Χτυπούν νοσοκομεία της Ουκρανίας- Ένα τραυματισμένο κορίτσι σε δωμάτιο «φρούριο»

Χτυπούν νοσοκομεία της Ουκρανίας- Ένα τραυματισμένο κορίτσι σε δωμάτιο «φρούριο» Facebook Twitter
0

Στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, τα νοσοκομεία δεν γλιτώνουν από τις επιθέσεις, με καταστροφικές συνέπειες. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη επιβεβαιώσει 64 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, καταγράφοντας 15 θανάτους και 37 τραυματισμούς. 

Μία φωτογραφία, με μια μικρή ασθενή, καταγράφει ίσως με τον πιο έντονο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην υγειονομική περίθαλψη της εμπόλεμης Ουκρανίας. Πρόκειται για φωτογραφία της Liberation, που δημοσίευσε στο Twitter ο πρώην υφυπουργός Υγείας της Ουκρανίας, Πάβλο Κοβτόνιουκ. 

«Δίνω τόσο πολλές συνεντεύξεις αυτές τις ημέρες. Η πιο συχνή ερώτηση είναι πώς επηρεάζεται από τον πόλεμο το σύστημα υγείας της Ουκρανίας. Αυτό είναι το πώς», έγραψε ο Κοβτόνιουκ, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία. 

«Αυτό το κορίτσι, η Μιλένα, τραυματίστηκε από στρατιωτικές ενέργειες στη νότια Ουκρανία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων της Ζαπορίζια, που υποδέχεται ανθρώπους που έχουν απομακρυνθεί από τη Μαριούπολη, μια πόλη η οποία έχει σχεδόν αφανιστεί. Ο ρωσικός στρατός διαρκώς επιτίθεται σε νοσοκομεία. 61 επιθέσεις έως σήμερα. Το νοσοκομείο Παίδων της Ζαπορίζια δεν έχει βομβαρδιστεί», ανέφερε σε επόμενες αναρτήσεις που έκανε την Τετάρτη. 

Εκτός από τις 64 επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, που έχει ήδη επιβεβαιώσει ο ΠΟΥ, είναι σε διαδικασία να επαληθεύσει περαιτέρω τέτοια πλήγματα. «Πρέπει να σταματήσουν οι επιθέσεις στην υγεία. Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι τους δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι στόχος», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς. 

Οι εσκεμμένες επιθέσεις σε υγειονομικές εγκαταστάσεις συνιστούν έγκλημα πολέμου. Η συνθήκη της Γενεύης προβλέπει ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να προστατεύονται κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι υγειονομικοί πρέπει να θεωρούνται ουδέτερες πλευρές μιας σύγκρουσης και να τους επιτρέπεται να συνεχιστεί η δουλειά τους. 

Εκτός όμως από τα πλήγματα σε νοσοκομεία, σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας υπάρχουν ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε για «εξαιρετικό κίνδυνο για ανθρώπους με καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, HIV και φυματίωση, που αποτελούν τις κορυφαίες αιτίες θνησιμότητας στη χώρα», λόγω της διατάραξης του συστήματος υγείας της χώρας. 

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Οργανισμού υπενθυμίζουν ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να υπάρχει και αποτελεί μια ανησυχητική απειλή για τους Ουκρανούς πολίτες. Μόνο το ένα τρίτο έχει εμβολιαστεί πλήρως, ενώ κάποιες από τις χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες, όπως η Ρουμανία και η Μολδαβία, έχουν παρόμοιο ή και χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού. 

Επιπλέον, αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έξαρσης περιπτώσεων φυματίωσης και πολιομυελίτιδας που ανιχνεύθηκαν στη χώρα λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου. Η ιλαρά επίσης θα μπορούσε να αποτελεί κίνδυνο, ενώ στη Μαριούπολη το 2011 είχαν εντοπιστεί κρούσματα χολέρας. 

Με πληροφορίες από Washington Post
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM