Η ανησυχία ότι η Ουκρανία θα διαμελιστεί ρίχνει σκιά στις συνομιλίες των Ευρωπαίων για την ανοικοδόμησή της

Η ανησυχία ότι η Ουκρανία θα διαμελιστεί ρίχνει σκιά στις συνομιλίες των Ευρωπαίων για την ανοικοδόμησή της Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Οι ολοένα και εντονότερες ρωσικές επιθέσεις με drone και η ανησυχία ότι η Ουκρανία θα διαμελιστεί στο πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας, ρίχνουν βαριά σκιά στη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών που σχεδιάζουν την ανοικοδόμηση της χώρας.

Το συνέδριο, το τέταρτο στη σειρά, συγκεντρώνει ηγέτες όπως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Φρίντριχ Μερτς (Γερμανία), η Τζόρτζια Μελόνι (Ιταλία) και ο Ντόναλντ Τουσκ (Πολωνία), σε μια περίοδο πρωτοφανούς πίεσης στην ουκρανική οικονομία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν διευρύνει τα πλήγματα σε όλη τη χώρα με αριθμό-ρεκόρ μακράς εμβέλειας drone.

Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα γύρω από το αμερικανικής ηγεσίας ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει εδαφικές παραχωρήσεις. Έκθεση του προηγούμενου μήνα εκτίμησε ότι πάνω από το ένα τρίτο του κόστους ανοικοδόμησης της Ουκρανίας - σχεδόν 200 δισ. δολάρια - θα επιβαρύνει μια χρεοκοπημένη Ρωσία, αν το Κίεβο αναγκαστεί να αποδεχθεί την απώλεια ελέγχου σε τέσσερις περιοχές. Το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει ότι το μέλλον της Ουκρανίας δεν απειλείται μόνο από πολιτική διαίρεση, αλλά και από οικονομική ανισότητα, με τα ανατολικά, ρωσοκρατούμενα εδάφη να κινδυνεύουν να υποστούν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Αν και το επίκεντρο του συνεδρίου είναι η προσέλκυση μακροπρόθεσμων ιδιωτικών επενδύσεων, η άμεση ανάγκη προστασίας του ουκρανικού πληθυσμού και της οικονομίας από τις καταστροφικές συνέπειες των επιθέσεων με drones κυριαρχεί.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στη Ρώμη: «Η Ρωσία προετοιμάστηκε και για αυτή τη συνάντηση, καθώς δυστυχώς, λίγες ώρες πριν, σημειώθηκε μια μαζική, σφοδρή επίθεση στην Ουκρανία. Στόχος ήταν η πρωτεύουσα, το Κίεβο».

Ο Μερτς καταδίκασε τις επιθέσεις ως «τρομοκρατία κατά του άμαχου πληθυσμού», τονίζοντας ότι «δεν έχουν καμία σχέση με στρατιωτικούς στόχους» και κάλεσε για αυξημένη πίεση προς τη Ρωσία και άρση του βέτο της Σλοβακίας στις νέες κυρώσεις της ΕΕ.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Πολιτικών Μελετών (ISPI) εκτιμά, βάσει στοιχείων της Παγκόσμιας Τράπεζας, ότι το κόστος ανοικοδόμησης στις τέσσερις κυρίως ρωσοκρατούμενες περιοχές — Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα — θα φτάσει τα 188 δισ. δολάρια. Το συνολικό κόστος για δεκαετές πλάνο ανοικοδόμησης και ανάκαμψης (2025-2035) υπολογίζεται στα 524 δισ. δολάρια.

Από τις ζημιές που έχουν καταγραφεί από το 2022, το 66% (116 δισ. δολάρια) και το 47% του συνολικού κόστους αποκατάστασης (248 δισ. δολάρια) αφορούν τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Χάρκοβο.

Αν το Κίεβο δεχτεί να παραχωρήσει τις τέσσερις διαφιλονικούμενες περιοχές για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, είναι πιθανό η Ρωσία να επωμιστεί σημαντικό μέρος του κόστους ανοικοδόμησης.

Η δυσκολία σχεδιασμού ρεαλιστικών σεναρίων για την επόμενη μέρα τονίζεται από το γεγονός ότι, από το προηγούμενο συνέδριο στο Βερολίνο το 2024, οι ζημιές στις ενεργειακές υποδομές αυξήθηκαν κατά 93% σε έναν χρόνο. Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο είναι:

  • Κατοικίες: 57 δισ. δολάρια ζημιές
  • Μεταφορές: περίπου 36 δισ. δολάρια
  • Ενέργεια και εξόρυξη: περίπου 20 δισ. δολάρια

Η επέκταση του πολέμου με drones και η διεύρυνση του μετώπου σε περιοχές όπως το Ντνίπρο και η Σούμι έχουν επιδεινώσει την οικονομία. Οι πολεμικές δαπάνες αυξάνουν τον πληθωρισμό (έφτασε το 15%), ενώ η ανάπτυξη επιβραδύνεται λόγω των συνεχών επιθέσεων στη βιομηχανία και τις υποδομές. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε την πρόβλεψη ανάπτυξης για φέτος μόλις στο 2%.

Υπάρχει έντονη απογοήτευση στους αναλυτές για την έλλειψη ουσιαστικών αποτελεσμάτων από την αλληλουχία συνεδρίων ανοικοδόμησης. Ο πρώην απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Κερτ Βόλκερ, τόνισε ότι οι προηγούμενες διασκέψεις παρήγαγαν «μεγαλόπνοες ιδέες χωρίς καμία συνέχεια», ενώ η ουσιαστική βοήθεια έχει προέλθει από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο Βόλκερ ζητά τη δημιουργία μόνιμου φορέα για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση Ρούμπιο – Λαβρόφ στη Μαλαισία εν μέσω κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Διεθνή / Συνάντηση Ρούμπιο – Λαβρόφ στη Μαλαισία εν μέσω κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στη Μαλαισία, ενώ οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία εντείνονται - Οι ΗΠΑ εξετάζουν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
Τραμπ κατά Πούτιν: Υπόσχεση για 10 Patriot στην Ουκρανία, εν μέσω επικρίσεων για «ασήμαντη» βοήθεια

Διεθνή / Τραμπ κατά Πούτιν: Υπόσχεση για 10 Patriot στην Ουκρανία, εν μέσω επικρίσεων για «ασήμαντη» βοήθεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώνει απογοητευμένος από τον Ρώσο ηγέτη – Αντιδράσεις στο Κίεβο για τον περιορισμένο αριθμό πυραύλων, ενώ συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM