Μιανμάρ: Στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ σε σχολείο- Νεκρά έξι παιδιά

Μιανμάρ: Στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ σε σχολείο- Νεκρά έξι παιδιά Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA/STRINGER
0

Τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν ελικόπτερα του στρατού εξαπέλυσαν πυρά εναντίον ενός σχολείου στη Μιανμάρ, ανέφεραν σήμερα ΜΜΕ και κάτοικοι, ενώ ο στρατός υποστήριξε πως άνοιξε πυρ επειδή οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν το κτίριο για να επιτεθούν στις δυνάμεις του.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στη βία αφότου ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση στις αρχές του προηγούμενου έτους. Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, ορισμένες ένοπλες, έχουν εμφανιστεί από τότε σε όλη τη χώρα, τις οποίες ο στρατός αντιμετώπισε με φονική βία.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις λεπτομέρειες για τη βία που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο χωριό Λετ Γετ Κόνε στην κεντρική επαρχία Σαγκένγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι ειδησεογραφικές πύλες Mizzima και Irrawaddy, στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον του σχολείου που στεγάζεται σε ένα βουδιστικό μοναστήρι στο χωριό.

Μερικά παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ άλλα πέθαναν μετά την είσοδο των στρατιωτών στο χωριό, αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές.

Δύο κάτοικοι, που ζήτησαν ανωνυμία λόγω ανησυχιών ασφαλείας, δήλωσαν τηλεφωνικώς πως τα πτώματα μεταφέρθηκαν αργότερα από τον στρατό σε μια κωμόπολη 11 χλμ. μακριά και τάφηκαν.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ζημιές, ανάμεσά τους τρύπες από σφαίρες, καθώς και κηλίδες αίματος σε ένα κτίριο σχολείου.

Σε ανακοίνωση ο στρατός ανέφερε πως ο Στρατός για την Ανεξαρτησία του Κατσίν (ΣΑΚ), μια ανταρτική οργάνωση, και η Δύναμη Άμυνας του Λαού (ΔΑΛ), μια οργάνωση ομπρέλα ένοπλων ανταρτών που η χούντα αποκαλεί «τρομοκράτες», κρύβονταν στο μοναστήρι και χρησιμοποιούσαν το χωριό προκειμένου να μεταφέρουν όπλα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που στάλθηκαν με ελικόπτερα διενήργησαν «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» και δέχθηκαν επίθεση από τη ΔΑΛ και τον ΣΑΚ μέσα σε σπίτια και στο μοναστήρι, ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν και είπε πως ορισμένοι χωρικοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις και πως οι τραυματίες διακομίστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία για θεραπεία. Η ανακοίνωση κατηγορεί τις ένοπλες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούσαν χωρικούς ως ανθρώπινες ασπίδες και είπε πως όπλα περιλαμβανομένων 16 αυτοσχέδιων βομβών κατασχέθηκαν αργότερα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη βία της Παρασκευής, η φιλοδημοκρατική σκιώδης κυβέρνηση της Μιανμάρ, γνωστή ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, κατηγόρησε τη χούντα για στοχευμένες επιθέσεις σε σχολεία.

Η ΚΕΕ έκανε επίσης έκκληση για την απελευθέρωση 20 μαθητών και εκπαιδευτικών που όπως είπε συνελήφθησαν μετά τα αεροπορικά πλήγματα.

Οι καταγεγραμμένες βίαιες επιθέσεις σε σχολεία εκτινάχθηκαν σε περίπου 190 το 2021 στη Μιανμάρ από 10 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Η χρήση σχολείων ως βάσεων τόσο από τον στρατό όσο και από ένοπλες οργανώσεις αυξήθηκαν επίσης σε όλη τη χώρα, ανέφερε η οργάνωση σε μια έκθεση αυτό τον μήνα, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και θέτοντας σε κίνδυνο παιδιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που εμφανίζεται ως Ιησούς μετά την επίθεση στον Πάπα

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Οργή στα social για τη φωτογραφία που τον εμφανίζει ως Ιησού μετά την επίθεσή του στον Πάπα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσίευσε τη φωτογραφία που δημιουργήθηκε με ΑΙ στην πλατφόρμα Truth Social, κατηγορώντας παράλληλα τον Ποντίφικα ότι είναι «αδύναμος» στο ζήτημα της εγκληματικότητας και «κακός» στην εξωτερική πολιτική
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / Πέτερ Μαγιάρ: Ποιος είναι ο «πρώην» άνθρωπος του Όρμπαν που έβαλε τέλος στη 16ετή κυριαρχία του

Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, πέρασε από το να αποτελεί μέρος του συστήματος του Βίκτορ Όρμπαν, στο να αναδειχθεί στον πολιτικό που έβαλε τέλος στη 16ετή ηγεμονία του Fidesz στην Ουγγαρία
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM