε.  

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ