Μιανμάρ: Στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ σε σχολείο- Νεκρά έξι παιδιά

Μιανμάρ: Στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ σε σχολείο- Νεκρά έξι παιδιά Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA/STRINGER
0

Τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν όταν ελικόπτερα του στρατού εξαπέλυσαν πυρά εναντίον ενός σχολείου στη Μιανμάρ, ανέφεραν σήμερα ΜΜΕ και κάτοικοι, ενώ ο στρατός υποστήριξε πως άνοιξε πυρ επειδή οι αντάρτες χρησιμοποιούσαν το κτίριο για να επιτεθούν στις δυνάμεις του.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στη βία αφότου ο στρατός ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση στις αρχές του προηγούμενου έτους. Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις, ορισμένες ένοπλες, έχουν εμφανιστεί από τότε σε όλη τη χώρα, τις οποίες ο στρατός αντιμετώπισε με φονική βία.

Το Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τις λεπτομέρειες για τη βία που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο χωριό Λετ Γετ Κόνε στην κεντρική επαρχία Σαγκένγκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν οι ειδησεογραφικές πύλες Mizzima και Irrawaddy, στρατιωτικά ελικόπτερα άνοιξαν πυρ εναντίον του σχολείου που στεγάζεται σε ένα βουδιστικό μοναστήρι στο χωριό.

Μερικά παιδιά σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ άλλα πέθαναν μετά την είσοδο των στρατιωτών στο χωριό, αναφέρουν οι πληροφορίες αυτές.

Δύο κάτοικοι, που ζήτησαν ανωνυμία λόγω ανησυχιών ασφαλείας, δήλωσαν τηλεφωνικώς πως τα πτώματα μεταφέρθηκαν αργότερα από τον στρατό σε μια κωμόπολη 11 χλμ. μακριά και τάφηκαν.

Εικόνες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ζημιές, ανάμεσά τους τρύπες από σφαίρες, καθώς και κηλίδες αίματος σε ένα κτίριο σχολείου.

Σε ανακοίνωση ο στρατός ανέφερε πως ο Στρατός για την Ανεξαρτησία του Κατσίν (ΣΑΚ), μια ανταρτική οργάνωση, και η Δύναμη Άμυνας του Λαού (ΔΑΛ), μια οργάνωση ομπρέλα ένοπλων ανταρτών που η χούντα αποκαλεί «τρομοκράτες», κρύβονταν στο μοναστήρι και χρησιμοποιούσαν το χωριό προκειμένου να μεταφέρουν όπλα στην περιοχή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας που στάλθηκαν με ελικόπτερα διενήργησαν «αιφνιδιαστική επιθεώρηση» και δέχθηκαν επίθεση από τη ΔΑΛ και τον ΣΑΚ μέσα σε σπίτια και στο μοναστήρι, ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν και είπε πως ορισμένοι χωρικοί σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις και πως οι τραυματίες διακομίστηκαν σε δημόσια νοσοκομεία για θεραπεία. Η ανακοίνωση κατηγορεί τις ένοπλες οργανώσεις ότι χρησιμοποιούσαν χωρικούς ως ανθρώπινες ασπίδες και είπε πως όπλα περιλαμβανομένων 16 αυτοσχέδιων βομβών κατασχέθηκαν αργότερα.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη βία της Παρασκευής, η φιλοδημοκρατική σκιώδης κυβέρνηση της Μιανμάρ, γνωστή ως Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, κατηγόρησε τη χούντα για στοχευμένες επιθέσεις σε σχολεία.

Η ΚΕΕ έκανε επίσης έκκληση για την απελευθέρωση 20 μαθητών και εκπαιδευτικών που όπως είπε συνελήφθησαν μετά τα αεροπορικά πλήγματα.

Οι καταγεγραμμένες βίαιες επιθέσεις σε σχολεία εκτινάχθηκαν σε περίπου 190 το 2021 στη Μιανμάρ από 10 το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Η χρήση σχολείων ως βάσεων τόσο από τον στρατό όσο και από ένοπλες οργανώσεις αυξήθηκαν επίσης σε όλη τη χώρα, ανέφερε η οργάνωση σε μια έκθεση αυτό τον μήνα, διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία και θέτοντας σε κίνδυνο παιδιά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM