Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις κατά της αξιωματούχου του ΟΗΕ που διερευνά παραβιάσεις στη Γάζα Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Francesca Albanese, ανεξάρτητης αξιωματούχου του ΟΗΕ που ερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη. Η κίνηση αυτή αποτελεί το πιο πρόσφατο βήμα των ΗΠΑ για να τιμωρήσουν όσους επικρίνουν τον 21μηνο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Η απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβάλει κυρώσεις στην Albanese, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ήρθε μετά την αποτυχία των αμερικανικών πιέσεων προς τον ΟΗΕ να την απομακρύνει από τη θέση της.

Η Albanese, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει μιλήσει ανοιχτά για τον τερματισμό αυτού που χαρακτηρίζει ως «γενοκτονία» που διαπράττει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ, που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη, απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτή την κατηγορία.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί για γενοκτονία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη στρατιωτική του επέμβαση στη Γάζα. Η θέση της Albanese έχει στηριχθεί από κορυφαίους ακαδημαϊκούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε ανάρτησή της στο X, η Albanese δήλωσε πως «στέκεται σταθερά και με πεποίθηση στο πλευρό της δικαιοσύνης», χωρίς να αναφερθεί άμεσα στις κυρώσεις. Σε μήνυμά της στο Al Jazeera, χαρακτήρισε την αμερικανική κίνηση ως «τεχνικές εκφοβισμού τύπου μαφίας».

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Albanese έχει αποστείλει επιστολές καλώντας άλλες χώρες να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ, ακόμα και μέσω κυρώσεων, για να σταματήσει ο βομβαρδισμός της Γάζας. Η Ιταλίδα αξιωματούχος έχει επίσης στηρίξει το κατηγορητήριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά Ισραηλινών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου. Πρόσφατα, δημοσίευσε έκθεση που κατονομάζει αμερικανικές εταιρείες ως υποστηρικτές της ισραηλινής κατοχής και του πολέμου στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε στα social media: «Η πολιτική και οικονομική εκστρατεία της Albanese κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ δεν θα γίνει πλέον ανεκτή. Θα στηρίζουμε πάντα το δικαίωμα των εταίρων μας στην αυτοάμυνα».

Η Albanese έχει δεχθεί έντονη κριτική από φιλοϊσραηλινούς αξιωματούχους και οργανώσεις σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή. Την προηγούμενη εβδομάδα, η αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ ζήτησε την απομάκρυνσή της, κατηγορώντας την για «χρόνιο αντισημιτισμό και αδιάκοπη προκατάληψη κατά του Ισραήλ». Οι κατηγορίες της Albanese για γενοκτονία ή απαρτχάιντ χαρακτηρίστηκαν ως «ψευδείς και προσβλητικές».

Η επιβολή κυρώσεων στην Albanese αποτελεί κορύφωση μιας εξάμηνης εκστρατείας της κυβέρνησης Τραμπ για την καταστολή της κριτικής προς το Ισραήλ για τη διαχείριση του πολέμου στη Γάζα. Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση ξεκίνησε συλλήψεις και απελάσεις πανεπιστημιακών και φοιτητών που συμμετείχαν σε φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ.

Οργανώσεις δικαιωμάτων χαρακτήρισαν τις κυρώσεις «συμπεριφορά κράτους-παρία». Η Διεθνής Αμνηστία τόνισε ότι οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ πρέπει να προστατεύονται και όχι να τιμωρούνται. Η γενική γραμματέας της οργάνωσης, Agnes Callamard, κάλεσε τις κυβερνήσεις να μπλοκάρουν τις κυρώσεις και να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία των ειδικών εισηγητών.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν μαχητές της Χαμάς σκότωσαν σχεδόν 1.200 ανθρώπους και πήραν 251 ομήρους στο Ισραήλ. Η ισραηλινή αντεπίθεση έχει προκαλέσει πάνω από 57.000 θανάτους Παλαιστινίων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν την πλειονότητα των θυμάτων. Οι πραγματικοί αριθμοί εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλότεροι.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου, η πλειονότητα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί, ενώ οι τραυματίες αδυνατούν να λάβουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

Σε πρόσφατη ανάρτησή της, η Albanese τόνισε: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη γενοκτονία, που έχει ως βραχυπρόθεσμο στόχο την ολοκλήρωση του εθνοκαθαρτικού σχεδίου στην Παλαιστίνη, ενώ ταυτόχρονα κάποιοι κερδοσκοπούν από τη μηχανή θανάτου που το υλοποιεί. Κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Διεθνή / Έκθεση του ΟΗΕ κατονομάζει επιχειρηματικούς κολοσσούς που «κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα»

Αμερικανικές εταιρείες όπως η Microsoft, η Alphabet Inc., η IBM και η Amazon, αλλά και Caterpillar, Rada, HD Hyundai, Volvo, Airbnb, Booking.com, Drummond,Barclays, BP είναι μεταξύ των εταιρειών που αναφέρει στην έκθεσή της η ειδική εισηγήτρια για τη Γάζα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ λέει ότι η γενική εισαγγελέας πρέπει να δώσει στη δημοσιότητα κάθε «αξιόπιστη» πληροφορία για τον Επστάιν

Η Παμ Μπόντι έχει δεχτεί έντονη κριτική από μέρος της πολιτικής βάσης του Τραμπ, αφού τη προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Επστάιν διατηρούσε «λίστα πελατών» ή εκβίαζε ισχυρά πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Διεθνή / Συρία: Πάνω από 200 οι νεκροί στις συγκρούσεις Δρούζων – Βεδουίνων

Πρόκειται για 92 Δρούζους, ανάμεσά τους 21 πολίτες που εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από δυνάμεις των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών, 93 μέλη δυνάμεων προσκείμενων στην κυβέρνηση και 18 Βεδουίνους
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM