Ένας Παλαιστίνιος που εργάστηκε για σχεδόν δύο δεκαετίες στην αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γάζα καταγγέλλει ότι απολύθηκε «εν ψυχρώ» μέσω email και εγκαταλείφθηκε από τους εργοδότες του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σήμερα άνεργος, χωρίς δικαιώματα διαμονής ή δυνατότητα μετακίνησης, εγκλωβισμένος στο Κάιρο.
Ο Μοχάμεντ Μπαράκα, μοναδικός εργαζόμενος της ΕΕ εντός της Γάζας μέχρι και την εκκένωση το 2023, απευθύνθηκε με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλώντας την να ανατρέψει την απόφαση της απόλυσής του και να διασφαλίσει «ένα νόμιμο και αξιοπρεπές καθεστώς προστασίας» για τον ίδιο και την οικογένειά του.
«Δεν ζητώ φιλανθρωπία. Ζητώ δικαιοσύνη», γράφει στην επιστολή του ο Μπαράκα, με ημερομηνία 22 Ιουνίου. «Αν η ΕΕ μπορεί να απολύει έναν εργαζόμενο υπό τέτοιες συνθήκες, τι μήνυμα στέλνει σε όσους πιστεύουν στις αξίες που υποτίθεται πως υπερασπίζεται;»
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ για το επικείμενο τέλος της σύμβασής του, παρά μόνο όταν έλαβε το email απόλυσής. Παρότι είχε μεταφερθεί στο Κάιρο μετά το ξέσπασμα του πολέμου το 2023, συνέχισε να εργάζεται για την ευρωπαϊκή αποστολή στο Ράφα, διευκολύνοντας τη διέλευση ανθρωπιστικών οργανώσεων, γιατρών και προσωπικού ΜΚΟ. Η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Bοήθειας στα Σύνορα (EUBam Rafah), της οποίας ήταν μέλος από το 2006, τερματίστηκε λόγω των εχθροπραξιών.
Η κατοικία του στη Γάζα καταστράφηκε από βομβαρδισμούς και, όπως λέει, πάνω από 100 συγγενείς του έχουν σκοτωθεί. Στην Αίγυπτο, δεν έχει καμία νομική ιδιότητα παραμονής, ενώ η μίσθωση του διαμερίσματός του λήγει τον Αύγουστο. Η σύζυγός του είναι σοβαρά άρρωστη και τα δύο του παιδιά δεν έχουν πάει σχολείο τα τελευταία δύο χρόνια. Σε επιστολή του προς πρώην Ευρωπαίο διπλωμάτη, έγραψε: «Αν μου συμβεί κάτι, φροντίστε τις κόρες μου. Δεν έχουν κανέναν εδώ».

Η ΕΕ προσφέρει αποζημίωση, αλλά όχι λύση
Η ΕΕ απάντησε ότι η απόλυσή του ήταν «νομική συνέπεια της αναδιάρθρωσης της αποστολής και του κλεισίματος του γραφείου στη Γάζα» και ανέφερε πως του προσφέρεται ένα «εκτενές πακέτο αποζημίωσης και πρόνοιας». Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «δεν διαθέτει την αρμοδιότητα να εκδίδει άδειες παραμονής ή εργασίας σε τρίτες χώρες».
Ο Μπαράκα απορρίπτει τη θέση ότι η εκκένωση του ήταν «εθελοντική» και τονίζει ότι νιώθει εγκαταλελειμμένος από μια Ένωση την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση. «Αγαπώ την ΕΕ, νιώθω μέρος της. Αλλά να με απολύουν ψυχρά με ένα email; Είναι σαν να μου λένε πως δεν αξίζω τίποτα».
Ένας πρώην Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος παραμένει ανώνυμος, έχει ζητήσει από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ Κάγια Κάλας να παρέμβει στις αιγυπτιακές αρχές προκειμένου να του χορηγηθεί άδεια παραμονής και εργασίας. Σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό, προτείνει να μεταφερθεί και να συνεχίσει να εργάζεται στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ επιχείρησε –όπως αναφέρει– να μεταφέρει τον Μπαράκα στο γραφείο της αποστολής στην Ιεριχώ, στη Δυτική Όχθη, αλλά το Ισραήλ αρνήθηκε την είσοδό του επικαλούμενο λόγους ασφαλείας. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε: «Σύμφωνα με την πολιτική μας και τις τρέχουσες συνθήκες ασφαλείας, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια».
Ο Μπαράκα καταλήγει στην επιστολή του: «Η υπηρεσία μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υψηλό κόστος. Ζητώ να αποκατασταθώ έστω προσωρινά, μέχρι να βρεθεί μια ασφαλής, νόμιμη και αξιοπρεπής λύση για μένα και την οικογένειά μου. Να απολυθώ εν μέσω πολέμου, ενώ μου είχαν ζητήσει να εκκενώσω με εντολή προστασίας, είναι αδιανόητο».
Με πληροφορίες από Guardian